Κοινωνία

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

39views

«Επειδή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εθνικότητα εκάστου λαού είναι δικαιώματα φυσικά και απαράγραπτα. Επειδή ο λαός της Επτανήσου, ως απαρτίζον μέρος αναπόσπαστον της Ελληνικής φυλής, στερείται σήμερον της πραγματικής του απόλαυσης και εξασκήσεως των τοιούτων δικαιωμάτων. Επειδή προς τοις άλλοις εξέλειψαν πλέον αι αφορμαί ένεκα των οποίων ετέθη υπό την Αγγλικήν προστασίαν, δυνάμει συνθήκης εις την οποίαν ουδεμίαν ποτέ έδωκε συγκατάθεσιν. Επειδή τέλος μερίς τις της Ελληνικής φυλής, εις την οποίαν ανήκει δηλαδή η απελευθερωθείσα Ελλάς, ανέκτησε τα κυριαρχικά και τα εθνικά αυτής δικαιώματα. Δι’ όλα ταύτα η ελευθέρα Βουλή των αντιπροσώπων της Επτανήσου διακηρύττει ότι η ομόθυμος στερρά και αμετάτρεπτος θέλησις του Επτανησιακού Λαού είναι η ανάκτησις της ανεξαρτησίας και η ένωσις αυτού με το λοιπόν Έθνος του, την απηλευθερωμένην Ελλάδα».

Η διακήρυξη του περί Ενώσεως Ψηφίσματος της 9ης Βουλής της Επτανήσου, εμπεριέχει λιτά αλλά αδιαπραγμάτευτα την ουσία της ριζοσπαστικής βούλησης του Επτανησιακού Λαού με τις επί μέρους βασικές πτυχές της.

H Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, η πρώτη διεύρυνση των συνόρων του ελεύθερου Κράτους, που πραγματοποιήθηκε με τη Συνθήκη της 29ης Μαρτίου του 1864 μεταξύ των τριών Μεγάλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Κράτους, αποτελεί την κορύφωση μια μακράς πορείας, μιας σειράς ποικίλων διεργασιών, απότοκων των ενδοεπτανησιακών κοινωνικών και πνευματικών ζυμώσεων.

159 Χρόνια τώρα, τα νησιά μας ακολουθούν τη μοίρα του Ελληνικού Κράτους, έχοντας πάντα συνείδηση της ιδιαιτερότητας που τα χαρακτηρίζει, γιατί οι Επτανήσιοι, συνεχίζουν να φτιάχνουν πατρίδες από ποίηση, μουσική και από εκείνο το γαλάζιο της θάλασσας, με το οποίο ζυμώνονται τα οράματα.

Η ενότητα προ και η αυτοθυσία μετά την 21η Μαΐου του 1864, η ανιδιοτέλεια, η ευθύνη, η απεμπόληση του προσωπικού συμφέροντος και η αίσθηση του χρέους είναι όσα πρέπει να μας εμπνέουν σήμερα, σε καιρούς χαλεπούς.

 

Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά, ειρηνικά με πνεύμα ενότητας και  συμπόρευσης  για ένα ευοίωνο μέλλον για τα νησιά μας !

 

Χρόνια Πολλά Κεφαλονιά και Ιθάκη !

Χρόνια Πολλά Ιόνια Νησιά !

Χρόνια Πολλά Ελλάδα !

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ  Π. ΤΡΑΥΛΟΣ

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.