Πολιτική

Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

183views

 

Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Με την 8η Μαρτίου να έχει καθιερωθεί ως η ετήσια Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, πρόκειται για την υπενθύμιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ευθύνης  της οργανωμένης πολιτείας να τα προστατεύσει.  Μια υπόμνηση σε όλους ότι η προσπάθεια για την ισότητα των φύλων είναι ακόμα ένα ζητούμενο και απαιτείται καθημερινή προσπάθεια για να το πετύχουμε. Στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί έντονα το ζήτημα περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας μπορούν να βρουν βοήθεια στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900.

Η πρόληψη και μείωση αυτών των φαινομένων μπορεί να επιτευχθεί με την εκπαίδευση και την καταπολέμηση στερεοτύπων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η ισότητα στην πράξη σημαίνει ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και πρόσβαση στην εργασία. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία η ανάγκη εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δημόσιες πολιτικές που αφορούν την οικογένεια και τις γυναίκες, όπως οι πολιτικές στήριξης νέων γονέων.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της δύναμης των γυναικών. Τις γυναίκες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στις εμπόλεμες ζώνες για να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους, αλλά και όσες μένουν πίσω για να στηρίξουν την ελευθερία της πατρίδας τους.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.