Και επίσημα σεισμόπληκτη η Κεφαλονιά δια στόματος Χρυσοχοϊδη

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε και επίσημα η Κεφαλονιά δια στόματος Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη το παρών στην συνεδρίαση έδωσαν και οι υπόλοιποι Υπουργοί που έφτασαν σήμερα το πρωϊ για να συντονίσουν και να συμπαρασταθούν στους κατοίκους του νησιού μας και ιδίως της Παλικής. Στην Κεφαλονιά σήμερα βρέθηκαν εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και τους εκπροσώπους των Ενόπλεων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή δήλωσε στα ΜΜΕ πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου: “Το νησί κηρύσσετε υπό προστασία, ως σεισμόπληκτη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι εντάσετε σε προγράμματα και προχωράμε στην υπογραφή μία κοινής υπουργικής απόφασης με τον Υπουργό Οικονομικών έτσι ώστε από τις επόμενες μέρες να αρχίσει η διαδικασία από κατάστασης των πληγέντων. Αυτό σημαίνει προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης άμεσης, δηλαδή καταβολή ενοικίου σε όσες οικογένειες είναι εκτός κατοικίας τους λόγω βλάβης, η οποία έχει υποστεί βεβαιωμένης από τους μηχανικούς”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος θέλει να νοικιάσει σπίτι, το ενοίκιο θα το καταβάλει το Κράτος και θα έχει ισχύει για δύο χρόνια. Για τα σπίτια που έχουν ελαφριές ή βαριές ζημιές θα κατατεθεί πρόγραμμα επισκευών στην Βουλή έτσι ώστε όσοι θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα να φτιάχνουν τα σπίτια τους. Ακόμα ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη να δημιουργήσει οικισμούς όπου ο Δήμος υποδείξει για να στεγαστούν οικογένειες που πλήγησαν από τους σεισμούς.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης μεταξύ άλλων είπε: “Από κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει και θα επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες, στην περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν περίπου 600 κατοικίες που είναι κατεδαφιστέες, 1100 κατοικίες οι οποίες έχουν σοβαρές βλάβες και 1400 κατοικίες οι οποίες έχουν ελαφριές βλάβες. Είναι μία πρώτη προσέγγιση, αυτές τις μέρες επιβεβαιώνονται μετά τη δεύτερη εξέταση σε όλη την περιοχή, όλη την Παλική εμφανίζει αυτά τα αποτελέσματα. Πρώτη προεραιότητα για εμάς αποτελεί η λειτουργία του οδικού δικτύου, του οδικού άξονα Αργοστολίου-Ληξουρίου καθώς και σε όλη την περιοχή της Παλικής”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χρυσοχοϊδη δήλωσε ψύχραιμος και αποφασιμένος να δημιουργήσει νέες υποδομές για μία νέα Κεφαλονιά.

 sintoni4 023 XRYSOXOIDIS SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις