Και τυπικά το χρίσμα ο Θόδωρος Γαλιατσάτος για την Περιφέρεια.

Διχασμένος και με μεγάλη καχυποψία ανάμεσα στις βασικές πτέρυγες του κόμματος, οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για τις υποψηφιότητες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που επιλέχθηκαν από την ηγεσία. Η κόντρα λαμβάνει διαστάσεις, καθώς σε αυτή ενεπλάκη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αντιπαρατιθέμενος με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της αριστερής πλατφόρμας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να υιοθετεί διαδικασίες επιβολής της ηγετικής άποψης, βαδίζοντας στα χνάρια κομμάτων του παλαιού δικομματισμού, με τα αρχηγικά μοντέλα!

Η «πέτρα του σκανδάλου» στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο ήταν κυρίως η πρόταση της ηγεσίας να είναι υποψήφιος ο Οδυσσέας Βουδούρης για την Πελοπόννησο και δευτερευόντως οι εισηγήσεις για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και τον Σπύρο Μπενέτο στο Νότιο Αιγαίο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Βουδούρης έχει ψηφίσει μνημόνια και προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «στέλνουμε λάθος μήνυμα στο λαό» με υποψηφιότητες που δεν σηματοδοτούν ανοιχτά τον αντιμνημονιακό αγώνα.

Τα αίματα άναψαν όταν ήλθε η ώρα της ψηφοφορίας. Η ηγεσία ζήτησε να γίνει μία ψηφοφορία «πακέτο» και για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και στις 13 περιφέρειες και όχι για κάθε μία χωριστά. Σημειωτέον ότι για τις υπόλοιπες δέκα δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των εσωκομματικών πλευρών. Η διάθεση της ηγεσίας όμως να «κρύψει» τις επίμαχες υποψηφιότητες στο ίδιο τσουβάλι με όσες είχαν την πλήρη έγκριση του κόμματος, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς πολλοί θυμήθηκαν ότι κάπως έτσι κάνει και η κυβέρνηση στη Βουλή με τις σκληρές μνημονιακές διατάξεις, τις οποίες βάζει σε ένα άρθρο με άλλες ρυθμίσεις και υφαρπάζει την ψήφο των βουλευτών.

Για να ελέγξει τις αντιδράσεις παρενέβη ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που απευθύνθηκε στον κ. Λαφαζάνη ρωτώντας τον εάν θα «δώσουμε την μάχη όλοι μαζί». Ο ηγέτης της αριστερής πλατφόρμας απάντησε πως «αυτό είναι αυτονόητο», όμως ο Στάθης Λεωτσάκος, στέλεχος της ίδιας πτέρυγας, απηύθυνε με νόημα το ίδιο ερώτημα στον πρόεδρο του κόμματος.
Ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα μίλησε για δυσανεξία εκ μέρους της αριστερής πτέρυγας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανοίγει φακέλους σε όσους προσεγγίζουν το κόμμα για κοινή πορεία.

Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία το εάν θα ψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας ως πακέτο ή θα εγκριθεί μία μία η υποψηφιότητα. Υπερίσχυσε μεν η άποψη της προεδρικής πτέρυγας, με ψήφους 96 υπέρ και 67 κατά, συσχετισμός, που έδειξε ότι η θέση της αριστερής πτέρυγας είχε ευρύτερη απήχηση απ’ όσο η γενική επιρροή της στο σώμα.

Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία, σε ένα διαλυμένο σώμα και χωρίς καταμέτρηση, για το εάν εγκρίνεται το πακέτο των υποψηφιοτήτων, κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Σημειωτέον ότι στους κόλπους της αριστερής πτέρυγας διατυπώνεται η εκτίμηση ότι υπάρχει μυστική συμφωνία με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και σε άλλα πεδία πολιτικής δράσης, όπως οι εθνικές εκλογές, και γι’ αυτό η ηγεσία επέμεινε τόσο πολύ σε μία άκρως αμφιλεγόμενη περίπτωση όπως ο κ. Βουδούρης.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφέρειες είναι και τυπικά οι εξής:

Αττική, η βουλευτής η βουλευτής κυρία Ρένα Δούρου
Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος κ. Θ. Καρυπίδης.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κ. Μορφίδης.
Ιόνιο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος και το 2010, περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.
Πελοπόννησο ο βουλευτής κ. Οδ. Βουδούρης
Νότιο Αιγαίο ο  κ. Μπενέτος Σπύρου, δήμαρχος Λειψών
Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος κυρία Αγλαΐα Κυρίτση
Κεντρική Ελλάδα ο βουλευτής κ. Ευ. Αποστόλου
Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας κ. Β. Χατζηλάμπρου
Θεσσαλία η βουλευτής κυρία Ηρώ Διώτη
Κρήτη ο βουλευτής κ. Μ. Κριτσωτάκης
Ηπειρος η βουλευτής κυρία Όλγα Γεροβασίλη

Πηγή: Πρώτο θέμα
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις