Πολιτική

Ερώτηση του Μαντζουράτου Δημήτρη Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση για την «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων-Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου» στα πλαίσια της Λογοδοσίας

36views

Ερώτηση του Μαντζουράτου Δημήτρη Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση για την «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων-Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου» στα πλαίσια της Λογοδοσίας

Κύριε Δήμαρχε

Από τις 9/8/2021 το Ίδρυμα « Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων-Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου» με το υπ΄αρ Πρωτ. 167 έγγραφό του είχε ενημερώσει τόσο εσάς όσο και την ΔΕΥΑΚ ότι για τα υδρόμετρά του δεν είχε λάβει ποτέ λογαριασμούς για πληρωμή νερού, επειδή μέχρι τότε, ο πρώην Δήμος Ληξουρίου και μετέπειτα Δήμος Παλικής δεν χρέωνε για κατανάλωση νερού το συγκεκριμένο ίδρυμα. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από έγγραφα της ΔΕΥΑΚ που μαρτυρούν ότι μέχρι τον φλεβάρη του 2017 υπήρχε μηδενική καταγραφή κατανάλωσης κυβικών, ενώ από τον Μάρτιο του 2017 άρχισε η καταγραφή κυβικών, χωρίς όμως να χρεώνεται στο ίδρυμα και να τιμολογείται κανένα ποσό προς απόδοση στην ΔΕΥΑΚ.

Όμως ξαφνικά, από τον Απρίλιο του 2020, χωρίς καμιά προειδοποίηση του Ιδρύματος η ΔΙΑΔΕΥΑΚ άρχισε να χρεώνει το ίδρυμα με 550-600 κυβικά περίπου το τρίμηνο και αντίστοιχα τιμολογημένα ποσά της τάξης των 2.500- 3000 ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν ξαφνικά το ίδρυμα να βρεθεί εν αγνοία του με χιλιάδες ευρώ χρέος και παράλληλα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωφελής του χαρακτήρας, να χρεώνεται η κατανάλωση του νερού με τον μεγαλύτερο συντελεστή.

Με βάση τα παραπάνω, με το με αρ.134- 20/7/20222 δεύτερο έγγραφό του το ίδρυμα προς τους Δημάρχους Αργοστολίου και Ληξουρίου αλλά και προς την ΔΕΥΑΚ, ζητάει α) να υπάρξει διαγραφή των παρελθόντων οφειλών του β) η μη χρέωση του στο εξής για ύδρευση- αποχέτευση λόγω του φιλανθρωπικού του χαρακτήρα γ) αν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά να χρεώνεται με τον κατώτερο συντελεστή επειδή σήμερα φιλοξενεί 45 τροφίμους και απασχολεί 22 εργαζόμενους και συνεπώς πρακτικά είναι αδύνατο να περιοριστεί η κατανάλωση νερού κάτω των 100m3 ανά τρίμηνο, ώστε να μην χρεώνεται με τον ανώτερο συντελεστή δ) σε περίπτωση υποχρέωσής του για πληρωμή τελικά των συγκεκριμένων λογαριασμών, να γίνει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού εκτός των άλλων δεν ενημερώθηκε ουδέποτε από την ΔΕΥΑΚ για τις προαναφερθείσες οφειλές. Έκανε μάλιστα πρόταση το ίδρυμα (επικαλούμενο και σχετική νομοθεσία), να χρεώνεται με την μικρότερη κλίμακα ανά m3, δηλαδή με 0.62 ευρώ, καθώς επίσης να ορισθεί μια νέα τιμή ειδικά για τα φιλανθρωπικού χαρακτήρα ιδρύματα και να μην γίνεται αυτό μόνο με τις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α.) που το μόνο που κάνει αυτή η διευκόλυνση είναι να μεγαλώνει τα κέρδη τους.

Από τα παραπάνω αιτήματα μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει γίνει δεκτό, εκτός βέβαια του διακανονισμού πληρωμής του παραπάνω απεχθούς χρέους που έγινε από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τον οποίο, από τις 3/2/2023 το ίδρυμα υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία 382 ευρώ δόση για αποπληρωμή χρέους 18.332 ευρώ παρελθόντων ετών! Δηλαδή το ίδρυμα, καταβάλει τώρα μαζί με τους τρέχοντες λογαριασμούς που ακουμπούν τις 2.500- 3.000 ευρώ το δυσβάστακτο και εξοντωτικό ποσό των 4.000 ευρώ (!!!) περίπου ανά τρίμηνο.

Ακόμη όμως και μετά την τελευταία συνάντηση του ιδρύματος με τον πρόεδρο της ΔΙΑΔΕΥΑΚ κ. Σπαθή και το μέλος του Δ.Σ και Δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δήμου Ληξουρίου κ. Ε.Λουκέρη στην οποία εκτέθηκε ξανά το πρόβλημα, καμιά θετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Επειδή το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει αμιγώς φιλανθρωπικό χαρακτήρα μακριά από οποιοδήποτε κερδοσκοπικό όφελος, επειδή στεγάζεται σε ένα νεοεπισκευασμένο κτίριο 1270 τ.μ. που φιλοξενεί 45 περιθαλπόμενους συμπολίτες μας και απασχολεί 22 και πλέον εργαζόμενους, προσφέροντας άρτιες και παραδειγματικές υπηρεσίες αποτελώντας ένα κόσμημα για τον Δήμο μας, επειδή μέχρι σήμερα καμιά επιβάρυνση δεν επιφέρει η λειτουργία του στον Δήμο μας (αντίθετα παλαιότερα είχε διαθέσει για το δήμο μας συγκεκριμένο περιουσιακό του στοιχείο), ερωτάστε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

  1. να στηριχτεί η λειτουργία της « Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων-Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου» και συγκεκριμένα με το μέτρο της πλήρους απαλλαγής της από την κατανάλωση του νερού όπως απαιτεί η πλήρης λειτουργία του, ως μια μικρή συμβολή για το τεράστιο έργο που προσφέρει στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού στο Δήμο Ληξουρίου. (Το ίδιο φυσικά πρέπει να γίνει και με άλλα τέτοια ιδρύματα που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες ΥΠΕΡΙΩΝ κ.α.).

  2. σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό το παραπάνω αίτημα, να υπάρξει διαγραφή των παρελθόντων οφειλών, των προσαυξήσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο ίδρυμα, καθώς και να χρεώνεται από εκεί και πέρα με τον κατώτερο συντελεστή κατανάλωσης νερού.

Είναι απαράδεκτο την ώρα που μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (στον τουρισμό, εστίαση κ.α.) κερδοσκοπούν εκτός των άλλων και με την ένταξή τους στις εκπτωτικές κατηγορίες κατανάλωσης νερού, παρότι καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα του ανακτημένου, αλλά και με τα μη καταβληθέντα χρέη εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρεύσει στην ΔΙΑΔΕΥΑΚ, να στραγγαλίζεται ουσιαστικά μια κοινωνική δομή με μια τόσο σημαντική προσφορά.

Ληξούρι 18/4/2024 Μαντζουράτος Δημήτρης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.