Πολιτική

Ψήφισμα κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων-Ερωτήσεις για τα επόμενα ΠΣ

32views

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων χαιρετίζει τους αγώνες φοιτητών και μαθητών για το δικαίωμα στην αποκλειστικά, δημόσια, ενιαία και δωρεάν παιδεία. Στηρίζει τα σημερινά συλλαλητήρια σπουδαστών – μαθητών και εκπαιδευτικών που οργανώθηκαν στα νησιά μας, όπως σε όλη τη χώρα, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην αυριανή (19.01.2024) έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα:

 

Ψήφισμα κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Θρησκευμάτων ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερα πανεπιστήμια» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών» δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετη, 4ετη, 5ετη προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος, μέχρι τώρα, τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται, ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησής του, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρρίκνωση η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη -όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε- αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ήδη το 2023, λόγω της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ ότι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Περιφέρεια, ενώ υπάρχει τμήμα που δέχθηκε μόνο 1 εισακτέο!

Δεν εξαιρείται από αυτήν την εξέλιξη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τμήματα του οποίου οδηγούνται σε συρρίκνωση π.χ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ), ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ), ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ), ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

19.012024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ 27 & 28.01.2024

  1. Πόσο ακόμα θα παραμένει σφραγισμένο και εγκαταλελειμμένο το Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας; Τι θέση παίρνει η Περιφερειακή Αρχή;
  2. Σχετικά με την εισροή πετρελαίου στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης στην Ζάκυνθο. Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για να αντικατασταθεί πλήρως το απαρχαιωμένο και, όπως αποδείχτηκε, άκρως επικίνδυνο δίκτυο ύδρευσης στην Ζάκυνθο; Πως θα στηρίξει τον Ζακυνθινό λαό από τη ζημιά που έχει υποστεί;
  3. Έχουν περάσει 3 ½ χρόνια από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ», στην Κεφαλονιά και οι υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για έργα και παροχές στην Κεφαλονιά παραμένουν κούφια λόγια. Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίησή τους;
  4. ΟΡΕΙΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ: Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία των αγροτικών εκτάσεων, κατοικιών, αλλά και της ανθρώπινης ζωής (αποφυγή ατυχημάτων) από την ανεξέλεγκτη ελεύθερη βόσκηση βοοειδών και αγριόχοιρων, η αδειοδότηση της οποίας είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας;

19.01.2024

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.