Πολιτική

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Πολιτισμού Αλέξανδρου Αλεξάκη

219views

Ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με όλα τα μουσεία να προσφέρουν συμβολικά ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το μουσείο περιέχει το αποτύπωμα της πορείας και της εξέλιξης του πλανήτη στο πέρασμα της ιστορίας και αποτελεί ζωντανό και απτό κύτταρο  του πολιτισμικού αποθέματος του ανθρωπογενούς και όχι μόνο περιβάλλοντος.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας το μουσείο διαδραματίζει ακόμη πιο δυναμικό ρόλο στην διαμόρφωση της κουλτούρας των ανθρώπων, με έμφαση στην πολυπολιτισμικότητα και την διεύρυνση του νου, μέσα από μία ανταλλακτική διαδικασία εμπειριών και βιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πλέον έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούμε σε ψηφιακά μουσεία ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας με διαδραστικό τρόπο την ιστορία και την πολιτισμική διαδρομή άλλων λαών. Επιπλέον, η συμβολή του μουσείου στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξίσου σημαντική, ενώ πρέπει να ενδυναμωθεί αυτή η συνθήκη και να εισαχθεί στα σχολεία η μουσειολογική αγωγή και εκπαίδευση για παιδιά και εφήβους.

Η στόχευση της πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των υπαρχόντων αλλά και η δημιουργία νέων μουσείων με όλες τις σύγχρονες υποδομές και την τεχνολογική υποστήριξη, ώστε κάθε κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, υλικού και άυλου, να το διαφυλάττουμε ευλαβικά ως κομμάτι του πάζλ που συνθέτει την καταβολή της ύπαρξης μας, με σεβασμό στο παρελθόν και διδαχή για το μέλλον.

 

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Τουρισμού & Πολιτισμού

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.