ΚοινωνίαΟρθοδοξία

Ιστορικό της χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών

69views

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.

 

 

Η Ανδρική Πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη (Καρύτση) ιδρύθηκε το 1896 από τον φιλόλογο και συνθέτη Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926), στα πλαίσια του τότε επικρατούντος ρεύματος του εξευρωπαϊσμού της ελληνορθοδόξου εκκλησιαστικής μουσικής. Έκτοτε, η Χορωδία προσφέρει αδιάκοπα τις υπηρεσίες της στον ως άνω Ναό, κατά τις Θ. Λειτουργίες όλων των Κυριακών του έτους, των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, της πανηγύρεως του Αγίου Γεωργίου, καθώς και στις ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μ.Εβδομάδος. Εκτός του Θ.Πολυκράτους, τη Χορωδία διηύθυναν και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Σπάθης(1883-1943), ο Παναγιώτης Γλυκοφρίδης(1893-1944) και ο Αλέκος Θεοφιλόπουλος(1904-1993). Με πρωτοβουλία του Αλέκου Θεοφιλόπουλου, η Χορωδία, από το 1956, άρχισε να δραστηριοποιείται και εκτός Ναού, πραγματοποιώντας αξιόλογες συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, καθώς επίσης και σε πόλεις των χωρών Αιγύπτου, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας και Ουγγαρίας. Την Χορωδία διευθύνει σήμερα, από το 2008, ο κ. Νικόλαος Βάλσαμος.

Ο Νικόλαος Βάλσαμος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας αλλά κατάγεται από το Ληξούρι, όπου μεγάλωσε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών (πτυχίο και Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδικεύσεως στο Δημόσιο και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο αντιστοίχως), καθώς και των Σχολών Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής  και Θεωρητικών Μαθημάτων του Ωδείου Αθηνών.

Είναι δικηγόρος Αθηνών, Διευθυντής της ιστορικής Χορωδίας (από το 2008) και Πρωτοψάλτης (από το 2016) του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών.

Κείμενο προσκλήσεως: Την εκδήλωση θα πλαισιώσει τμήμα της Ανδρικής Πολυφωνικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών, υπό την διεύθυνση του συμπατριώτη μας κ. Νικολάου Βάλσαμου, με ένα ημίωρο πρόγραμμα από επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.