Πολιτική

Χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού

83views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παγκόσμια μέρα σήμερα για τα δικαιώματα του Παιδιού που, δυστυχώς, καταπατούνται βάναυσα καθημερινά και στη χώρα μας.

Ποια δικαιώματα έχει το 1 στα 4 παιδιά που ζει στην Ελλάδα στη φτώχεια; Ποια δικαιώματα έχει το 1 στα 3 παιδιά που ζει σε κοινωνικό αποκλεισμό;

Η παιδική φτώχεια αυξάνει συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος φροντίδας και προστασίας το οποίο επιχείρησε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα σύνολο μέτρων για να στηρίξει τα αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά με παιδιά. Εφαρμόσαμε μέτρα όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η θέσπιση του ΚΕΑ και η σύνδεσή του με το ΤΕΒΑ, η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους, η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τα σχολικά γεύματα, vouchers για βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ σε όλα τα παιδιά, το νέο, αυξημένο επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης. Έτσι, καταφέραμε να μειώσουμε στην περίοδο 2015-19 τον κίνδυνο παιδικής φτώχεια και αποκλεισμού κατά 6 περίπου μονάδες χαμηλότερα κι από το 2005, την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης και ευμάρειας. Αντίθετα, η ΝΔ κατάφερε, με τις πολιτικές της, να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Απέκλεισε ευάλωτα νοικοκυριά από επιδόματα και χαμηλό ΚΟΤ λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, αφαίρεσε τιμωρητικά όλα τα επιδόματα από οικογένειες που έστω κι ένα παιδί τους χάνει την τάξη λόγω απουσιών, χορήγησε για ελάχιστους μήνες μέσα σε τρία χρόνια κορωνοϊού και κρίσης όσα σχολικά γεύματα δίνονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τα επεκτείνει σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, απέκλεισε από τα δωρεάν vouchers δεκάδες χιλιάδες παιδιά με πλήρεις προϋποθέσεις.

Πόσο προστατεύονται σήμερα τα παιδιά που ζουν έγκλειστα σε ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, όταν η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή όλων των δράσεων για την αποϊδρυματοποίηση που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πόσο προστατεύονται τα παιδιά στους καταυλισμούς των Ρομά όταν η ΝΔ πάγωσε όλες τις εγκεκριμένες δράσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ με την Ειδική Γραμματεία Ρομά συνολικού ύψους 150 εκ. για τη στέγη, την εργασία, την υγεία και την παιδεία; Ποια δικαιώματα έχει ο 16χρονος Ρομά που χαροπαλεύει για 20 €;

Καταπατώνται σήμερα όλα τα δικαιώματα των σεξουαλικά ή μη κακοποιημένων παιδιών, όταν επαναθυματοποιούνται συνεχώς μετά την αποκάλυψη της κακοποίησής τους. Τι γίνεται τώρα με το 12χρονο κοριτσάκι του Κολωνού και τ’ αδέρφια του; Τι γίνεται με τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» και την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους;

Εμείς οραματιζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παιδιού, την ασφάλεια και την ελευθερία του. Ένα κράτος που θα παρεμβαίνει αμβλύνοντας τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια, και τις συνέπειες της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης για όλα τα παιδιά στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη βάση του έργου της κυβερνητικής περιόδου και των μετέπειτα επεξεργασιών του σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το παιδί και τον έφηβο σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για το παιδί, ο δεύτερος ένα ενιαίο, δωρεάν, συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ισότιμα προσβάσιμο από όλα τα παιδιά και ο τρίτος την προστασία των παιδιών από τη βία και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ για τα ακόλουθα:

  • Επίδομα μητέρας (αντί του επιδόματος παιδιού), από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία των μητέρων και μετά εφ’ όρου ζωής με αύξηση του επιδόματος για το δεύτερο παιδί και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων

  • Δωρεάν vouchers για όλα τα παιδιά σε Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και 680.000 σχολικά γεύματα ημερησίως για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. 

  • Διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: 280€/μήνα για ζευγάρι με ένα παιδί, 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά, με παράλληλη διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων.

  • Δημιουργία Τράπεζας Στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά με παιδιά με χαμηλά ενοίκια.

  • Δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα παιδιά, και τα ανασφάλιστα, με έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία, συμπεριλαμβανόμενης της οδοντιατρικής φροντίδας

  • 14χρονη δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση

  • Έξοδο των παιδιών από τα ιδρύματα και συνέχιση της φροντίδας τους σε δομές διαβίωσης στην κοινότητα

Τα παιδιά είναι το μέλλον κι η ελπίδα όλης της κοινωνίας. Χρειάζεται όμως πίστη, βούληση και σχέδιο για να δώσουμε ασφάλεια στις επόμενες γενιές ώστε να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.