Πολιτική

Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων: Δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ.

206views

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

 

Όλοι μας βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Δεν ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Είναι γνωστές οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τις βλέπουν.

 

         Το κόστος παραγωγής έφτασε στον θεό!!!

 

         Πετρέλαιο2 ευρώ/λίτρο ενώ πανάκριβο ήταν και πριν τον πόλεμο και η Ελλάδα ήταν και παραμένει η μόνη χώρα χωρίς αγροτικό πετρέλαιο με μειωμένη τιμή…

Μας πιπίλιζαν για χρόνια το μυαλό για την περιβόητη “Πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη” που θα μείωνε την τιμή του ρεύματος. Ήρθε η “πράσινη ανάπτυξη” και όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν με την κατάργηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και το πρόστιμο ρύπων.Το αγροτικό ρεύμα από 0,07 λεπτά/Kwh το καλοκαίρι του 2021 σήμερα τριπλασιάστηκε στα 0,21 λεπτά/Kwh. Τους δίνουμε συγχαρητήρια για την επιτυχία!

         Ζωοτροφές, λιπάσματα, λοιπά μέσα και εφόδια διπλασιάστηκαν.

 

         Οι τιμές στους παραγωγούς κατρακυλούν…

 

Την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας πουλιούνται σε πρωτοφανείς εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής είτε παραδίδονται στις βιομηχανίες και τους εμπόρους με το αίσχος των ανοιχτών τιμών χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε, και αν θα πληρωθούμε.

         Χάρη στην “ελεύθερη οικονομία της αγοράς” και τον νόμο “προσφοράς και ζήτησης” που οι κυβερνήσεις επικαλούνται, υπάρχει αισχροκέρδεια και πρωτοφανές κλέψιμο σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών από το χωράφι στο ράφι. Έτσι τα προϊόντα που τα πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής φτάνουν από 6-10 φορές ακριβότερα στο ράφι και την κατανάλωση!!!

         Όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν το εμπάργκο στη Ρωσία από το 2014, που έγινε αυστηρότερο φέτος και έτσι χάθηκε μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα μας.

Επισιτιστική κρίση δεν είναι το γεγονός ότι λείπουν προϊόντα και θα πεινάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αλλά θα πεινάσουμε λόγω της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων και των εμποροβιομήχανων αλλά και των χαμηλών μισθών και των εξευτελιστικών συντάξεων, του πληθωρισμού που καλπάζει.

Δεν τρώμε σανό! (Έτσι κι αλλιώς και ο σανός πανάκριβος είναι)

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως κάνει ό,τι μπορεί στις “σφικτές δημοσιονομικές συνθήκες” της χώρας να στηρίξει το εισόδημα μας με ψίχουλα, με voucher, pass κλπ… Για να δούμε πόσο αληθεύει αυτό. Παράδειγμα: Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο που πάλι εμείς θα το πληρώσουμε. Δίνουν 70 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες και τίποτα στον πρωτογενή τομέα. Για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, έδωσαν 32 δισ. στις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους.

Κάθε χρόνο δίνουν 370 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα. Φέτος για μια και μόνο χρονιά δέησαν να δώσουν 68 εκατ. ευρώ επιστροφή ΕΦΚ σε όλους εμάς και αυτό κάτω από την πίεση των μπλόκων μας. Θυμίζουμε πως όταν κόπηκε η επιστροφή ΕΦΚ το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ ήταν 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο και η τιμή του πετρελαίου τότε στο 1€/λίτρο. Μας έδωσαν από 1-3 λίτρα για κάθε στρέμμα καλλιέργειας ενώ ξοδεύουμε δεκάδες λίτρα το στρέμμα. Την ίδια ώρα είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η MOTOROIL ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 468% για το πρώτο 6μηνο του 2022!!!

 

Ανακοίνωσαν 60 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στα λιπάσματα όταν φέτος η τιμή τους διπλασιάστηκε και αυτά τα χρήματα καλύπτουν 3 σακιά λίπασμα στον καθένα.

Η κυβέρνηση έδωσε σε ελάχιστους αγρότες ψίχουλα για την ουκρανική κρίση – απαιτούμε ουσιαστική και αυξημένη ενίσχυση όλων των αγροτών.

Βέβαια, όπως μας δηλώθηκε στη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο τον Φεβρουάριο, ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει “μόνο” κατά 4,2% στο ΑΕΠ και έτσι “μας δίνουν και περισσότερα από όσα δικαιούμαστε”… Ξέχασαν να πουν ότι με βάση την αγροτική παραγωγή και επάγγελμα δουλεύουν δεκάδες άλλα επαγγέλματα και χιλιάδες εργαζόμενοι.

 

         Μπουκώνουν λοιπόν με δισ. τους επιχειρηματίες και πετάνε ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Φαίνεται οι δημοσιονομικές συνθήκες έχουν δυο μέτρα και σταθμά!

 

         Κοιτάξτε κατάματα την πραγματικότητα…Δεν υπάρχουν “σωτήρες”!Αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν θα έρθουν με πλατιά χαμόγελα, θα μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, θα μας σφίγγουν ζωηρά το χέρι, θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές και μετά “θα ακολουθήσουν στον ίδιο ντορό”.

 

         Καμιά αναμονή να μην υπάρξει για τη νέα ΚΑΠ που και αυτή όπως και οι προηγούμενες στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η οργή και αγανάκτηση που εξαντλείται στο καφενείο και στο facebook, η απελπισία που οδηγεί σε εσωστρέφεια, η απογοήτευση που οδηγεί σε αδράνεια δεν θα μας δώσουν καλύτερο εισόδημα, δεν θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, δεν θα φέρουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ούτε τιμές πώλησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική διαδικασία.

 

         Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου!!!

 

         Κάνε δική σου υπόθεση την επιβίωσή σου.Μην περιμένεις από τους άλλους να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, ούτε να κρύβεσαι στις πλάτες όσων αγωνίζονται για να επωφεληθείς και εσύ. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μη συμβιβάζεσαι με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι!       Επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργειά μας, δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και του ιδρώτα μας.

         Πίστεψε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πίστεψε στη δύναμή σου που πολλαπλασιάζεται όταν παλεύεις πλάι-πλάι με τους συναδέλφους σου. Πίστεψε στην εμπειρία σου, το ξέρεις καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ!

 

         Έλα μαζί μας – Αυτή είναι η διέξοδος!

 

         Δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ.

Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούμε το δίκιο μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Επιδιώκουμε τον κοινό βηματισμό με τους υπόλοιπους παραγωγούς του πλούτου, που αν και παράγουν τα πάντα δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Στον αγώνα έχεις θέση και είναι δική σου ευθύνη να το αποφασίσεις.

Όλοι στους δρόμους! Όλοι στο συλλαλητήριο στην “AGROTIKA” και μετά στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις. Για να ελπίζουμε και να επιβιώσουμε.

 

Θα νικήσουμε!!!».

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.