Πολιτική

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στο Μαρόκο

193views

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στο Μαρόκο

 

  • Συμμετοχή στις εργασίες του ΔΣ του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου στην ιστορική πόλη Fes
  • Προετοιμασία συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με τουριστικούς φορείς
  • Κοινός αγώνας για την κλιματική αλλαγή στην Μεσόγειο. Προετοιμασία για την Παγκόσμια Διάσκεψη COP 27

 

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου μέλος από το 2012 του ΔΣ του νεοσύστατου Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (UEMF) με έδρα στην ιστορική πόλη Fes του Μαρόκου, συμμετείχε στις εργασίες του ΔΣ για τον προγραμματισμό των δράσεων του σε υποδομές και ακαδημαϊκή δραστηριότητα.

 

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Ένωσης για την Μεσόγειο για να φέρει πιο κοντά τις δυο όχθες της Μεσογείου μέσω διμερών και πολυμερών συνεργασιών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από διάφορες χώρες όπως και για να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

 

Τελεί υπό την αιγίδα του Βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ου, στηρίζεται οικονομικά από την Κυβέρνηση της χώρας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από χορηγίες κρατών και εταιρειών, ενώ αντλεί πόρους και από τις διεθνείς αγορές μέσω του ερευνητικού του προγράμματος.

Εξελίσσεται σε ένα τεράστιο campus με βιοκλιματικές κτηριακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας, χώρων αναψυχής, αθλητισμού και φοιτητικής στέγης ενώ συγκεντρώνει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από διάφορες χώρες όπως και διδακτικό προσωπικό.

 

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου καθηγητής Moustafa Bousmina θα επισκεφθεί την Κέρκυρα για να συνάψει Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κατόπιν πρότασης και προετοιμασίας της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

 

Σε συζητήσεις η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανέδειξε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο και τον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι οι λαοί με την ενεργό συμμετοχή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (για την έρευνα) και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την έξυπνη χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για αυτό τον σκοπό, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο ανέρχεται σε 300 δις ευρώ.

 

“Πρέπει η φωνή της Μεσογείου να ακουστεί στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP 27) που θα λάβει χώρα στο Charm el Sheikh τον νοέμβριο του 2022 και να απαιτήσουμε δεσμευσεις. Η Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα από ότι ο πλανήτης συνολικά, με την θερμοκρασία να έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμό κελσίου. Οι κίνδυνοι των πυρκαγιών και της ερημοποίησης αυξάνουν. Ώρα για συλλογική δράση”, έκανε έκκληση η κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και με την ιδιότητά της ως Πρέσβης της Συμφωνίας για το Κλίμα (Ευρωπαϊκή Ένωση).

 

Η Περιφερειάρχης με την ευκαιρία της επίσκεψής της ήλθε σε επικοινωνία με τουριστικούς φορείς από το Μαρόκο παρουσιάζοντας τα χαρίσματα των Ιονίων Νήσων και καλώντας σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς των Ιονίων Νήσων με στόχο την ενίσχυση της εικόνας τους και την έλξη τουριστών από το Μαρόκο στα νησιά μας. Εχει ήδη προχωρήσει στην σχετική ενημέρωση επιχειρηματιών από το Ιόνιο.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.