Πολιτική

Τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ για την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

198views

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Με αφορμή τη ρύθμιση του άρθρου 88 που έφερε η Κυβέρνηση στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, για την εκ των υστέρων παράταση της δυνατότητας δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εφόσον οι πολίτες είχαν υποβάλει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Γεώργιος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Μπιάγκης κατέθεσαν Τροπολογία που αντιμετωπίζει πολύ πιο ολοκληρωμένα και δίκαια το σχετικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανά την επικράτεια, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να την υιοθετήσει.
Η εν λόγω Τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίζει: Α) Μεταβατική διάταξη για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών με ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς κυρίως στα νησιά και ιδιοκτήτες που στερούνται ακόμα τίτλο, αλλά και Β) Την δυνατότητα κατάθεσης έως 31.07.2023 για όσους δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα αίτηση έως 09.12.2022 για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας λόγω ανωτέρας βίας.
Η παράταση της προθεσμίας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης. Ιδιαίτερα, όμως για τις Περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων  Κυθήρων, Αντικυθήρων καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που ισχύει ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι περισσότερες ιδιοκτησίες στερούνται τίτλου, ενώ παράλληλα σε πολλές από αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, τα δικαιολογητικά της περίπτωσης δ) της παρ.5 του άρθρου 35 του Ν.4495/2017 δεν μπορούν να συνοδεύουν την αίτηση του ενδιαφερόμενου και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να κατατίθενται μέχρι την έκδοση Οικοδομικής άδειας ή Προέγκρισης.

Επιπλέον, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμη αίτηση έως 09.12.2022 για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για λόγους ανωτέρας βίας, προτείνεται η δυνατότητα κατάθεσης της έως 31.07.2023. Κάθε άλλη αποσπασματική νομοθέτηση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, σε συνδυασμό μάλιστα με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης αλλά και τις καθυστερήσεις στον χαρακτηρισμό των δρόμων που εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων που έδινε και δίνει ο νόμος στους πολίτες.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.