ΟικονομίαΠολιτική

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγιση των ελεύθερων επαγγελματιών

165views

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, αποτελεί έναν οριζόντιο και αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης που αδικεί καταφανώς μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ήτοι με εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, πλήττει τους αδύναμους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που σε μεγάλο ποσοστό διατηρούν την έδρα τους στο σπίτι τους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους «μεγάλους» και ισχυρούς που φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν τεχνηέντως, μέσω φορολογικών παραδείσων. Το 8% των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα χάνονται, γιατί είναι σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προστατέψει τους ολιγάρχες και το μεγάλο κεφάλαιο, που αποτελούν άλλωστε και διαχρονικά το κομματικό της ακροατήριο, αποφεύγει αδικαιολόγητα να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιούνται στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής (παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναβάθμιση ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ) και δεν δίνει κίνητρα για τον περιορισμό της (Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κατάργηση προκαταβολής φόρου – μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου απασχόλησης των ελεύθερων επαγγελματιών με το περίφημο καθεστώς «μπλοκάκι» μέσω ελέγχων στους εργοδότες). Σημειώνεται δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής, μένοντας πιστό στην διαχρονική του θέση, ότι μόνο εις βάθος μεταρρυθμιστικά μέτρα μπορούν να πατάξουν την φοροδιαφυγή στεκόμενο όπως πάντα στο πλευρό της μεσαίας τάξης, που σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης και με τα νέα φορολογικά μέτρα απειλείται στην ουσία με επαγγελματικό αφανισμό, ζητά την άμεση απόσυρση του εν λόγω φορομπηχτικού νομοσχεδίου.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.