Οικονομία

Ε.Α.Σ. : Νέες αλλαγές στην σήμανση μελιού

85views

Ε.Α.Σ. : Νέες αλλαγές στην σήμανση μελιού

      Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι

προσωρινή πολιτική συμφωνία επετεύχθη από τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την βέλγικη προεδρία του Συμβουλίου για τη βελτίωση των απαιτήσεων ενημέρωσης των καταναλωτών για το μέλι και άλλων τροφίμων.

      Αναλυτικότερα, για ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει υποψία ότι είναι νοθευμένο με ζάχαρη και δεν εντοπίζεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

      Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτικό να αναφέρονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί μόνο εάν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού.  Επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.

      Για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.

      Τέλος, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.

        Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.