ΟικονομίαΠολιτική

Νικόλας Φαραντούρης: Η Κεφαλονιά μπορεί να αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την υπόλοιπη Ελλάδα

445views

Στην πραγματικά κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου “Ο Κέφαλος” πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ενεργειακή Δημοκρατία, Αυτοδύναμη Κεφαλονιά 2030» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κωνσταντάτο.

Αφορμή για την τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση στάθηκε το βιβλίο του  καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη με θέμα «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο», στο οποίο αναλύει το πως φτάσαμε σήμερα να βλέπουμε και να βιώνουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης καθημερινά στο πετσί μας με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που οδήγησαν με την σειρά τους στην έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ, στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα, αλλά και αναπόφευκτα στον τουρισμό. Η συζητήση είχε χρώμα και πολιτικό εν όψει και των επερχόμενων εκλογών αφού το παρών έδωσαν πολλά στελέχη πολιτικών παρατάξεων. Αυτό που μας έκανε όμως εντύπωση ήταν η αθρόα συμμετοχή νέων από όλη την Κεφαλονιά.

Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος αφού καλωσόρισε τον κόσμο και τους καλεσμένους ομιλητές εδωσε το λόγο για ένα μικρό χαιρετισμό στον κεντρικό ομιλή τον κ. Φαραντούρη ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η παρουσίαση με την τ. υπουργό Λούκα Κατσέλη  να κάνει την αρχή. Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην βιώσιμη ανάπτυξη και πως μπορεί να επιτευχθεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κεφαλονιά και την Περιφέρεια ειδικότερα μέσα από την agenda 2030.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τ. υπουργός ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος ο οποίος με τη σειρά μίλησε για τις ενεργειακές δημοκρατίες και πως μπορούμε μέσω αυτών να δημιουργήσουμε ενεργειακές κοινότητες έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί στο μέλλον να παράγει τη δική του ενέργεια.

Την σκυτάλη πήρε ο καθηγητής Ιατρικής Αναστάσιος Γερμενής ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν πιστοποιημένα κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή του πολιτισμού μας στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος στο πόντιουμ ανέβηκε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και κεντρικός ομιλητής της βραδιάς Νικόλας Φαραντούρης ο οποίος παρουσίασε την πλατφόρμα “Αυτοδύναμη και Βιώσιμη Κεφαλονιά 2030” μέσω την οποίας θα μπορέσει η Κεφαλονιά να αναδειχθεί σε μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Στην πλατφόρμα αυτή καταθέτουν τις απόψεις τους σημαντικοί Κεφαλονίτες και Θιακοί πανεπιστημιακοί.

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.