«Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δήμου Ληξουρίου»
Μεγάλη Παρασκευή 03/05/24
21:00 Σε κλίμα κατάνυξης, συνοδεία της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, Πολιτιστικών Συλλόγων, σχολείων και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου από τον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Ληξουρίου και καταλήγει στην κεντρική πλατεία.
Μετά το πέρας της Δέησης, στην παραλία, ανάβουμε φαναράκια που φωτίζουν το
Ληξουριώτικο ουρανό τιμώντας τις ψυχές των νεκρών.
00:15 Μετά το πέρας της λειτουργίας που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου
Κωνσταντίνου Μονοπολάτων ακολουθεί το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στον
περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μονοπολάτων.
Μεγάλο Σάββατο 04/05/24
11:00 Με το άκουσμα της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μηνιατών ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και στα γύρω μπαλκόνια ξεκινά στο παραδοσιακό έθιμο σπασίματος των μπότηδων. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης όπου το έθιμο κορυφώνεται με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου και πολιτιστικών συλλόγων.
23:30 Από τον Ι.Ν. Παντοκράτορα μεταβαίνουμε στη Κεντρική Πλατεία, συνοδεία της
Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου και Πολιτιστικών Συλλόγων, για την τελετή της
Αναστάσεως.
Δευτέρα του Πάσχα 06/05/2024
11:00 στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα χορού
υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων «Αετός Καμιναράτων», «Ιόνιος Πνοή», «Κουνόπετρα», «Χωροπούλα» και του Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. «Υπερίων». Με χαρά σας περιμένουμε να γίνετε μέλη των χορευτικών μας κύκλων και να γιορτάσουμε στο ρυθμό της παραδοσιακής ορχήστρας Monte Nero και με τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη στο βιολί.
Τρίτη του Πάσχα 07/05/2024
11:30 στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, αποτυπώνοντας τον διττό της συμβολισμό. Από τη μία ο συμβολισμός του μήνα Μαΐου που σηματοδοτεί το ξύπνημα της φύσης, την άνθιση των λουλουδιών και τον ερχομό της Άνοιξης και από την άλλη το πέρασμα απ’ αυτή την ανάλαφρη διάθεση και ανεμελιά, σε μια άλλη πτυχή και σε ένα άλλο νόημα που αποκτά ο συγκεκριμένος μήνας, μέσα από την ιστορική διάσταση της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Οι συμβολισμοί αυτοί αποδίδονται με φράσεις μέσα από την ματιά ποιητών που απ’ τη μια έχουν εξυμνήσει την ομορφιά της φύσης, όπως Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Ιωάννης Πολέμης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος και από την άλλη ακούγονται ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Γκάτσου κ.τ.λ. που έχουν αποτυπώσει μια ταραγμένη εποχή όπου σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ισότητα, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός.
Τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εποχή είναι και μελοποιημένοι στίχοι αυτών των ποιητών μέσα από συνθέσεις των Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία πλαισιώνουν την ιστορική αναφορά, καθώς και τις συγκεκριμένες αφηγήσεις και απαγγελίες.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, καλούμε μικρούς και μεγάλους να φέρουν άνθη από τον
κήπο τους και στολίζουμε όλοι μαζί με χρωματιστά λουλούδια ένα τεράστιο Μαγιάτικο στεφάνι, συμπυκνώνοντας τη μέρα μνήμης και τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και τη διάθεση για ελευθερία, χαρά και ισότητα, ανοίγοντας την καρδιά μας σε όλες αυτές τις αξίες, όπως ανοίγει και η φύση με τον ερχομό του Μαΐου.
Καλή Ανάσταση !!
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Ελένη Λουκέρη