«Κυνήγι» γιατρού από ασθενείς για μία συνταγή…

Ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των ασθενών έχει κάνει η απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την οποία μειώθηκε το όριο δαπάνης συνταγογράφησης ανά ιατρό στο 80% αυτής που είχε τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει σοβαρές «παρενέργειες» για τους ασφαλισμένους, καθώς κινδυνεύει να γίνει δυσεύρετος ο ιατρός που θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει ακριβά φάρμακα.

Από τη μεριά τους, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απολύτως λανθασμένη και άδικη, θέτοντας το ερώτημα, «πώς γίνεται ενώ διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που είχαμε 200 επισκέψεις;».

Με τη θέσπιση του πλαφόν, οι γιατροί οδηγούνται στο να μη συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς κ.λπ.), γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το γεγονός αυτό έχει βάλει τους ασθενείς σε διαδικασία «αγώνα δρόμου» για να εντοπίσουν έναν γιατρό για να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους.

Τέλος, οι γιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλούν τον υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην φτάσουμε στο σημείο κάποιοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εξ ολοκλήρου το κόστος των φαρμάκων από την τσέπη τους.

ΠΗΓΗ epoli.gr
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις