Πολιτική

Τι απαντά η ΔΕΕΠ Κεφαλληνίας και Ιθάκης για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κεφαλονιά

302views

Δ.Ε.Ε.Π. Κεφαλληνίας & ιθάκης

Αργοστόλι, 12-04-2023

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κεφαλονιά την Μ. Πέμπτη, αξίζει να θυμηθούμε και να κάνουμε τη σύγκριση αναφορικά με τη στήριξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από την Κυβέρνηση της ΝΔ μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» το 2020.

Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές

 • Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Κεφαλονιάς με 7,75 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός». Η χρηματοδότηση κατανεμήθηκε ως εξής: 3,55 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σάμης, 2,2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ληξουρίου και 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αργοστολίου. Για τους ίδιους σκοπούς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χρηματοδοτήθηκε με 8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, λοιπόν, η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών ανήλθε σε 15,75 εκατ. ευρώ.

 • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χορήγησε σε κάθε δήμο της Κεφαλλονιάς από 1 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ.

 • Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης 23,05 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα.

Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

 • Το διαθέσιμο ποσό από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους τρεις πληγέντες δήμους της Κεφαλονιάς για δράσεις κοινωνικής προστασίας ανήλθε σε 4,15 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μέσα από διαδοχικούς γύρους χρηματοδότησης, έχει εγκριθεί η χορήγηση 2,94 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Ληξουρίου, 0,76 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Αργοστολίου και 0,45 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Σάμης.

 • Χορηγήθηκε έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τους πληγέντες (5.000 και 8000 ευρώ), συνολικού ύψους 53,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 7.256 ιδιοκτήτες κατοικιών έλαβαν 32,39 εκατ. ευρώ, ενώ 2.696 επιχειρήσεις έλαβαν 21,05 εκατ. ευρώ.

 • Η αρχική εκτίμηση για την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών και νομικών προσώπων, πρόσωπα, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40% ανέρχεται σε 12,2 εκατ. ευρώ και αφορά κτίρια που επλήγησαν τόσο από τον κυκλώνα, όσο και από τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Το εν λόγω ποσό αφορά όλες τις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 • Το ποσό για την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ και αφορά το σύνολο των πληγεισών από τον «Ιανό» περιοχών.

 • Προχώρησε η χορήγηση της προκαταβολής 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε 224 πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ποσό 290.048 ευρώ. Επίσης, εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την επιχορήγηση των πληγέντων σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, συνολικού ύψους 664.680 ευρώ. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

 • Μία συγκεκριμένη κατηγορία πληγεισών επιχειρήσεων στους τρεις Δήμους της Κεφαλονιάς και στον Δήμο Ιθάκης εντάχθηκε στη Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020. Ειδικότερα, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο 2020 και για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως το έργο των αυτοψιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, όπως τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών πιστοποιηθούν από έγγραφο της οικείας Περιφέρειας. Μέσω της εν λόγω Δράσης έχουν διοχετευθεί 997.905 ευρώ στις δικαιούχους επιχειρήσεις.

 • Επιπλέον κινητοποιήθηκε άμεσα ο ΕΛΓΑ και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με το ποσό που διατέθηκε να ανέρχεται συνολικά (για όλες τις πληγείσες περιοχές) σε 60 εκατ. ευρώ.

 • Στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συμπεριλήφθηκαν και οι επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό», χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 1.583 επιχειρήσεις έλαβαν 1,95 εκατ. Ευρώ.

Στα παραπάνω ας προσθέσουμε και μια σειρά από απαλλαγές σε πληρωμές και φορολογικές υποχρεώσεις, διευκολύνσεις, παρατάσεις και ρυθμίσεις ασφαλιστικών υποχρέωσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Το συνολικό πακέτο στήριξης και αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη πιστώσεις, χορηγήσεις και δεσμεύσεις, ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά.

Ας πάμε τώρα να δούμε τι έκανε η Κυβέρνηση Τσίπρα το διάστημα 2015-2019 όταν κλήθηκε να διαχειριστεί δύο πλημμύρες στην Αγία Ευφημια, μία το 2015 και μία το 2016.

Συνολικό πακέτο στήριξης και αποκατάστασης προς την Κεφαλονια από την Κυβέρνηση Τσίπρα: 0,00 ευρώ! Καποιοι φακέλοι πολιτών και επιχειρήσεων μάλιστα μαθαίνουμε ότι ακόμη αναζητούνται…

Αντί για φιέστες λοιπόν, προτείνουμε σε όσους δήθεν ξαφνικά εμφανίζονται ως σωτήρες του τόπου, να κάνουν την εξής ερώτηση στον αρχηγό τους. Τι έκανε για την Κεφαλονιά όσο ήταν Πρωθυπουργός; Δεν θα δυσκολευτεί να απαντήσει, αρκεί να ξαναδιαβάσει το ποσό με το οποίο στήριξε τους πληγέντες των πλημμυρών του 2015-2016!

Κι επειδή πρόσφατα ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να μιλά για αλλαγή, θέλουμε να τον ενημερώσουμε απλώς πως η αλλαγή ήρθε το 2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ευτυχώς η Ελλάδα μας έκτοτε προχωρά τολμηρά μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Καλή διαμονή στο όμορφο νησί μας!

Με εκτίμηση,

Δ.Ε.Ε.Π. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.