Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς-Να γίνουν έργα για την υδροδότηση του Δήμου Σάμης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι. Η διαχρονικά συνεχιζόμενη και συνεχώς διευρυνόμενη υποστελέχωσή του βάζει σε κίνδυνο ασθενείς, κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και το υπάρχον ιατρικό προσωπικό που με αυτοθυσία και μέχρι εξάντλησης προσφέρει τις υπηρεσίες του, ξεπερνώντας κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, για να ανταποκριθεί στις όλο και διευρυνόμενες ανάγκες.
Πιο συγκεκριμένα αντί 200 συνολικά εργαζομένων που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου (σήμερα ήδη θεωρείται απαρχαιωμένος), αυτή την στιγμή υπηρετούν περίπου 100. Οι τεράστιες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό «μπαλώνονται» με επικουρικούς γιατρούς ετήσιων συμβάσεων, με συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, με ιδιώτες ιατρούς με μπλοκάκι, με ιατρούς ΙΚΑ, καθώς και με μετακινήσεις ιατρών από το Μαντζαβινάτειο (π.χ. ακτινολόγος). Συνολικά αντί 45 ιατρών -που προβλέπει ο οργανισμός- υπηρετούν μόνο 25. Συγκεκριμένα, στην παθολογική κλινική υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός αντί τεσσάρων, υπηρετούν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι αντί τεσσάρων, ένας μικροβιολόγος αντί τριών, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου ιατροί σε σημαντικές ειδικότητες, όπως αιματολόγος, γυναικολόγος, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος (υπάρχει μόνο ένας επικουρικός για δύο ακόμη χρόνια), οδοντίατρος (μετά τη συνταξιοδότηση του γιατρού που κατείχε τη θέση). Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το 50% του προβλεπόμενου από τον οργανισμό λείπει και καλύπτεται με βραχυχρόνιες συμβάσεις που τελειώνουν στις 31/12/2024.
Στις παραπάνω ελλείψεις πρέπει να προστεθούν και δύο ακόμη ψυχίατροι αλλά και 10 άτομα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους η ψυχιατρική κλινική, αφού με μία μόνο ψυχίατρο που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρότι υπάρχουν σύγχρονες κτιριακές υποδομές. Σήμερα τα ψυχιατρικά περιστατικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους (έχουν υπάρξει δύο αυτοκτονίες στο ΓΝΚ), νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική σε ένα καγκελόφραχτο δωμάτιο και σε απάνθρωπες συνθήκες.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με την μη λειτουργία της ΜΕΘ επειδή δεν έχει καθόλου προσωπικό, παρότι και για αυτήν υπάρχουν σύγχρονες κτιριακές υποδομές, καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός (κρεβάτια, αναπνευστήρες κλπ). Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ζωή των κατοίκων των νησιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαρτάται από τον καιρό, από το αν δηλαδή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή.
Σημαντικά προβλήματα επίσης παρουσιάζονται τόσο από τις ελλείψεις αγροτικών ιατρών, όσο και από το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ που διαθέτει μόνο δύο ασθενοφόρα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια και ένα στη νυχτερινή. Στην ουσία όμως, επειδή πολύ συχνά γίνονται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία της χώρας -λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω- τελικά οι βάρδιες καταλήγουν να καλύπτονται μόνο από ένα ασθενοφόρο που σε περίπτωση δίδυμου ατυχήματος μπαίνει στο “δίλημμα” να διαλέξει σε ποιο περιστατικό θα ανταποκριθεί.
Τέλος, εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια η επισκευή και η συντήρηση του Γ.Ν. Κεφαλονιάς, παρά τις υποσχέσεις κυβέρνησης για την αποκατάστασή του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
– Να στελεχωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό) με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι με βάση τον απαρχαιωμένο οργανισμό του Νοσοκομείου.
- – Να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ καθώς και η Ψυχιατρική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
– Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και μέσα το ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί σε 24ωρη βάση και ολοχρονίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών
Θέμα: Να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα, για να υδροδοτούνται μόνιμα με πόσιμο ποιοτικό νερό όλα τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου Σάμης της Π.Ε. Κεφαλληνίας
Σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των υδάτινων πόρων υπάρχει σε πολλές περιοχές του Δήμου Σάμης της Π.Ε. Κεφαλληνίας. Ξεκινώντας από τις Δημοτικές Κοινότητες (Καρυά, Βαρύ) που δεν έχουν καθόλου τροφοδοσία νερού από δίκτυο, αφού τώρα κατασκευάζεται, και φτάνοντας στις υπόλοιπες περιοχές, που είτε το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό, (με αποτέλεσμα λόγω των αλάτων να υπάρχουν στενώσεις και να πέφτει η πίεση), είτε η παροχή νερού προς τις κατοικίες να γίνεται μια φορά ή δυο φορές το μήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν νοικοκυριά που για αρκετές μέρες δεν έχουν καθόλου νερό. Ταυτόχρονα, λόγω των παραπάνω, πανάκριβο νερό πληρώνουν οι κάτοικοι σε ιδιώτες με βυτία.
Επιπλέον των παραπάνω, οι δεξαμενές γεμίζονται με βυτία που μεταφέρουν νερό από τη λίμνη Άβυθο, χωρίς καμία πρόβλεψη καθαρισμού του και χωρίς να διαθέτουν όλα τα βυτία τις απαιτούμενες άδειες για μεταφορά νερού.
Ουσιαστικά, το 2024 το νερό «δίνεται με το δελτίο», ενώ οι λογαριασμοί όλο και αυξάνονται. Την ίδια ώρα οι δεξαμενές του Δήμου που θα μπορούσαν να δίνουν μία προσωρινή λύση, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, βρώμικες και ασυντήρητες.
Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της κατανάλωσης, λόγω του τουρισμού και τις ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων, η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Ενώ δίνονται άδειες για τουριστικά καταλύματα, πισίνες κτλ, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Και ο κύριος λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κόστος για έργα τέτοιου είδους τα κάνει μη επιλέξιμα, αφού δεν είναι ανταποδοτικά.
Τα αιτήματα των κατοίκων και των Τοπικών Συμβουλίων για φράγματα ανάσχεσης του νερού που χάνεται στη θάλασσα, για λιμνοδεξαμενές αλλά και για αξιοποίηση των παραδοσιακών τρόπων ύδρευσης που υπάρχουν και έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε από τις τοπικές αρχές αλλά ούτε και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Συγκεκριμένα ενώ ήδη έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το φράγμα στα Γριζάτα του Δήμου Σάμης από 20ετίας και πλέον, έχουν συνταχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή του (υδρολογική, γεωλογική, οικονομοτεχνική, ΜΠΕ, τοπογραφική αποτύπωση) δεν πραγματοποιείται η επικαιροποίηση των τευχών Δημοπράτησης και η κατασκευή του, την ώρα που θα μπορούσε να υδρεύσει και να αρδεύσει όλο το Δήμο Σάμης αλλά ακόμη και την Ιθάκη.
Επειδή εν έτη 2024, η μη επαρκής υδροδότηση με πόσιμο νερό, μόνο τραγέλαφος μπορεί να θεωρηθεί, και επειδή η λύση των αφαλατώσεων που προκρίνεται και προγραμματίζεται, πέραν του ότι είναι πολύ κοστοβόρα δεν λύνει το πρόβλημα του πόσιμου νερού:
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα, για να υδροδοτούνται μόνιμα και συνέχεια με πόσιμο νερό όλα τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου Σάμης;
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.