Πολιτισμός

Ιστορία του Πολιτισμού: Μουσειολογία: “Μουσείο Τέχνης Κατερίνας Περήφανου” στην Εύβοια

320views

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ: “ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ” ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Της Μαριλένας Φωκά (ΜΑ), κριτικού τέχνης & λογοτεχνίας

Στην ιστορία του πολιτισμού πολλές φορές η αγάπη των δημιουργών για την τέχνη έχει γίνει το έναυσμα για την δημιουργία αξιόλογων έργων και θεσμών που γράφουν την δική τους ιστορία εκεί που η πολιτεία δεν έχει ακόμα δώσει το στίγμα της. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για ένα ολόκληρο μουσείο που κοσμεί την νήσο της Εύβοιας. Ένα μουσείο με ιδιωτική πρωτοβουλία το οποίο δημιουργήθηκε από το μεράκι και την αγάπη για τα εικαστικά της καλλιτέχνιδας Κατερίνας Περήφανου. Η Κατερίνα Περήφανου γεννήθηκε στην Εύβοια. Από τα μαθητικά της χρόνια είχε έμφυτη την τάση της δημιουργίας, ιδιαίτερα της ζωγραφικής με πρωταρχικό υλικό τα κοχύλια τα οποία επεξεργαζόταν με μεγάλη έμπνευση μετατρέποντάς τα σε άρτια έργα τέχνης που χαρακτήριζε η πρωτοτυπία και η εκλεπτυσμένη παρέμβαση. Τελειώνοντας τις σπουδές της στα αντικείμενα της φιλοσοφίας και της αγιογραφικής τέχνης εργάστηκε στο Cargo του αεροδρομίου στον τομέα εισαγωγών– εξαγωγών. Στην ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Τα περισσότερα έργα της αποτελούν ενότητες που αποτυπώνουν φιλοσοφικούς προβληματισμούς και ανησυχίες σχετιζόμενες με γνωσιολογικές και ηθικές εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου, όπως οι ανθρώπινες αρετές, οι αισθήσεις, και οι εν γένει εξελικτικές δυνατότητες του ατόμου.

Τά έργα της Κατερίνας Παρήφανου κατά την άποψή μου έχουν έντονη αναφορά στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο, το υγρό στοιχείο, ιατρικές και θεραπευτικές διαστάσεις μυθικών μορφών και τόπων, αλλά και κοσμογονικές και κοσμολογικές αναφορές. Φέρουν επιγραφές κατά το αρχαιοελληνικό και βυζαντινό τυπικό αλλά κομίζουν και τον λαϊκό πνευματικό πλούτο θρύλων και παραδόσεων. Η γυναικεία μορφή κυριαρχεί καθώς και τα γεωμετρικά, υλικά και ιδεομορφικά σύμβολα (κυρύκεια, τρίαινα, οφθαλμοί, κ.α.) και οι αριθμοί, με προεξάρχοντες τους συνδυασμούς δύο και τρία. Οι χρωματικές αναφορές παραπέμπουν σε μινωικές τοιχογραφίες, αθλήματα και τελετουργίες, ενώ στα έργα υπάρχει πηγή φωτός που φέρει υπερκόσμια σοφία. Η επεξεργασία των χρωμάτων αποδίδει εξαιρετικές ποιότητες που έχουν υποβλητικό χαρακτήρα.

Η Κατερίνα Περήφανου έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις μέχρι στιγμής, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Είναι μέλος της Unesco Πειραιώς & Νήσων, του Συλλόγου Απελλής, της Ένωσης Καλλιτεχνών και λογοτεχνών Ηλιούπολης το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ και της ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΉΣ ΣΤΈΓΗΣ ΠΕΙΡΑΙΆ. Σημαντική διάκριση έλαβε από τον σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ για το έργο της “ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ”. Έργα της κοσμούν πολλά ιδρύματα, νοσοκομεία, σχολεία, την Πρεσβεία της Αιγύπτου και το Αdeiaide Museum στην Αυστραλία.

Katerina

To ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΈΧΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ αποτελεί ένα όνειρο της, τον δικό της χώρο της τέχνης που στεγάζει “τα καλλιτεχνικά της παιδιά” – τα έργα της, που θέλει να τα μοιραστεί με το κοινό. Το εν λόγω μουσείο βρίσκεται στους Αγίους Αποστόλους Ευβοίας και λειτουργεί αφιλοκερδώς με ελεύθερη είσοδο. Από 1/ 6 / 24 οι ώρες επίσκεψης θα είναι 18:00 -21:00.

(Πηγή : Αρχείο Κατερίνας Περήφανου)

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.