Άκης Τσελέντης: “Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια-Η Κεφαλονιά δεν είναι Περοκέ για να κάνουμε σπέκουλα”

Δριμύ κριτική έκανε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, στην Κυβέρνηση αλλά και στην τοπική Δημοτική Αρχή.

Η παρουσία του κ. Τσελέντη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κόσμου που στην κυριολεξία κατάκλυσε το ξενοδοχείο Μουϊκης, στο Αργοστόλι, μέσα και έξω, θέλωντας να ενημερωθούν για την εξέλιξη του φαινομένου και να ακούσουν από τα χείλη του έγκριτου καθηγητή, τι μέλλει γενέσθαι για το νησί μας. όλοι ζήσαμε την παράνοια και την αλλοφροσύνη που επικράτησε, ευτυχώς για λίγο, με τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το μεσημέρι με την ανευθυνότητα κάποιων που χωρίς επίσημη ανακοίνωση ξεσήκωσαν τον ήδη φοβισμένο κόσμο.

“Ξέρω την Κεφαλονιά πολύ καλά και με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν ζητούν οι ιθύνοντες της Κεφαλονιάς να πω τη γνώμη μου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. Στην συνέχεια έδειξε χάρτες με την εξέλιξη του φαινομένου αλλά και εικόνες στο tablet του με την περιοχή της Παλικής.

Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τσελέντης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό σύντομα, αυτό που περιμένει είναι ένας μετασεισμός της τάξης του 5,2 ή 5,3 της κλίμακας ρίχτερ. Ότι το νησί μας μπορεί να δώσει σεισμό 7 ρίχτερ είναι γεγονός αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου.

Τον στεναχωρεί το γεγονός ότι δίνουμε την εικόνα της καταστροφής ενώ η υπόλοιπη Κεφαλονιά, όπως το Φισκάρδο, η Σκάλα και το Αργοστόλι δεν έχουν πληγεί καθόλου από τους δύο δυνατούς σεισμούς. “Δώσαμε την εικόνα Αφγανιστάν, ένα νησί κατεστραμένο”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης. Έκανε σκληρή κριτική στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και στον Δήμαρχο λέγοντας: “όταν ακούω τον Αντιδήμαρχο να λέει ότι θα απευθυνθούμε στην Πενέλοπε Κρουζ και στον Νίκολας Κέιτζ για βοήθεια, η Κεφαλονιά δεν είναι Περοκέ, η Κεφαλονιά θέλει στήριξη, δεν πρέπει να κάνουμε σπέκουλα”.

Έκανε κριτική και στον ελλειπή τρόπο διαχείρησης θεωρώντας ότι αυτό το γεγονός ήταν εύκολο να το διαχειριστούνε και αποτύχανε. Υπάρχουν 2500 σπίτια στην περιοχή της Μαγούλας που μπορούν να φέρουν για να στεγάσουν τον κόσμο και τον βάζουν σε σκοινές πάνω στο υγρό γρασίδι.

Αναφέρθηκε και στο επίδομα των 580 ευρώ που έδωσε ο Δήμος σε κάθε πληγήσα οικογένεια, απαντώντας με ειρωνεία, ότι δίνουν 4 εκατομμύρια για τον Ξηρό και 600 ευρώ για τους σεισμόπληκτους. Ο κ. Τσελέντης πέταξε σπόντες για τα χρήματα  που δόθηκαν για Ερευνητικό Πρόγραμμα ενώ θα έπρεπε να δοθούν στους σεισμοπαθείς.

Μεταξύ άλλων έριξε μεγάλες ευθύνες στην Πολιτεία για την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων με κάποιους να έχουν φάει τα λεφτά για τα σίδερα και τα μπετά που έπρεπε κανονικά να έχουν μπει. Σπόντες πέταξε και για το δίκτυο σεισμογράφων που αν είχαμε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά τους σεισμούς και την πιθανή εκδήλωσή τους, αλλά κάποιοι τα έφαγαν είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. Μίλησε για εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν την Πολιτεία για τις εργατικές κατοικίες ενώ πρέπει να επέμβει εισαγγελέας.

Δήλωσε ότι το “φούσκωμα”, όπως το ονόμασε, στην περιοχή της Παλικής το είχαν παρατηρήσει από το 2008, η Πολιτεία ενημερώθηκε το 2011 και από τότε δεν έγινε καμία πρόληψη για την αποφυγή των καταστρεπτικών συνεπειών που είχαμε αυτές τις μέρες. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και προστατεύει τον εαυτό του και να μην τοποθετεί βαριά ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ή και τραυματισμούς  στο σπίτι.

SONY DSC SONY DSC tselentis
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις