Πολιτική

Η σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

296views

γράφει ο Ναπολέων Μαραβέγιας*

*Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός, πρώην αντιπρύτανης ΕΚΠΑ

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, αξίζει να μιλήσουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη σημερινή περίοδο, μετά τις πολλαπλές κρίσεις, μέσα στη συνεχιζόμενη διεθνή αβεβαιότητα και τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.

Η στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή Ε.E. αποδεικνύεται πολύτιμης σημασίας. Παρά τις δυσκολίες, τους δισταγμούς και τους λανθασμένους χειρισμούς, ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και από τις δύο πλευρές, της Ελλάδας και της Ε.Ε., η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξε εξαιρετικά επωφελής και από πολιτική και από οικονομική άποψη.

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως πεδίο δημιουργικών συμβιβασμών μεταξύ των κρατών που την αποτελούν, κατορθώνει να ξεπερνά τις κρίσεις κάνοντας συνήθως ένα άλμα προς τα εμπρός, όπως συνέβη με την περίπτωση της υγειονομικής κρίσης. Παρά την αρχική περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, η πανδημία αντιμετωπίστηκε τελικά με συλλογικό τρόπο, τόσο με την προμήθεια των εμβολίων, όσο και ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ύφεση λόγω της παύσης πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων (ταξίδια, τουρισμός, εστίαση κ.λπ.).

Η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε., επωφελήθηκε εξαιρετικά από αυτές τις συλλογικές αποφάσεις της Ε.Ε., στις οποίες και η ίδια είχε συμβάλει. Ειδικότερα, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα μας κατόρθωσε να εισπράξει πολύ περισσότερα ποσά από όσα της αναλογούν, με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Παράλληλα, δόθηκε η ευχέρεια και στη χώρα μας, παρότι βρισκόταν σε δεινή κατάσταση με τεράστιο χρέος, να δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αντιμετωπίσει την πανδημία, χωρίς τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και την υποχρέωση τήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης .

Μετά την υποχώρηση της πανδημίας, εκδηλώθηκαν τα πρώτα σημάδια του πληθωρισμού το 2021, ενώ στις αρχές του 2022 η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την αύξηση των τιμών και προκάλεσε την ενεργειακή κρίση. Και σε αυτή την κρίση, παρά την αρχική «κακοφωνία» της, η Ε.Ε., τελικά κατέληξε σε συμφωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα πολύ γρήγορα κατόρθωσε να περιορίσει την εξάρτηση όλων σχεδόν των κρατών-μελών της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με στόχο την πράσινη μετάβαση και ενεργειακή της αυτονομία. Στο ζήτημα αυτό, η χώρα μας απεδείχθη ένας από τους πρωταγωνιστές στην Ε.Ε. στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο γεωστρατηγικό πεδίο, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδυνάμωσε τους δεσμούς των ευρωπαϊκών χωρών με την Ατλαντική Συμμαχία και προκάλεσε την ένταξη και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη συμμαχία αυτή. Ταυτόχρονα, έδωσε μια νέα ώθηση στην προσπάθεια στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. με την επιδίωξη δημιουργίας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και την παραγωγή από κοινού οπλικών συστημάτων. Η χώρα μας βρέθηκε και πάλι στην πρωτοπορία της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Ατλαντική Συμμαχία υπογράφοντας νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υποστήριξε ενεργά τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. υπογράφοντας επίσης αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία προς όφελος της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ελλάδας.

Στο πεδίο της οικονομίας, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια 2022 και 2023 κατορθώνει να έχει διπλάσια αύξηση του ΑΕΠ της από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, βοηθούμενη από τη μεγάλη αύξηση της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία και από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας (ακίνητα, κατασκευές απασχόλησης, εστίαση κ.λπ.). Συνεπώς, η χώρα μας μπορεί να δαπανά μεγάλα ποσά για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, να μειώνει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ και να επαινείται για τη συνετή δημοσιονομική της διαχείριση στο Eurogroup. Στις συζητήσεις της Ε.Ε. για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, η χώρα μας προσέρχεται ως ένα δημοσιονομικά πειθαρχημένο κράτος-μέλος, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας εξαίρεση των αμυντικών κονδυλίων από τις συνολικές δαπάνες.

Τέλος, έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει καλές σχέσεις με τη χώρα μας, προκειμένου να επιτύχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε. (αγορά μαχητικών από τις ΗΠΑ, ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας με την Ε.Ε. κ.ά.). Αυτή η εξέλιξη προσδίδει στη χώρα μας ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή και στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη θελκτικότητά της προς τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν σε έναν ασφαλή από κάθε άποψη τόπο, όπως αναδεικνύεται πλέον η χώρα μας.

Προφανώς, όλες οι προαναφερόμενες επιτυχίες της χώρας μας, που αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πιστώνονται στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει κατορθώσει να μετατρέψει τη χώρα μας από «μαύρο πρόβατο» στην Ε.Ε. σε μια κανονική χώρα-μέλος, συχνά υποδειγματική σε πολλούς τομείς.

ΠΗΓΗ https://www.real.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.