Συγκέντρωση στο Ληξούρι

Μετά τη μαζική λαϊκή συνέλευση στο Ληξούρι, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Γενάρη με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και τις παρεμβάσεις των συντοπιτών μας, το πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα εμπλουτίζεται και διαμορφώνεται ως εξής:
Οργανώνουμε την πάλη για:
1. Ουσιαστικό έλεγχο και άμεση αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Μετεγκατάσταση των σχολείων που ανήκουν στην κατηγορία Γ΄ (δηλ. λειτουργία μετά την υλοποίηση της επισκευής) με φροντίδα για την απρόσκοπτη διδασκαλία των μαθημάτων σε πρωινή βάρδια. Όχι στα κοντέινερς και στη διπλοβάρδια. Κάλυψη της μεταφοράς όλων των μαθητών. Είκοσι το πολύ μαθητές ανά τάξη για Γυμνάσιο – Λύκειο– δεκαπέντε στο Δημοτικό και στις κατευθύνσεις. Μέτρα για τη στέγαση – σίτιση – ρευματοδότηση των πληγέντων μαθητών. Υλοποίηση των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που εδώ και δέκα χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνουν στο Νομό. Αντισεισμικός σχεδιασμός των σχολικών χώρων (ύπαρξη προαυλίων, μικρομελέτες κλπ) και ολοκληρωμένη αντισεισμική αγωγή.
2. Να μη δώσουν πανελλαδικές φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (και της Α΄ με το νέο σύστημα) στην Κεφαλονιά, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο διαρκών μετασεισμών (με πιθανή παράταση και μέσα στις εξετάσεις). Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς.
3. Σύνταξη μελετών από το Δήμο Κεφαλονιάς για την άμεση εκταμίευση και χρήση των 230.000 ευρώ που αφορούν τη στατική επάρκεια των σχολείων και απέσπασαν οι αγώνες εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών πέρσι από την Περιφέρεια.
4. Άμεση αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού στην Παλική.
5. Αποκατάσταση όλων των υποδομών (οδικό και λοιπά δίκτυα).
6. Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου – Αργοστολίου (στέγαση – θέρμανση – σίτιση – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
7. Χαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου.
8. Προτεραιότητα στις οικογένειες, των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα (κυρίως των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις κατοικίες αυτές καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης – θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Επίταξη ασφαλών ξενοδοχείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Κρατική ενίσχυση για επισκευή – ανακατασκευή κατοικιών και μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων.
9. Σίτιση – στέγαση – οικονομικές διευκολύνσεις για τους φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ που παραμένουν στο νησί.
10. Άμεση ανέγερση κατά προτεραιότητα εργατικών κατοικιών, νοσοκομείου, γηροκομείου και σχολείων στην Παλική. Ολοκλήρωση του νέου γηροκομείου στο Αργοστόλι και πλήρη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
11. Πλήρης εξοπλισμός και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία του Νομού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδική μέριμνα για την μεταστέγαση και την ασφαλή λειτουργία του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι, ώστε να ικανοποιεί καθημερινά τις ανάγκες των σεισμοπαθών στην περιοχή. Επείγουσα ενίσχυσή του σε προσωπικό. Σταμάτημα κάθε διαδικασίας κατάργησης ή συγχώνευσής του και άρση της υπολειτουργίας του.
12. Κατάργηση του εισιτήριου για τις εξετάσεις στα Νοσοκομεία.
13. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
14. Καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
15. Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
16. Δωρεάν μετακίνηση των σεισμοπλήκτων με το φέρι από Ληξούρι προς Αργοστόλι και αντίστροφα.
17. Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό (πχ αναστολή ή και διαγραφή υποχρεώσεων προς δημόσιο, ταμεία και τράπεζες).
18. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
19. Οι υπηρεσίες να δέχονται και τηλεφωνικά αιτήσεις που αφορούν ευπαθείς ομάδες (πχ κατάκοιτους).
20. Αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αρχαιολογικών και λαογραφικών θησαυρών.
21. Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.
22. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
23. Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
24. Άρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
25. Εξοπλισμός με όλα τα σύγχρονα μέσα των σταθμών για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου τεχνολογίας αντοχής υλικού στο Νομό.
26. Πιστοποιητικά ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα δημόσια κτίρια με παράλληλη σύνταξη μητρώου καταγραφής ελέγχων.

Η Επιτροπή Αγώνα των φορέων (ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κλπ) αποκτά «πόδια» στην Παλική, ώστε η κατεξοχήν σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού να γίνει το επίκεντρο της δράσης. Η Λαϊκή Επιτροπή Παλικής θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Αγώνα των φορέων. Μία σειρά πρωτοβουλίες τέθηκαν επί τάπητος (κινητοποίηση στο Αργοστόλι, παρέμβαση στις εργατικές, αίτημα για Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ληξούρι κλπ). Συνεχίζουμε με ενότητα – οργάνωση για την υλοποίηση των αιτημάτων.

31/01/2014
Επιτροπή Αγώνα Κεφαλονιάς

cosmos2 cosmos3 cosmos5 cosmos6
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις