Πολιτική

Τα θέματα και οι επερωτήσεις της Λαικής Συσπείρωσης για τα προσεχή Περιφερειακά Συμβούλια 30 και 31 Μαρτίου

43views

Επερώτηση:

 

Τα άλογα του ΑΙΝΟΥ στην Κεφαλονιά και οι κάτοικοι

της περιοχής  ακόμα περιμένουν την φροντίδα του κράτους

και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Ποιες άμεσες ενέργειες

πρόκειται να κάνει η Περιφερειακή Αρχή;

 

Τα άλογα του Αίνου κατάγονται από  φυλή της Πίνδου που προμηθεύονταν οι κάτοικοι της περιοχής. Εγκαταλείφθηκαν μετά τον Β΄  Παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή του Αίνου όπου ζουν και  αναπαράγονται ελεύθερα. Ο πληθυσμός τους έχει περάσει διακυμάνσεις. Στο παρελθόν υπήρχαν ολιγάριθμες αγέλες ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου στα 70. Οι περιοχές στις οποίες κινούνται εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι σε χαμηλά υψόμετρα και τους χειμερινούς μήνες στις πλαγιές του Αίνου. Υπάρχουν αναφορές κατοίκων ότι δημιουργούν ζημιές στις γεωργικές εκτάσεις δίπλα στους οικισμούς, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας τροφής, αλλά και τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς οδηγών. Προτάσεις που έγιναν για ένταξη της διαχείρισης των αλόγων σε ερευνητικά και χρηματοδοτικά  προγράμματα, τελικά απεντάχθηκαν γιατί δεν ήταν συμβατά με το αντικείμενο των προγραμμάτων . Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα  είναι η έλλειψη νερού, η έλλειψη ελέγχου και διαχείρισης του πληθυσμού τους, η μη οικονομική ενίσχυση των κατοίκων από τις ζημιές που προκαλούν.

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει ανακοινώσεις και έχουν δοθεί υποσχέσεις για την επίλυση του. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:

 • 07.2021 Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Αρχής αναφέρει: «Χρηματοδότηση και ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία του Αίνου και των Αλόγων». Στη σύσκεψη που έγινε για το θέμα συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτ. Κουρής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπ. Ιωάννου κ.α. Το υπουργείο δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για :
 • Επικαιροποίηση της Μελέτης «Αποκατάσταση και αντικατάσταση της περίφραξης του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Αίνου Ν. Κεφαλονιάς» και χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 1.500.000.
 • Την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ερευνητικής πρότασης που έχει εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης με τίτλο «Καινοτόμες προσεγγίσεις για την διαχείριση και προστασία των ημιάγριων αλόγων του Αίνου» προυπολογισμού387.000 η οποία θα λύσει το πρόβλημα της σύγκρουσης των ημιάγριων αλόγων του Αίνου με την τοπική κοινωνία της περιοχής του Ελειού – Πρόννων.
 • 12.2023 Δηλώσεις κ. Σωτ. Κουρή : «….είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ήδη επεξεργάζομαι ένα σχέδιο που θα λύσει το πρόβλημα, ώστε και τα άλογα να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον και οι καλλιέργειες των αγροτών στις πέριξ του Αίνου περιοχές να μην κινδυνεύουν…».
 • 02.2024 Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτ. Κουρή : «…Όσο αφορά το τοπικό πρόβλημα με τά άλογα του Αίνου…μπαίνει σε εφαρμογή πρόγραμμα καταγραφής τους και επανεγκατάσταση τους στο βουνό όπου θα ταΐζονται και θα επιτηρούνται…».

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι πρέπει άμεσα, χωρίς να περάσει ούτε μέρα, να ληφθούν  όλα εκείνα τα απαραίτητα , μελετημένα επιστημονικά μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα κινδυνέψει ξανά η ζωή  και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής, θα προστατευθεί  η ζωή, η υγεία και η διαβίωση των αλόγων και θα προστατευθούν οι καλλιέργειες και οι περιουσίες του λαού.

Τα γραφειοκρατικά κωλύματα και οι δικαιολογίες περί μη αρμοδιότητας, γιατί δεν έχει καθοριστεί το είδος των αλόγων (άγρια ή ημιάγρια ή οικόσιτα) πρέπει να επιλυθούν εδώ και τώρα, γιατί η κατάσταση στην περιοχή έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Να σταματήσουν οι υπεύθυνοι-κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος- να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες-δεσμεύσεις για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος;
 • Σε ποιες άμεσες ενέργειες και μέτρα θα προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή;
 • Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει με χρηματοδότηση, μέσα και προσωπικό για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

 

27.03.2024

 

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου και το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ζακύνθου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα της Υγείας, την πορεία ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας . Έχουμε αναφερθεί με Επερωτήσεις, Θέματα και Ψηφίσματα για κάθε νησί ξεχωριστά  , αναδείξαμε και στηρίξαμε τα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών χωρίς βέβαια ανταπόκριση στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης.

Σήμερα αναφερόμαστε ειδικά στην Ζάκυνθο με αφορμή το Υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ζακύνθου και έχει αποσταλεί στον κ. Περιφερειάρχη και σε άλλους θεσμικούς φορείς. Μέσα από αυτό το υπόμνημα επιβεβαιώνεται η τραγικά επικίνδυνη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο  Ζακύνθου και η οποία φυσικά δεν διαφέρει στα άλλα νησιά. Αυτό το υπόμνημα έρχεται να διαψεύσει τα  παχιά λόγια υπουργών της κυβέρνησης, το υποκριτικό τους ενδιαφέρον αλλά και τον ρόλο των Περιφερειακών Αρχών ως στυλοβάτες αυτής της πολιτικής. Να θυμίσουμε ότι  σε ανάλογη συζήτηση που είχαμε φέρει στο Π.Σ., η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή μας απάντησε ότι το Νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι «πρότυπο» Νοσοκομείο , στηρίζοντας μια εικονική πραγματικότητα για τις «θετικές μεταρρυθμίσεις», όπως έλεγε,  της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη ,η πολιτική στον χώρο της Υγείας δεν κρύβεται και είναι εγκληματική.

Το ένα μετά το άλλο καταρρέουν δημόσια νοσοκομεία, τμήματα και κλινικές τους σε όλη τη χώρα, ανάλογα και στα νησιά μας, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο «χτένι». Είναι φανερό ότι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των τραγικών ελλείψεων και η οποία βάζει σε πολύμηνη αναμονή και ταλαιπωρία τους ασθενείς με τις διακομιδές να είναι η «σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση περιστατικών» , απειλώντας άμεσα τη ζωή και την υγεία τους, αναμένεται να επιδεινωθεί με τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, καθώς όχι μόνο δεν καταργεί τις λίστες αναμονής αλλά τις διαιωνίζει.

Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές – ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε «πολεμικές» συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Με το δράμα αυτό στις δημόσιες δομές Υγείας ο λαός και οι υγειονομικοί είχαν κλεισμένο …ραντεβού εδώ και χρόνια, αφού η κατρακύλα των ελλείψεων προσωπικού, η υποχρηματοδότηση και η επιχειρηματική λειτουργία δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σε αυτό το αδιέξοδο.

Μόνος ωφελημένος; Ο «συνήθης ύποπτος» για κάθε τραγωδία που ζει ο λαός: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται και στην Υγεία και οι οποίοι αφενός κερδίζουν νέα «πελατεία» ανάμεσα στους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα και αφετέρου από τις μπίζνες τους μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, με συμβάσεις, εργολαβίες κ.λπ., στο όνομα της «αντιμετώπισης της επείγουσας κατάστασης».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα – πανάκριβο για τον λαό – με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο «τροχονόμου» μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία για το μοίρασμα της πίτας στους ομίλους.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η υγεία του λαού ως «κόστος» για το κράτος, που πρέπει να «εξορθολογιστεί», κι αυτό μεταφράζεται σε δομές Υγείας που σαπίζουν, σε εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα «βαφτίσια» που  κάνει η κυβέρνηση των «αγροτικών γιατρών» σε «προσωπικούς γιατρούς» στα νησιά, εντάσσονται στη στρατηγική του «γιατρού – πορτιέρη», με αποστολή να «κόβει» ασθενείς από την πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας, ώστε να καθιερωθεί το μοντέλο «ελάχιστες δωρεάν υπηρεσίες για όλους» και από εκεί και πέρα, όποιος αντέχει η τσέπη του!

Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, που διαφημίζει ότι θα δώσουν λύσεις, έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μερικά σοβατίσματα σε Κέντρα Υγείας, για την «ενεργειακή αναβάθμιση» κ.λπ., χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε αυτήν την οδύσσεια βρίσκονται εγκαταλελειμμένα τα Κέντρα Υγεία στα νησιά μας στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στην Λευκάδα στους Παξούς.

Την ίδια στιγμή γυρνά την πλάτη στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και δωρεάν το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών, βαφτίζοντας το έκτρωμα των επί πληρωμή χειρουργείων «βήμα για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

Στην πορεία αυτή Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές όχι μόνο δεν συγκρούστηκαν με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά έβαλαν πλάτη για να περνάει ανώδυνα αυτή η πολιτική. Καταθέτουμε το υπόμνημα του Συλλόγου Συνταξιούχων στηρίζοντας τον αγώνα τους.  Έχουν προηγηθεί αγώνες των υγειονομικών στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, διαμαρτυρίες, αρθρογραφία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Χρειάζεται σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο επαρκώς με μόνιμο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Η κατάκτησή του είναι υπόθεση των αγώνων του ίδιου του λαού .

Σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα του Συλλόγου Συνταξιούχων Ζακύνθου με τα αιτήματα του  οποίου συμφωνούμε και καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να το στηρίξει .

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

 

27.03.2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Αριθμός Αναγνώρισης Καταστατικού 316/2014

Ευγενίδου 5 – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου Τηλ 2695022667

email:syntaksiouxoizakynthou@gmail.com

 

 

Ζάκυνθος: 20 /03 / 2024

 

 

ΠΡΟΣ :

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κον Διον. Ακτύπη

6η Υ.Π.Ε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Περιφερειάρχη κον Τρεπενκλή

Αντιπεριφερειάρχες – Περιφερειακούς συμβούλους

Θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής συνοχής, Δημόσιας υγείας και Απασχόλησης

ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ -κον Δήμαρχο – Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Κύριοι,

Όπως ίσως γνωρίζετε και από προσωπική σας εμπειρία αλλά και τα υπομνήματα που σας έχουμε κοινοποιήσει τόσο το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, όσο και το σωματείο μας αλλά και άλλοι φορείς του νησιού μας , το Νοσοκομείο Ζακύνθου υπολειτουργεί με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης, από την περίοδο της κρίσης και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Αυτό έχει επιφέρει την πλήρη απαξίωση και την υποβάθμισή του, έτσι που δείχνει εικόνα εγκατάλειψης και αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες για περίθαλψη, θεραπείας και παροχές υγειονομικών υπηρεσιών στους κατοίκους του Νησιού και ιδιαίτερα στους ανθρώπους τρίτης ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες που το έχουν περισσότερο ανάγκη ,αλλά και στους επισκέπτες του του νησιού το καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, συνεχή και επαναλαμβανόμενα με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από αυτή την κατάσταση:

 

 1. Οι συνολικές ελλείψεις σε επιστημονικό δυναμικό(ιατρικό και παραϊατρικό)

σε διοικητικούς υπαλλήλους και εργατικό προσωπικό ανέρχονται στο 60%

του πλήρους οργανογράμματος λειτουργίας του νοσοκομείου.

*Για παράδειγμα: Έπρεπε να λειτουργεί το νοσοκομείο με 64 γιατρούς όλων

των ειδικοτήτων και 25 μαθητευόμενους και σήμερα έχει μόνο 29

γιατρούς και μόνο 2 (δύο) ειδικευόμενους.

*Έπρεπε να έχει 5 παθολόγους και σήμερα έχει 1, καθώς

και 4ειδικευόμενους και σήμερα έχει επίσης 1.

*   Είχε 4 παιδίατρους και σήμερα έχει 1.

*Έπρεπε να έχει 3 νεφρολόγους και σήμερα έχει 1.

 

 

 

Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν εκτενή κατάλογο με όλες αυτές τις ελλείψεις τόσο σε ιατρικό όσο κα νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στα εργαστήρια που επίσης υπολειτουργούν αλλά και σε διοικητικό προσωπικό και στην καθαριότητα που την έχει αναλάβει εργολάβος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προαναφερόμενα η κυβέρνηση αποφάσισε με τιμοκατάλογο να λειτουργήσει και απογευματινά χειρουργεία, λες και οι τόσοι πολλοί γιατροί δεν έχουν τι να κάνουν στην πρωινή βάρδια και θα πρέπει επί πληρωμή να κάνουν και απογευματινά χειρουργεία.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουν όλα τα πρωινά χειρουργεία με άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για την λειτουργίας τους.

 

 1. Δεν λειτουργούν τόσο ο μαγνητικός τομογράφος όσο και ο μαστογράφος

καθώς και ο υπέρηχος και έτσι οι ασθενείς οδηγούνται στα ιδιωτικά ιατρεία με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

 

 1. Στο τμήμα του Ε.Κ.Α.Β. υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε οχήματα όσο και σε οδηγούς με αποτέλεσμα να μεταφέρουν έκτακτα περιστατικά προς το νοσοκομείο αλλά δεν έχουν δυνατότητα επιστροφής του ασθενή στο σπίτι του με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται σε ιδιωτικές εταιρείες με δυσβάστακτο κόστος.

 

 1. Ο τομέας πρωτοβάθμιας φροντίδας (τακτικά ιατρεία) και εργαστηριακός έλεγχος λόγω της υποστελέχωσής του, αλλά και των σοβαρών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, κλείνει ραντεβού για μετά δύο και τρείς και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περισσότερους μήνες.

 

 1. Σοβαρά προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην καθαριότητα, το φαγητό των νοσηλευομένων και στον τομέα της φύλαξης λόγω της υποχρηματοδότησης.

 

 1. Τα πρώην αγροτικά ιατρεία, σημερινές ΤΟ.Μ.Υ. υπολειτουργούν όσα έχουν απομείνει και δεν υπάρχει συνεργασία με το νοσοκομείο μιας και ανήκουν απευθείας στην 6η Υ.Π.Ε.

 

Μετά από αυτήν την εικόνα του Νοσοκομείου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στρεφόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά θεραπευτήρια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι έμποροι του ανθρώπινου πόνου.

 

Όπως γίνεται κατανοητό δεν μπορούμε να συζητάμε για δημόσια υγεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του Ζακυνθινού λαού αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού για μία περίοδο έξι- επτά (6-7) μηνών τον χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και ότι με αγώνες κατακτήσαμε σε όλον τον εργασιακό μας βίο, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ τα παρακάτω:

 Δημόσια καθολική και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

 Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο νοσοκομείο Ζακύνθου και απαιτούμε άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, όλων των κλινικών, των εξωτερικών ιατρείων, των επειγόντων και των εργαστηρίων.

 • Στελέχωση και λειτουργία των κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων του νησιού.
 • Να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για απογευματινά χειρουργεία, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στις εργαστηριακές εξετάσεις.
 • Την δημιουργία πρόσθετων δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για όλους όσους έχουν ανάγκη και την ενίσχυση του υπάρχοντος Ο.Δ.Α.Ζ. με επιπλέον προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Με βάση τα παραπάνω, Ζητάμε – Απαιτούμε από όλους στους οποίους κοινοποιείται το παρόν υπόμνημα να πάρουν θέση επί των προαναφερομένων και να διεκδικήσουν μαζί μας την άμεση ικανοποίησή τους από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    Σοφός Παναγιώτης                                     Αλιάζης Γιώργης

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποια είναι η τύχη των έργων «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΖΥΓΟΥ – ΝΗΣΑΚΙΟΥ» και «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΦΡΑΣ» στην Κέρκυρα;

 

1.Με την υπ. αρ. 803 Π.Ε. 28.03.2019 Απόφαση εντάχθηκε στο Ε.Π. Π.Ι.Ν. 2014-20220 η « Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Ζυγού-Νησακίου». Στο έργο προβλέπονταν η αντικατάσταση του υπάρχοντος αγωγού ύδρευσης που μεταφέρει νερό από την περιοχή του Ζυγού στο Νησάκι και από εκεί  διανέμεται σε ζώνες του Δ.Δ. Κασσωπαίων, γιατί το εν λόγω δίκτυο είναι κατασκευασμένο από χαλυβδοσωλήνες μεγάλης ηλικίας που έχουν διαβρωθεί και παρουσιάζονται πολύ μεγάλες διαρροές. Το τμήμα που ήταν να αντικατασταθεί, αφορά την ζώνη υψηλής πίεσης στις περιοχές Σπαρτύλα-Μπαρμπάτη. Το παλαιό δίκτυο   είναι συνολικού μήκους 4.550 μέτρων και προτείνονταν να τοποθετηθεί νέος αγωγός πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς. Αυτό αφορά ένα πληθυσμό κατοίκων και επισκεπτών που ανέρχεται στους 3.300.

2.Με την υπ. αρ. 802 Π.Ε. 28.03.20219 Απόφαση εντάχθηκε στο Ε.Π. Π.Ι.Ν. 2014-2020 η «Αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης του Οικισμού της Αφρας» από την περιοχή Κυρά Χρυσικού έως το Τρίκλινο, που τροφοδοτείται από την δεξαμενή που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής , διότι το εν λόγω δίκτυο είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες ακατάλληλους για ύδρευση. Το παλιό δίκτυο προβλέπονταν να αντικατασταθεί από νέο με σωλήνες πολυαιθυλενίου μήκους 7.700 μέτρων. Επίσης προβλέπονταν να τοποθετηθούν διακλαδώσεις του κεντρικού δικτύου μήκους 300 μέτρων, επίσης από σωλήνες πολυαιθυλενίου. Αυτός ο αγωγός υφίσταται πολλές ζημιές και βλάβες που οφείλονται στην διάβρωση λόγω παλαιότητας του αγωγού. Αυτό αφορά ένα πληθυσμό κατοίκων και επισκεπτών που ανέρχεται στους 1.150.

Ακριβώς 5 χρόνια μετά παρότι πέρασαν τρεις διαφορετικές Περιφερειακές Αρχές (ΑΝΑΣΑ-ΣΥΡΙΖΑ, ΚΡΑΤΣΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ΤΡΕΠΕΚΛΗ-ΝΔ) δεν έχει γίνει το παραμικρό και στις δυο αυτές περιοχές για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην ζωή και στην υγεία των κατοίκων και επισκεπτών.

Το μόνο που έγινε ήταν η Απένταξη των δυο έργων στις  22.11.2023 από το Ε.Π. Π.Ι.Ν. 2014-2020 και στις 13.12.2023 η ένταξη τους στο επόμενο Ε.Π. Π.Ι.Ν. 2021-2027.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι δυστυχώς κάτι πρωτόγνωρο , δεν είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης συνθήκης η ανικανότητας. Είναι οι προτεραιότητες που βάζουν αυτές οι Περιφερειακές Αρχές και η πάγια κατάσταση που ζούμε, να ανακοινώνονται και να εντάσσονται έργα  σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και έπειτα να απεντάσσονται και να μεταφέρονται στα επόμενα, με αποτέλεσμα να στερούνται πόροι από τα νέα προγράμματα για άλλα έργα και στο τέλος είτε να καθυστερούν, είτε να μην ολοκληρώνονται είτε να μην γίνονται καθόλου.

Την ίδια ώρα οι κάθε φορά κυβερνητικοί παράγοντες, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, περηφανεύονται για την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά κλείνουν τα μάτια  για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση των δημόσιων υποδομών σε όλους τους τομείς. Η έλλειψη επαρκούς, ασφαλούς , πόσιμου νερού η οποία  δεν υπάρχει μόνο στην Κέρκυρα, επιβεβαιώνει ότι οι ιεραρχήσεις και οι χρηματοδοτήσεις των έργων δεν αφορούν στις ανάγκες του λαού.

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1.Γιατί δεν υλοποιήθηκαν τα παραπάνω έργα;

2.Τι πρόκειται να κάνετε για την άμεση υλοποίηση τους;

3.Τι μέτρα θα πάρετε ώστε οι παραπάνω περιοχές να έχουν επαρκές, ασφαλές πόσιμο νερό;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

27.03.2024

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

“Για την ανάγκη απαραίτητων έργων που αφορούν

την οριστική διευθέτηση ασφάλειας του οδικού δικτύου

Λευκάδας – Σφακιωτών – Καρυάς”

 

Επαναφέρουμε το θέμα της ασφάλειας του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Λευκάδας – Σφακιωτών, που είχαμε θέσει στο Π.Σ. πέρυσι το καλοκαίρι. Η κατάσταση που περιγράφουμε παρακάτω είναι ένα από τα προβλήματα οδικής ασφάλειας του νησιού. Η καθυστέρηση σχεδιασμού και επίλυσης αυτών των προβλημάτων, επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους έργα δεν είναι στην προτεραιότητα των Περιφερειακών Αρχών αλλά και των κυβερνήσεων που υπηρετούν την πολιτική «κόστους-οφέλους».

 

Το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση. Χρειάζονται απαραίτητα έργα – παρεμβάσεις στα εξής σημεία:

 1. Στο κέντρο των Λαζαράτων χρειάζεται κυκλική πορεία γύρω από τον πλάτανο. Αυτήν τη στιγμή η συνάντηση αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη διασταύρωση είναι επικίνδυνη για ατύχημα.
 2. Τοποθεσία «Ψηλή Στράτα» δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες. Επίσης, χρειάζεται διαπλάτυνση στο σημείο που υπάρχει συγκρότημα τουριστικών κατοικιών.
 3. Τοποθεσία «Σκατζολιά», στην ευρύτερη περιοχή μνημείου Μπόζα είναι απαραίτητη η τοποθέτηση αντιολισθητικής ασφάλτου, αφού έχουν καταγραφεί εκτροπές οχημάτων από την πορεία τους.
 4. Περιοχή «στροφή Λάπα» όπου βρίσκεται κοντά στη γεώτρηση. Η συγκεκριμένη στροφή πρέπει να καταργηθεί γιατί οδηγεί στο γκρεμό. Τα λεωφορεία και τα τριαξονικά, λόγω της στενότητας της στροφής χρειάζεται να κάνουν μανούβρες για να στρίψουν. Μπορεί να γίνει διαπλάτυνση στον παλιό Ενετικό δρόμο.
 5. Περιοχή Οδηγήτριας απαιτείται να γίνει διαπλάτυνση της στροφής.
 6. Στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Απόλπαινα με τον Επαρχιακό δρόμο Λευκάδα-Σφακιώτες-Καρυά απαιτείται άμεσα αποκατάσταση της κλίσης που αυτή τη στιγμή είναι «ανάποδη».
 7. Ο δρόμος Σπανοχώρι-Φρυάς (Ασπρογερακάτα) χρειάζεται άμεση αποκατάσταση από λακκούβες και πρέπει να ξαναστρωθεί με άσφαλτο.

 

Επίσης, αναγκαία είναι η παρέμβαση για την βελτίωση του επικίνδυνου τμήματος Πηγαδησάνων – Καρυάς, ώστε να αποφεύγεται το τμήμα στη Λαγκάδα (επικίνδυνο τμήμα πετάλου) με την δημιουργία παράκαμψης. Τα μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα από την Π.Ι.Ν. με την τοποθέτηση δίκτυ στο βουνό για την αποφυγή κατολισθήσεων, δεν έχουν διασφαλίσει την ασφάλεια του δρόμου.

 

Τέλος, σε όλο τον συγκεκριμένο Επαρχιακό δρόμο λείπουν διαγραμμίσεις, επαρκείς φωσφορίζουσες πινακίδες σηματοδότησης στις στροφές αυξάνοντας την επικινδυνότητα. Επίσης, λείπει σχεδόν εντελώς στις εκτός σχεδίου περιοχές του δρόμου ο ηλεκτροφωτισμός.

Δεν είναι αναγκαίο να έχουμε ατυχήματα, τραυματίες η και θανάτους για να παρθούν κάποια μέτρα αν και αυτά πολλές φορές, όπως δείχνει η πείρα και στα άλλα νησιά, γίνονται αποσπασματικά και με καθυστέρηση.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Ποιες ενέργειες θα κάνετε, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις, διορθώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, για να είναι ασφαλές το οδικό δίκτυο για τους διερχόμενους οδηγούς;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

  Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

26.03.2024

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση

του Π.Σ.59-7/18-03-2023, σχετικά με την εγκατάσταση

πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

 

Στην συνεδρίαση του Π.Σ που πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα στις 18.03.2023 λήφθηκε η υπ’αριθμ.59-7/18-03-23 (ΑΔΑ Ρ1ΖΚ7ΛΕ-6ΤΒ) και αφορούσε το πλυντήριο – λιπαντήριο στη Λευκάδα, Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αναφέρει συγκεκριμένα.

 • «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά επανεξέταση της αδειοδότησης της εγκατάστασης στο πλαίσιο ευρύτερης θεώρησης της οδικής ασφάλειας της περιοχής, στην κατεύθυνση πρόσθετων μέτρων και περιορισμών λαμβάνοντας υπ’ όψη στοιχεία όπως κυκλοφοριακός φόρτος της οδού, συχνότητα ατυχημάτων κ.λ.π.
 • Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά την ανάληψη πρωτοβουλίας άμεσης συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Δήμο Λευκάδας για την υλοποίηση της 128/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας που είναι σχετική με το υπό συζήτηση θέμα»

Στις 15.10.2021 είχαμε καταθέσει Επερώτηση για το ίδιο Θέμα στην οποία αναφέραμε συγκεκριμένα: «Το τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής της Απόλπαινας, στην Λευκάδα, σχετικά με την επικείμενη δημιουργία εγκατάστασης εξυπηρέτησης (πλυντήριο- λιπαντήριο) βαρέων οχημάτων. Επίσης, θα δημιουργηθεί αποθήκη γκαζιού και χημικών υλικών.

Είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, αφού η δημιουργία μιας βιομηχανικής, ουσιαστικά, εγκατάστασης θα πρέπει να βρίσκεται εντός οριοθετημένων βιομηχανικών ζωνών ή βιοτεχνικών πάρκων, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, κάτι που συμβαίνει σε άλλους νομούς ενώ στην Απόλπαινα πρόκειται να γίνει ανάμεσα σε οικίες. Αυτή η ενέργεια, αναπόφευκτα, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αυξάνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα της οδού Αναπαύσεως.. Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό της συγκεκριμένης επιχείρησης, η έλλειψη αποχέτευσης και μάλιστα ειδικού τύπου για επικίνδυνα χημικά και ορυκτέλαια είναι σαφείς ενδείξεις μελλοντικής υποβάθμισης που δεν πρέπει να παίρνονται αψήφιστα από την Περιφερειακή αρχή και τις υπηρεσίες της Π.Ε. Λευκάδας.»

Κατά την συζήτηση του ίδιου Θέματος στην συνεδρίαση του Π.Σ. τον Μάρτη του 2023, στην Λευκάδα, όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, είχαν συμφωνήσει για την κρισιμότητα του ζητήματος και είχαν αποδεχτεί τις αιτιάσεις των κατοίκων για την επικινδυνότητα της λειτουργίας του πλυντηρίου –λιπαντηρίου, επίσης για τις συνθήκες υπερβολικής κίνησης στην περιοχή και του δύσκολου οδικού δικτύου. Η τότε Περιφερειακή Αρχή αποδέχτηκε την πρόταση της ΑΝΑΣΑ η οποία ψηφίστηκε και από τις άλλες δυνάμεις της μειοψηφίας, του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκη και συνδιαμόρφωσαν την απόφαση στην οποία αναφερόμαστε παραπάνω. Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε καταθέσει διαφορετική πρόταση η οποία είχε ως εξής:

 • «Να γίνει μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου, όχι σε συνθήκες χειμώνα αλλά σε συνθήκες θερινής σεζόν, για να αποτυπωθεί η πραγματική επικινδυνότητα της κατάστασης.
 • Να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την όχληση στον οικισμό.
 • Να σταθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλευρό του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων, ανακαλώντας την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του πλυντηρίου.»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων μέχρι και σήμερα, Μάρτη του 2024,δεν έχει γίνει καμία ενέργεια υλοποίησής της απόφασης αυτής του Π.Σ., σχετικά με τον έλεγχο των αδειοδοτήσεων και μετρήσεις επικινδυνότητας στη γύρω περιοχή.

Πάνω από 3 χρόνια τώρα οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται σε έναν κυκεώνα αντιφατικών αποφάσεων και προσφυγών, υποσχέσεων, παραλείψεων και καθυστερήσεων από όλους τους κρατικούς θεσμούς, Υπουργούς, Βουλευτές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, Αποκεντρωμένη κλπ. Επαναφέρουμε λοιπόν το συγκεκριμένο ζήτημα για δύο λόγους:

Α. Γιατί δεν άλλαξαν οι λόγοι που καθιστούν δίκαιες τις ενστάσεις των κατοίκων και

Β. Γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους, να παίρνουμε Αποφάσεις θετικές ως προς τα αιτήματά τους και να μην υλοποιούνται, χωρίς μάλιστα καμία εξήγηση προς αυτούς και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει, εφόσον υπάρχει η βούληση να αντιμετωπιστούν.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1.Γιατί δεν είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

2 Θα αναλάβετε ως νέα Περιφερειακή Αρχή την ευθύνη για την υλοποίησή της;

3.Τι μέτρα θα παρθούν για την δικαίωση των κατοίκων της περιοχής;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

                                                                          27.03.2024

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.