Κοινωνία

Διεθνής ημερίδα για τη Μετάφραση από το ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου

307views

Διεθνής ημερίδα για τη Μετάφραση από το ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου

Διεθνή ημερίδα με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις Ικανότητες των Επαγγελματιών Μεταφραστών στην Εποχή των Μεγάλων Αλλαγών» διοργάνωσε το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, στην Ιόνιο Ακαδημία.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Tomáš Svoboda, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταφραστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου European Master’s in Translation (ΕΜΤ) και ο Valter Mavrič, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης (DG TRAD) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους οι ακαδημαϊκοί Γιώργος Κεντρωτής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Φλώρος (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Σοφία Μαλαματίδου, (University of Birmingham), Άννα Χατζηδάκη (ΕΚΠΑ), Παρθένα Χαραλαμπίδου (ΑΠΘ), καθώς και οι Δήμητρα Σταφυλιά (ΠΕΕΜΠΙΠ), Βαλεντίνη Καλφαδοπούλου (ΠΕΜ), John OShea (FIΤ), Χριστίνα Λεούση (Orco) και Βιβέτα Γκενέ (GTH Translations).

Χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθ. Ανδρέας Φλώρος, ο Πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ, Αναπλ. Καθ. Γιάννης Καρράς, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας Επίκ. Καθ. Ελπίδα Λουπάκη και η υπεύθυνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Επικ. Καθ. Βιλελμίνη Σωσώνη.

Τις ομιλίες παρακολούθησαν μέλη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας, καθώς και επαγγελματίες μεταφραστές και εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων.

Στην ημερίδα υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία προς τα Αγγλικά από τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης Διερμηνείας: Μαρία Δημοπούλου, Παναγιώτα Ευστρατίου, Ηλέκτρα Καραμιζάρη, Παναγιώτα Παγώνη, Ειρήνη Πουρνάρη, Ζωή Σοφολόγη, Ελένη Τσιχλακίδου, Νεφέλη Χατζηστεφάνου. Η φοιτητική ομάδα DfltiVoice συμμετείχε εθελοντικά στη διοργάνωση με τους: Κωνσταντίνα Αγαπητού, Μαρία Γεωργίου, Μιχάλη Δημέλη, Ευγενία Καλλιώρα, Αλεξάνδρα Καποπούλου, Ράνια Μουσδράκα, Άννα Μαρία Μουρατίδου, Αναστασία Παπανδραφύλη, Μάριο Νεκτάριο Χρυσούλα.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, η μεταφραστική εταιρεία Orco, o Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, το Κύμα, το CorfuTVNews, οι Black Dogs Productions, το catering Χούτος και το ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης.

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.