Πολιτισμός

2η Ημερίδα για την “Επτανησιακή Σχολή” αφιερωμένη στον Ανδρέα Κάλβο

253views

2η   ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ»

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Ποίησης  για την  «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ» αφιερωμένη στη Ζωή και το Έργο του Ανδρέα Κάλβου  που συνδιοργάνωσαν η Επτανησιακή Συνομοσπονδία και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρίας στις 28 Νοεμβρίου 2023.  Η δεύτερη κατά σειρά  αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο μεγάλο λογοτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στα Επτάνησα, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως το τέλος του 19ου αιώνα και ανέδειξε τους μεγάλους Επτανήσιους ποιητές. Οι εκλεκτοί ομιλητές  παρουσίασαν  το Έργο και τη Ζωή του Ανδρέα Κάλβου.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό  εκ μέρους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Γ. Γραμματέας  κ. Αυγερινός Ανδρέου  και εκ μέρους της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας η Πρόεδρος  κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα και  στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες:

  • Κώστας Καρούσος Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών με ΘΈΜΑ:                               «Ο πατριδολάτρης Ποιητής Ανδρέας Κάλβος»
  •   Γιάννης Παπαθεοδώρου Ποιητής-Καθηγητής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ – μέλος ΕΕΛ και της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της ΕΕΛ   με ΘΕΜΑ: « Η Ζωή και το Έργο του Ανδρέα Κάλβου»                           

Αποσπάσματα από τα ποιητικό του έργο απαγγέλθηκαν από τη Λογοτέχνη  κ.  Κατερίνα Ντούγκα –Κοτοπούλου, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι  Άνθρωποι  των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πολιτικοί, Λογοτέχνες, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων, και ένα εκλεκτό  ακροατήριο.  Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο  Καθηγητής  Παιδαγωγικού Τμήματος  Πανεπιστημίου Αθηνών  Τομέα Πληροφορικής κ. Κουτρομάνος Γεώργιος, ο Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Αντιπρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» κ. Γεωργούλης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» κ. Κούτρας Στέφανος. Από πολιτιστικούς Συλλόγους των νησιών μας, πλέον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που εκπροσωπούν πρωτοβάθμια  και δευτεροβάθμια σωματεία,  παρευρέθηκαν από την  Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (Ο.Σ.Κ.Α.) ο Υπεύθυνος Συλλόγων Γιάννης Αργυροκαστρίτης και η Γ. Γραμματέας  κ. Σαβανή Όλγα, από την Κερκυραϊκή Εστία η Πρόεδρος Λίνα Βέργη, από το Σύλλογο  Αγιομαθιτών  η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Αναστασία Φωτεινή Καποδίστρια, από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών ο κ. Σπύρος Μαρσέλος, από το Σύλλογο Δαμουλιανάδων Κεφαλλονιάς η Αντιπρόεδρος κ. Μαριολένη Νεοφύτου, από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά  ο κ. Νίκος Ζαφειράτος, ο κ. Ευαγγελινός Μικελής και  η κ. Βασιλάτου Διονυσία.

Το τέλος της εκδήλωσης ήταν συγκινητικό, αφού αρκετοί  από τους παρευρισκομένους πήραν το λόγο και έδωσαν μια άλλη νότα στην εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΛ πρότεινε  να συνεχιστεί το αφιέρωμα στην Επτανησιακή Σχολή και να συνδιοργανώσουμε δύο ημερίδες εντός του 2024.

Απαγγέλθηκαν αποσπάσματα εκτός προγράμματος με τόση ζωντάνια, χωρίς πρόβα, που καθήλωσαν το κοινό. Αυτό σημαίνει ότι τα λόγια του ποιητή ότι «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» υπάρχουν χαραγμένα στη Νέα Γενιά, και αυτό ήταν και το ελπιδοφόρο μήνυμα της βραδιάς!

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για την συνδιοργάνωση μιας   τόσο σημαντικής για τα Επτάνησα εκδήλωσης και για τη φιλοξενία της στον ιστορικό αυτό χώρο τον οποίο έχουν τιμήσει σημαντικοί εκπρόσωποι της Επτανησιακής Σχολής.

                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

       H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ                    ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ-ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.