Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Τα 150 δευτερόλεπτα του Ελληνο-ουκρανού στρατιώτη που έφεραν «πόλεμο» στη Βουλή
Πολιτική θύελλα για τον «στρατιώτη» του Τάγματος Αζόφ – Η επιθυμία του Ζελένσκι να συμπεριλάβει δύο εμβόλιμους ομιλητές κοινοποιήθηκε μόλις χθες προς τη Βουλή – Το ζήτημα ετέθη καθολικά από πλευράς της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων
Στόχος της παρέμβασής του κ. Ζελένσκι, την οποία αποδέχτηκε μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ανήμερα την 25η Μαρτίου, ήταν να δοθεί η ευκαιρία στον αρχηγό του Ουκρανικού κράτος να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, αφενός στο θυμικό του και αφετέρου στη συλλογική ιστορική μνήμη, η οποία επενεργεί στην ανάγκη και άλλων λαών, όπως ο Ουκρανικός, να υπερασπιστούν με κάθε μέσο την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα.
Όπως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αναδεικνύονται πρωτίστως οι κοινοί τόποι που ενώνουν τους δύο λαούς, πρακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Ζελένσκι στα περισσότερα από τα 25 εθνικά Κοινοβούλια, στα οποία έχει μέχρι τώρα παρέμβει, διεθνοποιώντας την επίθεση κατά της χώρας του. Τις εντυπώσεις της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, ωστόσο, χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχεδόν μονοπώλησε η «εγκιβωτισμένη» -στην παρέμβασή του– τοποθέτηση στρατιώτη ελληνικής καταγωγής από την Μαριούπολη, ο οποίος δήλωσε μέλος του Τάγματος Αζόφ, αφού προκάλεσε πολιτική θύελλα και ηχηρές αποχωρήσεις από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Η επιθυμία του Ουκρανού Προέδρου να συμπεριλάβει δύο εμβόλιμους ομιλητές -ένας εκ των οποίων υπήρξε ο ομογενής στρατιώτης του Τάγματος Αζόφ- κοινοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις χθες προς τη Βουλή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, η σχετική ενημέρωση έγινε δέκα λεπτά περίπου πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης, οπότε και δεν υπήρξε ικανός χρόνος, προκειμένου να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των δύο εμβόλιμων παρεμβάσεων, ενώ αυτό που διασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς στα λίγα εκείνα λεπτά ήταν ότι δεν περιέχονται «σκληρές εικόνες» αμάχων στο βίντεο. Ακόμη όμως και αν το χθεσινό μήνυμα του Προέδρου Ζελένσκι είχε κοινοποιηθεί νωρίτερα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είναι εύκολο -λόγω του πρωτοκόλλου- να υπάρξει παρέμβαση σε ομιλία αρχηγού κράτους, τη στιγμή που η επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.
Στις παραπάνω αντιξοότητες προστέθηκε και η αδυναμία εξεύρεσης πιστοποιημένου μεταφραστή στην Αθήνα για την μεταφορά της παρέμβασης του Ουκρανού Προέδρου από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά, ώστε να μεσολαβήσει τελικά μεταξύ Ουκρανικής και Ελληνικής η Αγγλική γλώσσα, στενεύοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια για τις υπηρεσίες της Βουλής, η οποία είχε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα τις διευθετήσεις και την προετοιμασία της χθεσινής παρέμβασης του Προέδρου Ζελένσκι. Καθώς τα τεχνικά ζητήματα χειριζόταν η Βουλή, το μήνυμα του κ. Ζελένσκι παρακολούθησαν εκείνη την ώρα μαζί με τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ παρούσα στην ειδική συνεδρίαση ήταν και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στη διάρκεια όμως της μετάδοσης της ομιλίας Ζελένσκι, η προβολή μηνύματος ομογενούς και μέλους του Τάγματος Αζόφ, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να τη χαρακτηρίζει, δια του Εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου «λανθασμένη και άστοχη».
«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».
Η τοποθέτηση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην προβολή του μηνύματος του συγκεκριμένου ομογενούς ήρθε ως απάντηση στην έντονη κριτική από πλευράς της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα κατά την προβολή του μηνύματος του κ. Ζελένσκι, έκανε λόγω για «ιστορική ντροπή», παρεμβαίνοντας στα κοινωνικά δίκτυα.
Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή»
Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα
«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».
Προηγουμένως, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε ως «μεγάλο ατόπημα» την παρέμβαση του ομογενούς, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το Προεδρείο της Βουλής. Ήδη κατά την προβολή του συγκεκριμένου μηνύματος από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει – εις ένδειξη διαμαρτυρίας- οι βουλευτές του κόμματος, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος.
Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:
«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».
Αντίδραση καταγράφηκε και από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πως «η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».
Η δήλωση της κ. Λιακούλη:
Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.
Σφοδρή υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ για την εμφάνιση του μαχητή με το Τάγμα Αζοφ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η λέξη ντροπή είναι λίγο για να περιγράψει αυτό που έγινε σήμερα, να χειροκροτούν Έλληνες βουλευτές τα ναζιστικά τάγματα Αζοφ», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσοι κρίνουν και απολογούνται αυτή τη στιγμή, είναι αδικαιολόγητοι διότι ακολουθούν όσα επιτάσσει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν.
Για πρωτοφανή απρέπεια του Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή με την ανοχή του προεδρείου και της κυβέρνησης, έκανε λόγο από πλευράς του το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας πως «ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο», ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απαράδεκτο» και «καταδικαστέο».
Την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα ζήτησε από πλευράς της η Ελληνική Λύση, δηλώνοντας «δικαιωμένη για την εθνική επιλογή της, να μην παραστεί στο διάγγελμα Ζελένσκι, που μετετράπη σε Διάγγελμα των ναζί της Αζόφ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Εν μέσω αντιδράσεων, το ζήτημα ετέθη καθολικά από πλευράς της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να αποτιμά ως αχρείαστη και άστοχη την εμφάνιση των συγκεκριμένων μαχητών, ζητώντας παράλληλα να μην αμαυρωθεί η «μεγάλη εικόνα» μιας ιστορικής στιγμής, όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην Ελληνική βουλή.
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.