Πολιτική

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΥΠΕΝ και τα πολεοδομικά ολισθήματα

170views

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΥΠΕΝ και τα πολεοδομικά ολισθήματα.

 

 

Η συγκέντρωση των Μηχανικών της Κεφαλονιάς για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την υπ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ που κυριολεκτικά “σκοτώνει” την εκτός σχεδίου δόμηση, για να γίνει πέρασε από σαράντα κύματα. Σύμφωνα με αυτά που είπε η πρόεδρος συνάδελφος Κοκκολιάδη Αγγελική,  η πρώτη ανακοίνωση για την συνέλευση της Τετάρτης 15/3/23 που είχαν κληθεί Βουλευτής και τα ΜΜΕ αναβλήθηκε ύστερα από πιέσεις ορισμένων συναδέλφων, τελικά όμως έγινε την Δευτέρα 20/3/23.

Προβληματισμένος από τα παραπάνω θέλω να τονίσω τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαιτέρως από το 2019 ξεκίνησε μια μεθοδευμένη προσπάθεια κατάργησης ή στο μέτρο του δυνατού περιορισμός της εκτός σχεδίου Δόμησης, με το σκεπτικό να μπορούν μεγάλοι επενδυτές να βρουν αγροτεμάχια και να επενδύσουν σε μεγάλα ξενοδοχεία.  Διευκρινίζω ότι σε ιδιοκτησία άνω των εκατό πενήντα στρεμμάτων μπορείς να κάνεις και ιδιωτική πολεοδόμηση.

Μέχρι σήμερα το ΥΠΕΝ σιωπά δημιουργώντας πολεοδομίες  δυο ταχυτήτων, αυτές που κήρυξαν αναστολή των οικοδομικών Αδειών και αυτές που συνεχίζουν κανονικά να εκδίδουν οικοδομικές Άδειες,

Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση, διευκρινιστική εγκύκλιο ή νομοθετική ρύθμιση, από το Αρμόδιο Υπουργείο????.

Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι καμιά Άδεια δεν ανακαλείται, εκτός και αν ο γείτονας προσφύγει δικαστικά εναντίον του πλησίον που ανεγείρει νέα οικοδομή και ακυρωθεί από αυτό.

Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των δρόμων αγροτικοί και μη που έχουν διανοιχθεί δεν είναι αναγνωρισμένο.

Είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει μπλοκάρει, Μηχανικούς, Κατασκευαστές και όλα τα συναφή επαγγέλματα,  Επενδυτές, Πωλητές, Μεσίτες, Συμβολαιογράφους, Δικηγόρους. Και όλους τους ιδιοκτήτες  που αγόρασαν κατά καιρούς αγροτεμάχια σε ψηλές τιμές πληρώνοντας και τον αντίστοιχο φόρο που καθόριζε η Εφορεία και βλέπουν τα “όνειρα” τους να εξανεμίζονται.

Τελικά όλοι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη Αγωνία.

Και την ίδια στιγμή οι Άρχοντες των Νησιών μας, Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι και τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν επιδείξει την αντίστοιχη Αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, εκτός της ανακοίνωσης στην εφημερίδα  Καθημερινή από τον κον  Φαραντούρη Νικόλαο που ανέδειξε το θέμα.

Το πρόβλημα στα Νησιά μας είναι τεράστιο, εντάθηκε  από το 2019 με την Δημοσίευση της Χωροταξικής Μελέτης (ένα “ευχολόγιο” που καθόριζε τα 10 και τα 15 στρέμματα σαν  ελάχιστο όριο ανέγερσης ξενοδοχείων) και από τότε δεν έχει εκδοθεί καμιά Άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά της Π.Ι.Ν.

Συνεχίστηκε και όταν εκδόθηκε ο Ν.4759/2020 που καθόριζε τα 8 στρέμματα ως όριο για ανέγερση ξενοδοχείων   στην εκτός σχεδίου Δόμηση.

Συνεχίστηκε και σήμερα, όταν ύστερα από αγώνα και πιέσεις προς κάθε αρμόδιο ο Υφυπουργός Ταγαράς  καθόρισε τα ενεργειακά κριτήρια βάσει των οποίων δίνεται η δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείων σε οικόπεδα κάτω των 8 στρεμμάτων μέχρι τα 4 στρέμματα.

 

Μάλιστα στάλθηκε και διευκρινιστικό ερώτημα!!!!!!!!! στην Διεύθυνση στην Κέρκυρα από 24/11/22  χωρίς βασικά η Διεύθυνση να έχει απαντήσει.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2022,  κατατέθηκαν στην Πολεοδομία Αργοστολίου πάνω από 1200 αιτήσεις προέγκρισης διαγράμματος δόμησης για έκδοση Αδειών που αφορούσαν τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα. Η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης καθορίστηκε τέλος Σεπτεμβρίου 2023, έχουν περάσει άπρακτοι 3 μήνες και σε περίπτωση που το ΥΠΕΝ δώσει λύση στην απόφαση του ΣτΕ, θα είναι αδύνατο να εκδοθούν όλες οι Άδειες αυτές και προβλέπω ότι θα γίνει ένας Χαμός.

Σήμερα έμαθα ότι ένας υπάλληλος της Πολεοδομίας πήρε  μετάθεση αυξάνοντας το πρόβλημα της έλλειψης υπαλληλικού δυναμικού κατάλληλου να ανταποκριθεί στις τεράστιες απατήσεις που έχει αυτή η νευραλγική Υπηρεσία για τα Νησιά μας.

Καμιά Αγωνία δεν βλέπω από τους αρμόδιους Άρχοντες μας που πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν.

Πρέπει εδώ και τώρα το ΥΠΕΝ να ανταποκριθεί και να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ.

Σε λίγο καιρό έχουμε εκλογές που σημαίνει ότι τουλάχιστον για 3 μήνες δεν θα λυθεί το θέμα αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Πολεοδομίες διαφορετικών ταχυτήτων και η Πολιτεία, η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετακινεί το βάρος των Ευθύνης Της,  στις Πολεοδομίες, στα δικαστήρια και στους διοικούμενους άμοιρους πολίτες της.

 

Γεράσιμος Βασιλάτος

Αρχιτέκτων.

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.