Μοίρασε “βασιλίτσες” το Λύκειο Ελληνίδων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Μπορεί να πέρασαν οι γιορτές αλλά αξίζει να αναφερθούμε στις δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου του 2013, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Όπως μας ενημέρωσαν την ημέρα της παραμονής το Λύκειο Ελληνίδων βγήκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας και σύμφωνα με το έθιμο μοίρασε στα καταστήματα βασιλίτσες στολισμένες. Η Πρόεδρος Ευρώπη Μοσχονά και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων ετοίμασαν 300 περίπου βασιλίτσες τις χορεύτριες του Λυκείου φορώντας παραδοσιακές στολές, από το πρωϊ μέχρι και το απόγευμα, τις μοίρασαν. Μαζί με τις βασιλίτσες έδωσαν και έναν καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2014.

Ήταν ότι καλύτερο είχε η ημέρα, άρωμα, κέφι, ευχές και επικοινωνία, χαρακτήρισαν την εκδήλωση ενώ οι καταστηματάρχες δέχτηκαν με χαμόγελο την ευγενική αυτή χειρονομία. Ως γνωστόν το Λύκειο Ελληνίδων βρίσκεται πάντα στις επάλξεις και αγωνίζεται για την διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά την ίδια μέρα έδωσε συνέντευξη Τύπου σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό για ο έθιμο της ημέρας που αναβλήθηκε λόγω καιρού, το ρόδι και το συμβολισμό του και για την κούλουρα της Πρωτοχρονιάς (βασιλίτσα). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κα Μοσχονά έδειξε και μία βασιλίτσα, αληθινό αρτοποίημα που είχε φτιάξει για την περίσταση.

Εκτός από τα πολύ ωραία ημερολόγια το Λύκειο Ελληνίδων έφτιαξε και μοίρασε καδράκια από ξύλο με ρόδια ζωγραφισμένα επάνω τους, για το καλό του νέου έτους.

Ο Λαογράφος Δημήτρςη Λουκάτος αναφέρει σχετικά με το έθιμο της βασιλίτσας (βασιλόπιτας): “Ύστερα ο κόσμος αποσύρεται για το δείπνο. Θα φάει δίχως άλλος “τηγανίτες” (πλακουτσές στο τηγάνι, με μέλι ή ζάχαρη και με κανέλα), θα παίξει και για το καλό μιά “κοντσίνα”, επειδή τούτες τις μέρες το έθιμο επιτρέπει την “τράπουλα”, ακόμη και στα παιδιά. Μερικοί κόβουν αποβραδίς και την αθηναϊκή βασιλόπιτα με το νόμισμα, η Κεφαλονίτικη όμως παράδοση γνωρίζει περισσότερο τη “βασιλίτσα”, μεγάλο ζυμωτό ψωμί της Πρωτοχρονιάς, με χροντρό σταυρό στην “απαναριά” του και καρύδια ολόγυρα, που θα την κόψει αύριο στο μεσημεριανό τραπέζι ο νοικοκύρης.

Ξημέρωσε Πρωτοχρονιά. Πάλι οι μπάντες της Μουσικής θα τα πούνε στους δρόμους του Αργοστολίου και του Ληξουριού, παίζοντας το ειδικόν ρεφραίν των καλάντων από σπίτι σε σπίτι. Είναι η μέρα της “μάντσιας” τους, και όλοι προσφέρουν πρόθυμα. Την ίδια ώρα στα χωριά, τα παιδάκια χτυπάνε τις πόρτες και δίνουν στις καλοχτένιστες νοικοκυρές την “αγιοβασιλίτσα” της χρονιάς, μιάν αγριοκρεμμύδα (ασκινοκάρα ή σκυλοκάρα ή κουτσουνοκάρα), που της χρυσώνουν τα φύλλα και το βολβό, κι ανακατεύουν με τα δύλλα της ζουμπούλια και βιολέττες (ναρκίσσους) της εποχής. -“Καλός χρόνος και Καλός σ’ άις Βασίλης”, λένε στη νοικοκυρά, κι εκείνη θα τους δώσει “μποναμά” για το “πουγγί” τους και συκάδια για την τσέπη τους. Και θα πάρει την ασκινοκάρα που είναι ένα πανελλήνιο ελπιδοφόρο σύμβολο αναβλάστησης, θα σταθεί στο παράθυρο, θα κοιτάξει προς τα βουνά και προς της θάλασσας και θα πει:

Καλημέρα σας, βουνά,

καλημέρα, θάλασσα

και καλή Πρωτοχρονιάς:

Δυνατή σαν τα βουνά (νά είμαι),

γρήγορη σαν τα νερά,

άξια σαν την θάλασσα.

Κι ύστερα θα βάλει την “αγιοβασιλίτσα” στη γωνιά του σπιτιού, με την ευχή και την ελπίδα να ξαναρίξει τα φύλλα της μέσα στο χρόνο…”.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις