Πολιτική

Παναγής Καππάτος -Τα νησιά μας αποκτούν τη δική τους φωνή στην Βουλή

27views

Ως μέλος της ενιαίας Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών, που υπήρχε έως τώρα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πολύ σημαντική θετική εξέλιξη της διάσπασης της συγκεκριμένης επιτροπής και την δημιουργία δύο νέων αυτοτελών υποεπιτροπών, της υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών και της υποεπιτροπής ορεινών περιοχών.

 

Έχω την τιμή να είμαι μέλος της Υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών μεταφέροντας απευθείας τα ζητήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της νησιωτικότητας.

 

Στην χθεσινή τοποθέτηση μου για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής τόνισα την ανάγκη προώθησης και υποστήριξης ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές με την παράλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

 

Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια που καταβάλλεται έως σήμερα, παραμένουν ορισμένα κοινά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή των νησιών μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

 

Έθεσα ορισμένες προτάσεις ως προς τη θεματολογία της υποεπιτροπής, οι οποίες αφορούν πρωτίστως το οξύτατο πρόβλημα του δημογραφικού, που έχει αλυσιδωτή αντίδραση στις επιπτώσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιωτικών περιοχών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως αντίβαρο στην τουριστική ανάπτυξη, το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής και την έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της στέγης ιδίως για γιατρούς και εκπαιδευτικούς στους νευραλγικούς τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

 

Ακόμη το ζήτημα της ανεπάρκειας του νερού για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ιδίως τους ξηρούς μήνες, που παρότι σε αρκετές περιοχές έχει λυθεί με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη που το καλοκαίρι του 2022 απέκτησε για πρώτη φορά 24ωρη ύδρευση χωρίς προβλήματα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Νομού μας.

 

Κλείνοντας υποστήριξα ότι ο ρόλος της αυτόνομης πλέον υποεπιτροπής μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, προτείνοντας πιο δυναμικά λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις των νησιωτικών περιοχών προς τα Υπουργεία.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://shorturl.at/gmqrM

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.