Ρωσσέτος Λούζης: “Αν γινόταν οπουδήποτε αλλού…”

Ζήσαμε στις 26 του Γενάρη στην Κεφαλονιά έναν πάρα πολύ μεγάλο σεισμό, που ομολογώ πως όμοιό του δεν έχω ξαναζήσει.Τρομάξαμε πολύ και όποιος σας πει το αντίθετο, σίγουρα …κοκορεύεται. Πάθαμε όλοι, άλλος μεγάλες (ευτυχώς λίγοι) και άλλοι μικρές ζημιές. Η καθημερινότητά μας διακόπηκε βίαια, κάποια σχολεία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα η ψυχική μας ηρεμία θέλει τον χρόνο της.

ΟΜΩΣ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΝΤΕΞΕ !!!!!!!!!!!!! και αυτό δεν είναι το κλισέ των πολίτικών μας, και των σεισμολόγων για να πουν κάτι. Άντεξε πραγματικά, γιατί οι άνθρωποί της, όλοι εμείς, γνωρίζουμε καλά ότι ζούμε σ’ έναν επίγειο παράδεισο, με τα προβληματάκια του, αλλά και με ΕΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Είμαστε σε μια σεισμική περιοχή, και πρέπει να ζήσουμε με αυτό.
Η μόνη λύση γι’ αυτό είναι η Αντισεισμική θωράκιση. Και αυτό εμείς το έχουμε πετύχει, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Τα κτήρια μας άντεξαν. Τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, τα μεγάλα μας κτήρια άντεξαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Γιατί σε μας ισχύουν οι πιο αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί, γιατί οι μηχανικοί μας τους εφαρμόζουν και μάλιστα επαυξημένους , αλλά και γιατί οι Κεφαλονίτες μάστορες και οικοδόμοι έχουν …στο πετσί τους την αντισεισμική κατασκευή, κυρίως στον οπλισμό και τον τρόπο που χτίζονται οι τοίχοι. Για παράδειγμα:
Έτσι τα έφερε η ζωή, και το σπίτι μου φτιάχτηκε την περίοδο 1984-85, λίγο μετά τον αμέσως προηγούμενο μεγάλο σεισμό. Σας μεταφέρω λοιπόν την συζήτηση για τα σίδερα του οπλισμού του.

  • ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: Η στατική μελέτη για τις κολώνες απαιτεί φ16, αλλά λέω για καλύτερα να βάλουμε φ18. ΟΚ;
  • Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ: Αφεντικό, ο μηχανικός λέει εδώ να βάλουμε φ18, για σίγουρα λέω να βάλουμε φ20, τι λες;
  • και πάει λέγοντας, έτσι περίπου ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ τα σπίτια μας, και γι’ αυτό άντεξαν. Παρόμοια για τα τούβλα με τα σενάζια τους και τις ενδιάμεσες μπέτινες κολώνες. Κοστίζει η σωστή αντισεισμική κατασκευή, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, ας το καταλάβουν οι αρμόδιοι και ας φροντίσουν για τη ελάφρυνσή της.

Πέρα όμως από αυτά τα δικά μου, για την Κεφαλονιά η απόλυτη επιταγή είναι η Αντισεισμική θωράκιση, και η σωστή εφαρμογή της.
Τώρα θα μου πείτε, …Μα εμείς είδαμε στη τηλεόραση τόσες ζημιές, τόσα κατεστραμμένα σπίτια, τόσα ρήγματα, κατολισθήσεις, ανθρώπους απελπισμένους… Ναι αρκετοί συμπατριώτες μας είναι απελπισμένοι, γιατί δεν τους έφτανε η οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που μας έχει επιβληθεί 4 χρόνια τώρα, καταστράφηκαν και τα σπίτια τους, έχασαν ότι πολυτιμότερο έχει ο Έλληνας, το σπίτι του. Ας μην σχολιάσουμε τώρα από πού κινδυνεύουν περισσότερο τα σπίτια μας. Και όλοι πρέπει να τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε και κυρίως η πολιτεία!
Όμως οι καταστροφές είναι, σχετικά με το μέγεθος και την ένταση του σεισμού, λίγες.
Τα τηλεοπτικά κανάλια, ως συνήθως, δείχνουν και ξαναδείχνουν τα ίδια λίγα καταστραμμένα σπίτια, τα ίδια εντυπωσιακά ρήγματα, κάποιους πολιτικούς να αστειεύονται με γρηούλες και κάποιους σεισμολόγους που ανακαλύπτουν ότι …“θα γίνει μεγάλος μετασεισμός” ή ότι “στην επόμενη δεκαετία η περιοχή θα δώσει μεγάλο σεισμό”… Σιγά την μεγάλη πρόβλεψη και την μεγάλη επιστημονικά τεκμηριωμένη ανακάλυψη. Το ξέρουμε από μόνοι μας και γι’ αυτό είμαστε ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Να σημειωθεί ότι τα κτίσματα που καταστράφηκαν, ήταν κυρίως παλιά, ή σπίτια που “κάτι δεν είχε γίνει σωστά”, με το πιο κλασσικό παράδειγμα τις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι. Όσο για τα δημόσια και τις υποδομές …όλοι τα υποπτευόμαστε και τα φοβόμαστε. Κλασική έκφραση Κεφαλονιάς: Αυτό με τον πρώτο σεισμό … Αντίο!!
Πρέπει η πολιτεία και η τοπική κοινωνία να βοηθήσει τους ανθρώπους που καταστράφηκαν, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά και να βοηθήσει όλους μας να εφαρμόσουμε χωρίς μεγάλη ιδιωτική επιβάρυνση τους κανονισμούς και να ελαφρύνει τα δυσβάστακτα οικονομικά μεγέθη για να πετύχουμε! Και όποτε, με το καλό, ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα, με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, θα συνεχίσουμε και θα βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο, για να μην έχουμε καμία μα καμία καταστροφή.
Εμείς είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, σταθεροί στον τόπο μας, στο νησί μας! Θα ξαναβρούμε την ηρεμία μας, την καθημερινότητά μας, τους ρυθμούς μας, την δημιουργικότητα, το κέφι μας και το γέλιο μας. Θα ξανατραγουδήσουμε, θα χορέψουμε, θα γλεντήσουμε. Θα ξαναγράψουμε τραγούδια και γι’ αυτόν τον σεισμό . Θα ξαναβρούμε την ζωή μας, στον επίγειο παράδεισο που ζούμε, και θα είναι πάλι ζηλευτός. Θέλουμε όμως κοντά μας και τους ξενιτεμένους μας, τους καλούς φίλους μας και όλους όσους έρχονται τα καλοκαίρια και όχι μόνο.
Η Κεφαλονιά είναι ένας πανέμορφος τόπος, σίγουρος και σας περιμένει. Ελάτε και μην φοβάστε …δεν πρόκειται να βουλιάξουμε…

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ…ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ;;;;;;;

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις