ΟικονομίαΤουρισμός

Όλα θα πάνε υπέροχα στον τουρισμό μας ξανά και το 2023!

275views

Όλα θα πάνε υπέροχα στον τουρισμό μας ξανά και το 2023!

Όταν πέρυσι σας έγραψα ένα άρθρο πάνω στην υποτιμημένη όπως αποδείχτηκε σήμερα πρόβλεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Alpha, όπου μιλούσε για εκτιμήσεις του για 25 μέχρι 30 εκατομμύριες αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 2022, υπήρχαν πολλοί που για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους χλευάζανε!

https://spiroskagadis.blogspot.com/2022/03/30-alpha-tv.html?m=1

Όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια οι αφίξεις τουριστών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας ήταν το 2022 μεγαλύτερες και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς έφτασαν τις 31 εκατομμύριες από 17,43 εκατομμύριες το 2021 και 30 εκατομμύριες το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2019!

https://www.ot.gr/2023/01/04/tourismos/kikilias-pano-apo-ton-stoxo-ta-touristika-esoda-to-2022-aisiodoksia-gia-to-2023/

Παρομοίως, πιστεύω πως και φέτος, το 2023, οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν και δεδομένου και τις επανεκτιμήσεις διεθνών Οικονομικών Οίκων όπως του Goldman Sachs ο οποίος αναιρεί την προηγούμενη πρόβλεψη του για ύφεση  στην Ευρωζώνη φέτος μιλώντας σήμερα για μικρή έστω ανάπτυξη στην Ευρώπη από όπου μας έρχονται οι περισσότεροι παραδοσιακοί τουρίστες μας… Οπότε και οι φόβοι που έχω ακούσει να εκφράζονται, ότι δηλαδή λόγω της προβλεπόμενης ύφεσης στην Ευρώπη μπορεί να μας έρθουν φέτος λιγότεροι τουρίστες, καθησυχάζονται από τις νέες οικονομικές προβλέψεις!

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2169713/den-vlepei-pia-yfesh-sthn-eyrozonh-h-goldman-sachs.html

Όμως, δεν είναι μόνο οι προβλέψεις για ύφεση στην Ευρώπη που υποχωρούν. Οι κάποτε πανικόβλητες προβλέψεις για μείωση του διεθνούς τουρισμού λόγω των πιθανών αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επίσης εξαφανίζονται καθώς και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κατρακυλήσει μειώνοντας δυνητικά τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά όπως αναφέρει και η Goldman Sachs την πιθανότητα για ύφεση!

Τέλος, δεν μπορεί παρά να είμαι ξανά και φέτος ρεαλιστικά αισιόδοξος, μετά και τη δήλωση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για θετικά μηνύματα για τον τουρισμό μας και το 2023 από την εικόνα των προ-κρατήσεων, πως η “βαριά βιομηχανία” του τόπου μας που είναι ο τουρισμός θα είναι καλύτερος και από το 2022. Ειδικά, αν όπως προβλέπει η Goldman Sachs ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέσει στο τέλος του 2023 στο 3,25%. Γεγονός, που θα σημαίνει πως η διεθνής προσπάθεια για τη μείωση του παγκόσμιου αυξημένου πληθωρισμού θα έχει πετύχει τους στόχους της!

Σπύρος Καγκάδης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.