Κοινωνία

Πιστοποίηση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης με την Χάρτα Βιώσιμου Τουρισμού της EUROPARC

103views

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων ενημερώνει ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική διάκριση αποτελεί πλέον γεγονός για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του, καθώς πιστοποιήθηκε με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό» από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARC) που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας.

Η πιστοποίηση αυτή αφορά την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού σε περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προβολή της Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά και για την τοπική κοινωνία διασφαλίζοντας ότι ο τουρισμός θα συμβάλλει στην αειφόρο οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Η πιστοποίηση για την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό», έχει πενταετή ισχύ, είναι φυσικά σημαντική για την προβολή ολόκληρης της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, αλλά παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης και να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός θα συμβάλλει στην ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στους τοπικούς παράγοντες και φορείς δίνεται η δυνατότητα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, όπως είναι η λειτουργία του φόρουμ, η ενεργοποίηση ομάδων και επιτροπών, να συζητάνε για κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την προβολή της περιοχής, την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων κ.λπ., και να προτείνουν μέτρα και λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, των τοπικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η EUROPARC Federation αριθμεί 404 μέλη από 37 χώρες, από τα οποία 98 (από 15 χώρες) έχουν πιστοποιηθεί ως Βιώσιμοι Προορισμοί με βάση την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Βιώσιμο Τουρισμό». Μέχρι στιγμής από την Ελλάδα έχουν πάρει την σημαντική αυτή διάκριση, μόνο δυο προστατευόμενες περιοχές, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου και το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Ο φάκελος υποψηφιότητας συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.