Οικονομία

Είναι μονόδρομος η κατάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από την Ελλάδα μας!

717views
Είναι μονόδρομος η κατάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από την Ελλάδα μας!
Μια μέρα μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του αξιόχρεου της Ελλάδας μας από τον Ιαπωνικό Οίκο Αξιολόγησης R&I την Δευτέρα σε BBB- ήρθε το αντίθετο εξαιρετικά αρνητικό γεγονός της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Αμερικής σε AA+ (από AAA) από τον Αμερικανικό Οίκο Αξιολόγησης Fitch!
Σπύρος Καγκάδης 

Αν και ο Ιαπωνικός Οίκος Αξιολόγησης R&I δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντούτοις με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αυτής ανοίγεται άμεσα ο δρόμος για την είσοδο στην Ελλάδα μας πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια από την Ιαπωνία και άλλες χώρες της Ασίας!

Ακόμα, μετά από την κατάκτηση της Ιαπωνικής Επενδυτικής Βαθμίδας από την Ελλάδα διαφαίνεται πλέον πως μέχρι το τέλος του 2023, ακόμα και από τον ίδιο τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch που υποβάθμισε την Αμερικανική Οικονομία κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης αύξησης του χρέους της Αμερικής τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αντιθέτως θα υπάρξει αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα!
Όταν όπως εκτιμούμε έρθουν τα νέα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας θα αυξηθούν κι άλλο οι επενδύσεις στην Ελληνική Οικονομία, θα αυξηθούν οι καλές θέσεις εργασίας, θα μεγαλώσει ο ήδη μεγαλύτερος από την υπόλοιπη Ευρώπη ρυθμός ανάπτυξης μας και θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών!
Ο Ιαπωνικός Οίκος Αξιολόγησης R&I ανάφερε αντιθέτως μεταξύ των άλλων τους παρακάτω λόγους για την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα μας:
 1. Τη μεγάλη νίκη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές που εξασφαλίζει τη συνέχεια στις πολιτικές που έχουν σαν στόχο την αναζωογόνηση της Ελληνικής Οικονομίας με δημοσιονομική εξυγίανση και την ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη την προσέλκυση επενδύσεων και των θετικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μας που μειώνουν το ποσοστό του δημοσίου χρέους μας σε σχέση με το ΑΕΠ μας!
 2. Την ήδη ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα μας που το 2022 ήταν +5,9% ενώ για το 2023 προβλέπεται ότι θα είναι της τάξεως του +2,3 με 2,4% (όταν πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ύφεσης!)
 3. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου της Ελλάδας όπου η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει πως το 2023 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα!
 4. Τη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας σε επίπεδα προ της πανδημίας το 2022 στο 171,3% και στο 162,6% το 2023 και με την πρόβλεψη πως ο λόγος του δημοσίου χρέους σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να πέφτει σταθερά λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων!
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ολόψυχα την ευχή μου οι αναμενόμενες μελλοντικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μας πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, με όλες τις θετικές συνέπειες για τις τσέπες των Ελλήνων, να συνεχιστούν κι άλλο και στο μακρινό μέλλον μας αλλά και οι διοικούντες στη φίλη και σύμμαχο χώρα Αμερική να διδαχτούν από τα προ δεκαετιών λάθη των ανεύθυνων λαϊκιστικών κυβερνήσεων μας που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία μας λίγο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008!
Σπύρος Καγκάδης
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.