Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: “Η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της Ηλεκτρικής Ενέργειας”

Με νομοσχέδιο «εξπρές» η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωρά στο ξεπούλημα ενός σημαντικού κοινωνικού αγαθού, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.).

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ανεξάρτητη εταιρεία που αυτοχρηματοδοτείται και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ καθώς διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τους υποσταθμούς, τα κέντρα υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα καθώς και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας.

Η υποδομή αυτή, η οποία αποτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια Ευρώ, «χαρίζεται» σε ιδιώτη επενδυτή για μόλις 400 εκατομμύρια Ευρώ! Διασφαλίζοντας έτσι στον «αγοραστή» της έσοδα 260 έως 300 εκατομμύρια Ευρώ από τη διαχείριση του δικτύου, και ετήσια κέρδη 116 εκατομμύρια Ευρώ χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο. Την ίδια στιγμή, ο μη προνομιούχος Έλληνας πολίτης στερείται την απαραίτητη αυτή υποδομή για :

  • Τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των κατοίκων στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Το σχεδιασμό για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και
  • Τη διασφάλιση της εθνικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας

O ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διατήρηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων και κέντρων ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει γίνει άλλωστε στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα δίκτυα παραμένουν κρατικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό ελεγχόμενα από κρατικές εταιρείες.

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε ομηρία τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και ολόκληρη τη χώρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μαζί με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπουλάνε και τα βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως είναι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτό το κοινό πεδίο αγώνα που προκύπτει, οφείλουμε όλοι, και όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα, να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε αυτό το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της χώρας μας.

Αθήνα, 16/01/2014
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις