Πολιτισμός

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εργαστηρίων της καλοκαιρινής εκστρατείας-Ιακωβάτεια 2022

241views

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εργαστηρίων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, η οποία είχε φέτος ως θέμα: «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!». Με κεντρικό βιβλίο αφόρμησης «Τα Ψηλά Βουνά», ένα βιβλίο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, αλλά και με μια πλούσια βιβλιογραφία, οργανώθηκαν δραστηριότητες και «στήθηκαν» είκοσι εργαστήρια όλο τον Ιούλιο μέχρι τις 7 Αυγούστου για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης. Τα δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν, χάρηκαν ποικίλες «διαδρομές»: λογοτεχνικές, ποιητικές, μουσικές, τοπικές διαδρομές, κ. ά.

Και όλα αυτά χάρη στο ζήλο, την αγάπη και το μεράκι 18 εθελοντριών, εκπαιδευτικών στην πλειονότητά τους, τις οποίες θερμά ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, επίσης, τους κ.κ. Σπύρο και Στέλλα Μαγουλά και Γιάννη Ιωάννου για τη δωρεά βιβλίων απαραίτητων για το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, καθώς και τους κ.κ. Αριστέα Χαριτάτου, Διονύση Ευαγγελάτο και Ευστάθιο Λυκουδη για την προσφορά νερών, αναψυκτικών και γλυκισμάτων για τα παιδιά.

Απομένει η Γιορτή Λήξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022, 7 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2022

Γέμισε κόσμο το προαύλιο του Μουσείου Ληξουρίου και τις δύο μέρες των Ιακωβατείων 2022 (4 και 5 Αυγούστου 2022), τα οποία είχαν φέτος ως θέμα τους την «αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι: μύθος και πραγματικότητα».

–Αναλύθηκε ιστορικά το θέμα με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των κ.κ. Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παυλίνας Κομητοπούλου, εκπαιδευτικού, δρα Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, και Τιτίνας Ζαπάντη, δρα Ιστορίας, τ. Προϊσταμένης ΓΑΚ-Τμήματος Κεφαλονιάς.

–Δόθηκε η σατιρική διάσταση της «αντιπαράθεσης» μέσα από το θεατρικό αναλόγιο, που ετοίμασε η θεατρολόγος κ. Μαργαρίτα Λιναρδάτου μαζί με τους αφηγητές κ.κ. Κορίνα Κατσούρη, Αγγελική Παπαδάτου και Ευθύμιο Μαρούλη, καθώς και μέσα από την οπτικοακουστική παρουσίαση του εκπαιδευτικού Γεράσιμου Σ. Γαλανού, αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου.

–Παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλο κ. Δημήτρη Μαντζουράτο κάποιες ιδιαιτερότητες σε χορούς της Παλικής σε σχέση με την υπόλοιπη Κεφαλονιά, τους οποίους υπέροχα χόρεψαν έντεκα χορευτές του Συλλόγου της «Ιονίου Πνοής» με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους κ.κ. Σπύρο Μπουρμπούλη στην κιθάρα και Σπύρο Μπουρλή στο ακορντεόν. – Στο τέλος, πολλοί από το ακροατήριο μπήκαν στο χορό.

Εκφράζουμε σε όλους/ες τους/τις παραπάνω τις θερμές μας ευχαριστίες καθώς και στην Πρόεδρο της «Ιονίου Πνοής» την κ. Ελένη Βαγγελάτου για τη συμμετοχή του χορευτικού στα Ιακωβάτεια. Ευχαριστούμε επίσης την κ. Αριστέα Χαριτάτου και τον κ. Γεράσιμο Μουδήλο για την προσφορά κρασιών του μπουφέ.

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η όγδοη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα αναφέρεται στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Θα μιλήσει ο Ηλίας Παρίσης, υποστράτηγος ε.α. Θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία, για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

«Μικρασιατική Καταστροφή: Ιστορία, Μνήμες και Πολιτισμός» είναι ο τίτλος ενός διημέρου εκδηλώσεων που προετοιμάζουμε για τις 21 και 22 Σεπτεμβρίου με ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσίαση βιβλίου, κατάθεση προσφυγικής μνήμης, μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα – όλα σχετικά με το Μικρασιατικό Πόλεμο και την Καταστροφή, σχετικά με τον ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή από τις 9 έως τις 31 Αυγούστου 2022 λόγω της κανονικής άδειας της υπαλλήλου της Βιβλιοθήκης μας.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Μ’ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.