Πολιτική

Παντελής Αμούργης: Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης «Σάμη: Πόλις πάνω σε πόλεις»

222views
Χθες, 21.10.2022 είχα την τιμή και τη χαρά να παρακολουθήσω την εκδήλωση «Σάμη: Πόλις πάνω σε πόλεις», που διοργάνωσε ο δημος Σάμης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και συντονισμό αυτής της εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πλέον έχουμε σε λειτουργία το νέο στολίδι του τόπου μας, το αρχαιολογικό μουσείο Σάμης.
Επίσης, επιβάλλεται να δοθεί από καρδιάς ένα
μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ομιλητές αυτής εδώ τη διάλεξης για το βάθος και τη σημασία των λόγων τους, χαρίζοντάς μας απλόχερα τις γνώσεις τους, ταξιδεύοντάς μας εκατοντάδες χρόνια πίσω, δημιουργώντας μια εναρμονισμένη γέφυρα με το τώρα, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στη Σάμη έχουν βρεθεί υπολείμματα κατοίκησης από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Στον λόφο Κράνης στους Άγιους Θεόδωρους, έχουν βρεθεί λείψανα μυκηναϊκού οικισμού. Στα γεωμετρικά χρόνια
εντοπίζονται οι απαρχές μιας πόλης κράτους. Η αρχαία Σάμη ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς (οι άλλες ήταν η Κράνη, οι Πρόννοι και η Πάλη) και ήλεγχε το ανατολικό τμήμα του νησιού.
Επί των ρωμαϊκών χρόνων, η Σάμη ακμάζει ξανά. Κατασκευάζονται δημόσια οικοδομήματα, λουτρικές εγκαταστάσεις, κοινωφελή έργα και πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες με ψηφιδωτά. Από τα τέσσερα νεκροταφεία της προέρχονται
πλούσια και εντυπωσιακά ευρήματα. Από εκείνη τη περίοδο σώζεται το Ρακόσπιτο.
Από όλα τα παραπάνω κατανοούμε πλήρως ότι η περιοχή μας κρύβει μέσα της μία μεγάλη ιστορία, που σημαντικοί επιστήμονες προσπαθούν να ξεσκεπάσουν, ώστε να φέρουν στο φως το παρελθόν και να το συνδέσουν
εναρμονισμένα με το τώρα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί την ταυτότητά μας και για αυτόν τον σπουδαίο λόγο η συνάντηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ακόμη σπουδαιότερη.
[Στις φωτογραφίες με την Ελισάβετ Καγγελάρη (1η) και τη Βίκυ Αντωνάτου (2η), μαζί με τον Αντώνη Καλλιβωκά.]
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.