Παναγής Καππάτος-Μία νομοθετική πρωτοβουλία που βαθαίνει τη δημοκρατία αλλά και τη σύνδεση των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα τους
Μία νομοθετική πρωτοβουλία που βαθαίνει τη δημοκρατία αλλά και τη σύνδεση των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα τους
Τοποθετήθηκα με ομιλία μου επί του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία πηγάζει από τη σταθερή πεποίθησή μας ότι οι διαδικασίες εκλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας.
Έτσι, πενήντα χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε ένα μέτρο το οποίο ενισχύει τη συμμετοχή στις εκλογές, βαθαίνει τη Δημοκρατία και διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με την οποία εκλέγονται οι Ευρωβουλευτές.
Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου αποτελεί και τον βασικό του πυλώνα, αφού εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, εισάγοντας σαφώς και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.
Το νομοσχέδιο δεν σταματά όμως εκεί, αφού αποτελεί ένα καθόλα συμπεριληπτικό νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, αλλά και φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με μεγαλύτερη ευκολία.
Επιπλέον, το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και το ζήτημα της καταγραφής της αποχής, η οποία πολλές φορές δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι φυσικά η μη ορθή εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται με τον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου.
Τέλος, το νομοσχέδιο στον τέταρτο άξονά του έρχεται να ενισχύσει την προσβασιμότητα προς όλους, με διευκόλυνση τόσο της ίδιας της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία όσο και της ευκολότερης συμμετοχής τους στον προεκλογικό διάλογο που παίζει καίριο ρόλο στην συμπερίληψη των απόψεών τους και τη διαμόρφωση της ψήφου.
Κλείνοντας την ομιλία μου αναφέρθηκα στον αληθινό αντίκτυπο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι η δημιουργία ενός καλύτερου και πιο συμμετοχικού πολιτικού μέλλοντος για όλους αλλά και η δημιουργία του συναισθήματος της βαθύτερης σύνδεσης με την Πατρίδα τους στους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης, μίας Πατρίδας η οποία τους ακούει και υπολογίζει έμπρακτα τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://shorturl.at/coK49
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης