Κοινωνία

Όχι άλλο αίμα γυναικών και δάκρυα πόνου

158views

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, από την Διεθνή Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999 ώστε να δοθεί το έναυσμα για περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ένα πρόβλημα που λαμβάνει ολοένα και πιο δραματικές διαστάσεις παγκοσμίως.

Η βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται με διάφορες μορφές μέσω σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας μόνο σημειώθηκαν πολλές γυναικοκτονίες με θύτη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τον σύζυγο ή σύντροφο του θύματος. Η έμφυλη ενδοοικογενειακή βία έχει πρόσημο, μιας και τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες που υφίστανται ξυλοδαρμούς με ακραία βαναυσότητα, ενώ παρουσιάζονται ανήμπορες να δραπετεύουν από τέτοιου είδους κακοποιητικές καταστάσεις που φτάνουν μέχρι την γυναικοκτονία.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η ψυχολογική βία, η απειλή του αποκλεισμού από επαγγελματικές προοπτικές ή της απώλειας της εργασίας, σε περίπτωση που μια γυναίκα δεν ενδώσει, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που βιώνουν οι γυναίκες με τα φαινόμενα αυτά να εμφανίζουν ανησυχητική εξάπλωση. Η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα με την ενεργοποίηση μηχανισμού προστασίας των γυναικών σε συνεργασία με την άμεσο δράση, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και την δημιουργία νέων δομών για την περίθαλψη γυναικών που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία.

Επιπλέον το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα πρέπει να περιλαμβάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας ή άμεση αντίδραση της αστυνομίας για οποιαδήποτε καταγγελία βίας είς βάρους γυναικών. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στην δημιουργία, στην επαγγελματική άνοδο, στην πλήρη ανεξαρτησία τους. Η εποχή του σκοταδισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όσο και αν δυστυχώς πολλοί, επιμένουν να κυνηγούν γυναίκες ως μάγισσες.

Οι γυναίκες είναι το φώς αυτού κόσμου, πρεσβεύοντας την ιερή στιγμή που γεννιέται μια ζωή. Θαυμάζουμε τις γυναίκες που έγιναν μητέρες και τίμησαν επάξια αυτή την πτυχή της ζωής τους, αγαπάμε τις γυναίκες που δεν έγιναν μητέρες γιατί είχαν το σθένος και την ωριμότητα να αφιερωθούν στα δικά τους “θέλω” χωρίς να υποκύπτουν σε κοινωνικά στερεότυπα, λατρεύουμε όλες τις γυναίκες γιατί είναι χαρισματικές και γενναίες.

Όχι άλλο αίμα γυναικών και δάκρυα πόνου.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.