Πολιτισμός

Ολοκληρώνεται η δράση “Graphic Novel: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την Επτανησιακή γραμματεία”

39views

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΗ «GRAPHIC NOVEL:

ΟΤΑΝ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ»

 

Είναι γνωστό ότι μετά από πρόταση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, η οποία και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Δεκεμβρίου 2023-Μαΐου 2024 η δράση “Graphic Novel: όταν η Σύγχρονη Τέχνη συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία”.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα συνεργασία της Βιβλιοθήκης μας με τρεις πολιτιστικούς φορείς από τον πυρήνα του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο, Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο και Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα), με τον οργανισμό «Athens Comics Library» και με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη και ενίσχυση μιας σύγχρονης πτυχής της λογοτεχνίας, η οποία ώθησε τους συμμετέχοντες στην παραγωγή μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έμπνευση γι’ αυτό αποτέλεσαν οι συλλογές των τεσσάρων παραπάνω Μουσείων, προβάλλοντας έτσι μια νέα πρόταση για τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα του Ιόνιου χώρου. Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ασχολήθηκε με τον ποιητή Νίκο Καββαδία, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων με τους ποιητές Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο, το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου με τον συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο και το Μουσείο Σολωμού στην  Κέρκυρα με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Τα έργα των συμμετεχόντων στη δράση αυτή με τη μορφή ψηφιακής έκθεσης μπορείτε να τα δείτε στο σύνδεσμο: https://graphic-novel.museum.ionio.gr/  Σημειώνεται ότι τα πρωτότυπα έργα ανήκουν στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Και η δράση αυτή, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης από τη Μαρία- Όλια Ντακογιάννη, εμψυχώτρια των εργαστηρίων comics και συνεργάτιδα της Athens Comics Library, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων– INNOVATHENS,  1ος όροφος, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024  και ώρα 14:30 – 15:15, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom CON Athens 2024.

 

                                                                     ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                  ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.