Οι Ζω. Ε.Σ. έρχονται στην Κεφαλονιά και στήνουν μια Φιλοζωική Γιορτή για Παιδιά!
Οι Ζω. Ε.Σ. έρχονται στην Κεφαλονιά και στήνουν μια Φιλοζωική Γιορτή για Παιδιά!
Την Κυριακή 8 Μαΐου στην πλατεία Βαλλιάνου, στις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 11:30 το βράδυ, θα στηθεί μια πολύ όμορφη φιλοζωική γιορτή για τους μικρούς μας φίλους με στόχο να εκπαιδευθούν φιλοζωικά αλλά και να αγαπήσουν τα ζώα.
Τη γιορτή διοργανώνουν οι Ζω.Ε.Σ. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζωόφιλων της Κεφαλονιάς DORIS ARK και μαζί τους θα είναι η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός – Ζωοθεραπεύτρια, Διευθύντρια σε δημοτικό σχολείο της Ημαθίας, συγγραφέας αλλά και ιδρύτρια της αμκε Ζω.Ε.Σ., η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος, τρεις σκύλοι πρώην αδέσποτοι και πολύ κακοποιημένοι. Εδώ και χρόνια έχουν πιστοποιηθεί ως σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, βρίσκονται μέσα στο σχολείο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για τη μετάδοση του οράματος της αμκε Ζω.Ε.Σ. που είναι η δημιουργία ενός κόσμου όπου άνθρωποι και ζώα θα είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκέπτονται το νησί μας! Την Κυριακή το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία του νησιού θα στηθεί ένα βιωματικό φιλοζωικό εργαστήριο για παιδιά όπου θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια της Κατερίνας Παπαποστόλου να γράψουν ιστορίες για αδέσποτους σκύλους, να μάθουν τι σημαίνει υπεύθυνη κηδεμονία ενός κατοικίδιου ζώου, να μπουν στη θέση ενός ζώου και να νιώσουν όπως εκείνο, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν, να μάθουν να αγαπούν τα ζώα.
Πιο συγκεκριμένα στόχοι του εργαστηρίου είναι:
Να διευρύνουν τα παιδιά τις Γνώσεις τους σχετικά με τους σκύλους.
Να κατανοήσουν ότι οι σκύλοι και οι γάτες για να επιβιώσουν χρειάζονται στέγη, φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη, εκτόνωση και το βασικότερο αγάπη.
Να αποκτήσουν Περιβαλλοντική Συνείδηση.
Να ενημερωθούν για τα Δικαιώματα των Ζώων.
Να μάθουν ότι τα ζώα Δεν είναι παιχνίδια, αλλά ΕΪΝΑΙ ΨΥΧΕΣ
Να μάθουν τι είναι Υπεύθυνη Κηδεμονία ενός Ζώου, να μάθουν για τη Γλώσσα Σώματος Σκύλου και να δουν «Μέσα από τα Μάτια ενός Σκύλου».
Να μάθουν πώς πρέπει να λειτουργούν, ώστε να αναπτύξουν σχέσεις Φιλίας μαζί τους χωρίς προβλήματα.
Να δημιουργήσουμε κλίμα Ασφάλειας, Ψυχαγωγίας και Ενθουσιασμού, ώστε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στις δραστηριότητες.
Να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν Συναισθήματα για τα ζώα συντροφιάς αναπτύσσοντας την Ενσυναίσθηση.
Να συνειδητοποιήσουν τις Υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς.
Να προτείνουν τρόπους Αντιμετώπισης της Εγκατάλειψης και Κακοποίησης των ζώων συντροφιάς.
Να καλλιεργήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την Πρόληψη της Εγκατάλειψης ζώων, για την Προστασία των Αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την Προώθηση Υιοθεσιών μέσω Δήμων.
Τα παιδιά μέσα από αυτό το εργαστήριο θα μπορούν να μπαίνουν στη θέση των ζώων και να νιώθουν όπως εκείνα. Τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική και τις εικαστικές κατασκευές αλλά και μέσα από τη δημιουργία κειμένων που στόχο έχουν την ενσυναίσθηση για όλα τα πλάσματα μαθαίνουν να αγαπούν και να νοιάζονται. Γίνονται υπεύθυνοι πολίτες και είναι έτοιμοι να αλλάξουν τον κόσμο!
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα συναντήσετε τους εθελοντές του DORIS ARK για να σας ενημερώσουν για τις δράσεις τους αλλά και για τα φιλοζωικά εκπαιδευτικά βιβλία που έχει γράψει η Κατερίνα Παπαποστόλου και θα πωλούνται εκείνη τη μέρα στον χώρο με όλα τους τα έσοδά να στηρίζουν φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Με ένα μέρος θα στηριχθεί το εθελοντικό έργο της αμκε Ζω.Ε.Σ. και με ένα μέρος τα αδέσποτα που φροντίζουν οι εθελοντές του νησιού μας που δίνουν έναν σπουδαίο αγώνα για τους τετράποδους φίλους μας.
Όλοι μαζί λοιπόν για μια μεγάλη γιορτή!
Λίγα λόγια για τις Ζω.Ε.Σ. και την Κατερίνα Παπαποστόλου, εισηγήτρια των βιωματικών φιλοζωικών εργαστηρίων
Οι Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκαν το 2015 από την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέα Παπαποστόλου Κατερίνα, μετά από 17 χρόνια αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της εκπόνησης βιωματικών φιλοζωικών, περιβαλλοντικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Όραμα της η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού φιλοζωικού κατεστημένου και η ολοκληρωτική αλλαγή των αντιλήψεων για τα ζώα μέσω της παιδείας. Οι Ζω.Ε.Σ. που αριθμούν περισσότερες από 20 ομάδες πανελλαδικά και 100 εθελοντές εκπονούν διαδραστικά και πολυθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ, όπως και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά, όλοι τους πρώην κακοποιημένοι αδέσποτοι, ενώ η Διώνη, η ψυχή του οράματος, είναι πιστοποιημένη από το IFZ ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης. Έχουν βραβευτεί τέσσερις φορές σε βραβεία εθελοντισμού, ενώ έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, εθελοντικά, σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 650 σχολεία και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 450.000 μαθητές, στοχεύοντας σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, δίποδους και τετράποδους και έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης. Όπου τα δικαιώματα των ζώων θα είναι πια κάτι το αυτονόητο και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δοθεί αγώνας για την κατάκτησή τους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πλέον εκπονούνται και διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών συνθηκών που αναγκαστικά έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχολεία, απευθύνονται σε όλους τους μαθητές οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης αλλά και σε ενήλικες πολίτες, αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τη διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού, την περιβαλλοντική ηθική, τον σεβασμό σε κάθε μορφή του πλανήτη που αναπνέει, ενώ το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» αφορά τα σχολεία ειδικής αγωγής, άτομα με αναπηρίες, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με ΔΕΠΥ και διαταραχές συμπεριφοράς αλλά και παιδιά που νοσούν από καρκίνο σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής».
H Παπαποστόλου Κατερίνα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ, εργάζεται εδώ και 22 χρόνια ως Δασκάλα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Έχει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και στην Ειδική Αγωγή, ενώ έχει ολοκληρώσει σπουδές Διαχείρισης σχολικής τάξης, ψυχολογίας και Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων, πλήρες μέλος του ISAP &του ICAN, αλλά και πιστοποιημένη Ζωοθεραπεύτρια από το IFZ. Συμμετέχει με εισηγήσεις της σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και διοργανώνει φιλοζωικά workshops για παιδιά βιωματικής προσέγγισης με τους σκύλους της που είναι όλοι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής της χώρας, αλλά και φιλοζωικά βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς. Αν. Διευθύντρια στο Δημοτικό σχολείο Πλατάνου- Πρασινάδας Ημαθίας, εργάζεται πολύ συχνά με τους τρεις σκύλους της, ενώ η Διώνη, ο ένας από τους σκύλους της είναι πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης για παιδιά που παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μια από τις «Διακεκριμένες εκπαιδευτικούς» για το 2020, αποτελεί μία από τις δημιουργούς εκπαιδευτικού υλικού για την πλατφόρμα 21+ του ΙΕΠ, ενώ πριν λίγα χρόνια ίδρυσε την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. που έχει στόχο να ενημερώνει φιλοζωικά και περιβαλλοντικά μαθητές σε όλη την Ελλάδα μέσω εγκεκριμένων από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και μέσω προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πανελλαδικά περισσότερους από 450.000 μαθητές σε περισσότερα από 650 σχολεία. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site, έντυπα περιοδικά και εφημερίδες, διατηρεί μόνιμες στήλες στο περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει» του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτρια για χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία της, ενώ η «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου, διακρίθηκε στις Χρυσές Λίστες και εντάχθηκε στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση ως διδακτική πρόταση για το Νηπιαγωγείο. Τον Απρίλιο του 2022 εκδόθηκε το 5ο βιβλίο της, ενώ η ίδια συμμετέχει με κείμενά της σε συλλογικά έργα και έχει αναλάβει επιμέλειες βιβλίων αγαπημένων φίλων της.
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.