ΟικονομίαΤουρισμός

Σε ρυθμούς Αυγούστου ο Σεπτέμβριος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

214views

Με επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες του Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, διατηρώντας το θετικό πρόσημο ως προς την επιβατική κίνηση, η οποία βρέθηκε στο συν 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με πάνω από 4,7 εκατ. διακινηθέντες ταξιδιώτες.

Σε ρυθμούς Αυγούστου ο Σεπτέμβριος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Σε ρυθμούς Αυγούστου ο Σεπτέμβριος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια© Shutterstock
Η διεθνής κίνηση τον Σεπτέμβριο κατέγραψε άνοδο 9,5% σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, ενώ η επιβατική κίνηση εσωτερικού εξακολούθησε να σημειώνει πτώση, αυτή τη φορά σε ποσοστό 4,1%, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε και σε επίπεδο 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η επιβατική κίνηση έσπασε το φράγμα των 27 εκατ. και διαμορφώθηκε στο συν 3,1% σε σχέση με το 2019. Η διεθνής κίνηση σημείωσε άνοδο 6,9%, ενώ η εσωτερική κίνηση κατέγραψε πτώση 11,6% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Σαντορίνη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και για τον Σεπτέμβριο, με άνοδο σε ποσοστό 30,4%, αφήνοντας πίσω τη Σκιάθο με 20% και την Κέρκυρα, τη Μύκονο και το Ακτιο που βρέθηκαν στο συν 16,9%, 16,1% και 16% αντίστοιχα. Θετικό πρόσημο σημείωσαν και τα Χανιά (14,9), ενώ μονοψήφιο ποσοστό ανόδου κατέγραψαν η Κεφαλονιά (7,2%), η Κως (6,5%) και η Ρόδος (4,2%). Αντίθετα, σε επίπεδα κατώτερα του 2019 διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Καβάλας (-20,5%), της Θεσσαλονίκης (-11,3%), της Μυτιλήνης (-9,3%) και της Σάμου (-5,1%).

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τη Σαντορίνη να προπορεύεται και πάλι στο συν 20,6% σε σχέση με το 2019. Ιδιαίτερη ήταν η δυναμική των ξένων τουριστών στο κυκλαδίτικο νησί, ο αριθμός των οποίων σημείωσε άνοδο 56,7% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα. Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε η κίνηση και στο Ακτίο (20,5%). Αρνητικό πρόσημο σημείωσαν και πάλι Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Σάμος.

Αυξημένος ήταν την ίδια στιγμή και ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το θετικό πρόσημο στις διεθνείς πτήσεις επιβεβαίωσε την ισχυρή ζήτηση που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός και τον Σεπτέμβριο, ο οποίος διατήρησε τη δυναμική του Αυγούστου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε στην κορυφή τροφοδοτώντας με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών τους 14 ελληνικούς προορισμούς και τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη θέση έμεινε η Γερμανία, ενώ η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία συμπλήρωσαν την πεντάδα. Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε και από Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.