Πολιτική

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί διακόπηκαν οι εργασίες κατεδάφισης των σεισμόπληκτων κτιρίων του 2014, στην περιοχή Ληξουρίου Κεφαλονιάς, την χρηματοδότηση των οποίων έχει την ευθύνη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Τι πρόκειται να κάνετε γι’ αυτό;

134views

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Γιατί διακόπηκαν οι εργασίες κατεδάφισης των σεισμόπληκτων κτιρίων του 2014, στην περιοχή Ληξουρίου Κεφαλονιάς, την χρηματοδότηση των οποίων έχει την ευθύνη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Τι πρόκειται να κάνετε γι’ αυτό;

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα με τη συγκλονιστική συμμετοχή στην απεργία και στις άλλες κινητοποιήσεις εκφράζουν την οδύνη τους, την οργή τους για τους νεκρούς και τραυματίες και απαιτούν το έγκλημα στα Τέμπη, να μην συγκαλυφθεί, να μην παραγραφεί .

Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας του Σιδηροδρομικού δικτύου δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο λαός μας νοιώθει ως απειλή για την ζωή του. Είναι κάτι που δεν αφορά τους κατοίκους των νησιών μας; Ήταν μια εξαίρεση και ένα ανθρώπινο λάθος, όπως προσπαθούν να μας πείσουν;

Όχι. Γιατί για άλλη μια φορά η ίδια η ζωή αποδεικνύει μια πραγματικότητα ,που δεν είναι μακριά μας. Είναι εδώ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη – όπως σε όλη την Ελλάδα- με την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας και δευτεροβάθμιων ελέγχων, όλων των δημόσιων υποδομών (παιδείας-υγείας-πρόνοιας κ.λ.π.), οι τραγικές ελλείψεις οδικής ασφάλειας, οι σημαντικότατες ελλείψεις αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αλλά και αντικεραυνικής προστασίας. Οι ελλείψεις στις δομές υγείας, με εγκαταλελειμμένες ολόκληρες περιοχές ( Έρισσος, Πρόνοι, Βόρεια Ιθάκη κ.α.). Είναι τα εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα κτίρια από του σεισμούς του 2014 στο Ληξούρι.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι:

 • από ένα ανθρώπινο λάθος
 • από έλλειψη ατομικής ευθύνης
 • από «την γραφειοκρατία», τις «παθογένειες» και το «κακό εναπομείναν προσωπικό» που δεν πρόλαβαν οι κυβερνήσεις να το αξιολογήσουν και να το απολύσουν.
 • από την « κακιά την χώρα και την κακιά την ώρα».

Είναι από την συλλογική, διαχρονική ευθύνη που έχει αυτό το αστικό κράτος (κυβέρνηση, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμοι) -και το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της ζωής και της ασφάλειας του λαού μας, στα πλαίσια πάντα των κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Αυτό αναδεικνύεται από τα σεισμόπληκτα προς κατεδάφιση κτίρια στο Ληξούρι, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όπως φαίνεται παρακάτω:

 • 01.2014: Σεισμοί στην Κεφαλονιά.
 • 03.2014: Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης με το ποσό των 460.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 03.2014: Απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για ορισμό του υπόλογου διαχειριστή του έργου.
 • 07.2014: Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Κεφαλονιάς για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • «…Το έργο δεν ολοκληρώθηκε λόγω μη χορήγησης της συνολικά απαιτούμενης χρηματοδότησης…». Απόσπασμα από το άρθρο 1 της νέας Προγραμματικής μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου στις 07.09.2021.
 • 06.2017: Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας που ενέκρινε το ποσό των 2.150.000 ευρώ στην Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
 • 17.2017: Απόφαση του Π.Σ. για Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν και Δήμου Κεφαλονιάς για τις υποστυλώσεις και κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 02.2018: Τροποποιητική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Κεφαλονιάς για τις κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • «…είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια συντονισμού των Υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλονιάς και του Δήμου, με αποτέλεσμα να λήξει η Προγραμματική Σύμβαση…». Απόσπασμα από το άρθρο 1 της νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου στις 07.09.2021.
 • 09.2021:Νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν. και Δήμου Αργοστολίου για τις υποστυλώσεις και κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.
 • 05.2022: Από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου: «…Ο ανάδοχος του έργου ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις των σεισμόπληκτων κτηρίων από τις Εργατικές Πολυκατοικίες και σταδιακά θα προχωρήσει και στα επόμενα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτήρια σε όλη την Παλική.
 • 01.2023: Με βάση το Χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης, θα έπρεπε να περαιωθεί το έργο.
 • 06.2023: Απόσπασμα από την ανάρτηση του Δήμου Ληξουρίου: «…Στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου στην οδό Βίκ. Χαριτάτου προχώρησε σήμερα ο Δήμος Ληξουρίου. Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας και κυρίως λόγω της διακοπής εργασιών από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σε όλη την Παλική, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση…».

 

Σήμερα βρισκόμαστε στην διακοπή των εργασιών κατεδάφισης των σεισμόπληκτων κτιρίων λόγω μη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Αποδεικνύεται άλλη μια φορά την ώρα που πακτωλός εκατομμυρίων πηγαίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους (τουρισμού, Α.Π.Ε., Διαχείρισης Αποβλήτων κ.α.) δεν εξασφαλίζεται ομαλή χρηματοδότηση για μια σοβαρή λαϊκή ανάγκη που είναι η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σεισμόπληκτων κτηρίων εδώ και πλέον 9 χρόνια σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή! Αυτό πρέπει να προβληματίσει και να βγουν και τα αναγκαία συμπεράσματα από τον λαό.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη των ομίλων και οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί ενώ έχουμε μπει στον 10ο χρόνο μετά τους σεισμούς – 20.01.2014 – και έχουν περάσει οι Περιφερειακές Αρχές Σπύρου(ΝΔ), ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), σημερινή (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αλλά και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις;
 • Πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των διερχόμενων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στην Παλική από την ενδεχόμενη πτώση των κτιρίων;
 • Γιατί δεν κάνατε καμία παρέμβαση όταν σταμάτησε η ροή χρηματοδότησης εδώ και μήνες για να επιλυθεί το θέμα;
 • Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες σας για να ξεκινήσει ξανά το έργο και πότε θα ολοκληρωθεί;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

15.03.2023

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.