Tο ΤΕΕ παρουσίασε την μελέτη για το Παράκτιο Μέτωπο του Αργοστολίου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη μας παρουσίασε η Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τα μέλη του ΤΕΕ, την κα Ανδρεάτου και τον κ. Νάκαση, με θέμα “Παράκτιο Μέτωπο Αργοστολίου”, στην αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η Μελέτη αυτή αποτελεί μία πρόταση του ΤΕΕ για τη διαμόρφωση και βελτίωση της περιοχής από το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων μέχρι και τον Κούταβο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός: “Έχουμε γυρίσει την πλάτη μας στην θάλασσα. Ήρθε η ώρα το ΤΕΕ να φέρνει τέτοια θέματα προς συζήτηση για να μπορούμε να δίνουμε λύσεις. Η χώρα μας περνάει δύσκολες ώρες και μπορούμε όλοι να βάλουμε πλάτη”.

Η πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη μελέτη, περιλάμβανε προτάσεις με παρεμβάσεις για το πως θα μπορούσε να ήταν η περιοχή του Φαναριού έως και την αγορά, μία διαδρομή που δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ δεν έχει γίνει σωστή ρύθμιση έτσι ώστε να εξυπηρετεί πεζούς και οχήματα. Ιδίως το καλοκαίρι με την άφιξη των κρουαζιεροπλοίων με τους επισκέπτες μας να δυσκολεύονται να περπατήσουν καθώς η διαδρομή από το κτίριο της υποδοχής μέχρι και το άγαλμα του Καββαδία είναι άκρως επικίνδυνη. Αυτό μπορεί να λυθεί με την δημιουργία μίας εξέδρας πλωτής, με πασσάλους μέσα στη θάλασσα, πάνω από την οποία θα μπορούν να περνάνε οι πεζοί, λύνοντας έτσι ένα σοβαρό θέμα, όπως είναι η ασφάλεια των επισκεπτών-τουριστών του νησιού μας.

Οι προτάσεις που έγιναν αφορούν το φυσικό περιβάλλον με την προστασία και την ανάδειξή του, τις υποδομές που λείπουν και είναι απαραίτητες τόσο σε κτίρια όσο και λιμάνια με τη δημιουργία του νέου εμπορικού λιμανιού που θα μπορεί να εξυπηρετεί άλλα δύο κρουαζιερόπλοια και προβλέπεται να γίνει απέναντι στην παλιά ΔΕΗ. Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα την ανάγκη για καλύτερο οδικό δίχτυο αλλά και πεζόδρομους.

Προβλέται και κατασκευή καινούργιας γέφυρας, κάτι που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, που θα ξεκινάει από το Λιμεναρχείο, το οποίο αργότερα θα μεταφερθεί απέναντι στο νέο λιμάνι και θα καταλήγει λίγο πριν την Μαρίνα, που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πόλης του Αργοστολίου, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει και καλύτερη σύνδεση με τα χωριά.
Θα πρέπει να αναβαθμιστεί ή και να αλλάξει το ρυμοτομικό σχέδιο με την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος που διαθέτουμε με την ένωση Μουσείων αλλά και όλων των αξιοθέατων που έχει το Αργοστόλι.

Η Μελέτη προβλέπει δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και συμπληρωματικές πεζοδρομήσεις. Προτείνεται η κατεδάφιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η μεταφορά του στην περιοχή του Μέτελα, εκεί όπου ήταν αρχικά πριν τους σεισμούς του ’53, ενώ στη θέση του τωρινού Μουσείου να δημιουργηθεί πάρκο.

Στην αγορά θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πράσινου με την κατεδάφιση όσων παράκτιων κτιρίων κρίνεται απαραίτητο και ταυτόχρονα ανάδειξη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου σε υγροβιότοπο. Κάνοντας έτσι την παράκτια περιοχή του Αργοστολίου σε μία ζώνη που θα συνδυάζει λειτουργικότητα, πράσινο και αναψυχή, καθώς θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουνε επιτέλους τη βόλτα μας στην παραλία.

Επίσης προβλέπεται και νέα Μαρίνα που θα εκτείνεται από το Λιμεναρχείο μέχρι και λίγο πριν το Rock Cafe για την φύλαξη μικρών σκαφών.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης αφορούσε το νέο χωροταξικό σχεδιασμό των Ιονίων Νήσων με τον κ. Τραυλό να εμμένει στην άποψή του για τη δημιουργία ενός δίπολου.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τραυλός: “Αν γίνει ένα γκάλοπ το 95% των κατοίκων θα απαντήσουν ότι δεν θέλουν να ανήκουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά θέλουν να ενταχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια είναι μία υδροκέφαλη περιφέρεια που όλα καταλήγουν στην Κέρκυρα. Πρέπει να γίνει ένα αυτόνομο κέντρο στο νότο, στο Αργοστόλι, θα μπορούσε να γίνει στη Ζάκυνθο ή στην Λευκάδα, αλλά εγώ προτείνω να γίνει στο Αργοστόλι. Αν ζητάτε την άποψή μου ότι και να κάνει η πολιτεία, οι πολίτες θα διαλύσουν μόνοι τους την Περιφέρεια”.

tee tee2 tee3 tee4 tee5 tee6 tee7 tee8
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις