Κοινωνία

Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

169views

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Αρχείων πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις πρωινές και απογευματινές ώρες στους χώρους των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Αργοστόλι.

Υπήρξε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον από συμπολίτες μας που θέλησαν να επισκεφθούν τα γραφεία της υπηρεσίας  και να ενημερωθούν για την λειτουργία της. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχουν σαν αποστολή την φύλαξη, τη συντήρηση και την διαχείρηση των αρχείων που αφορούν το Ελληνικό Κράτος καθώς μέσα στους χώρους αυτούς φυλάσσονται αρχεία που έχουν να κάνουν με την ιστορία, τον πολιτισμό, την διοίκηση, την εκπαίδευση, τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά στοιχεία.

Στα αρχειοστάσια του κτηρίου μπορεί κάποιος να βρει βιβλία, χειρόγραφα, περιοδικά, καταγραφές υπηρεσιών, δηματολόγια κ.ά. που προέρχονται τόσο από συλλογές ιδιωτών όσο και από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου με σκοπό φυσικά να διατηρηθούν για τις επόμενες γεννιές αλλά και να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες και προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πολλοί είναι οι ομογενείς που λείπουν χρόνια από την Ελλάδα και θέλουν να μάθουν όσα περισσότερο γίνται για την καταγωγή τους έρχονται σε επαφή με τα Αρχεία του Κράτους και ξεκινούν τις έρευνές τους.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους η Προϊσταμένη των ΓΑΚ Κεφαλονιάς Θεοδώρα Ζαφειράτου μαζί με τους συνεργάτες της αναφέρθηκαν στην λειτουργία της υπηρεσίας η οποια ακολουθεί όπως τόνισε η κα Ζαφειράτου διεθνή πρότυπα αρχειοθέτησης για την σωστή καταγραφή με την οποία διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των στοιχείων αυτών ανά τον κόσμο διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα όποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.