HomeΠολιτισμόςΔιαχρονικές συνάφειες/ατομική έκθεση ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Διαχρονικές συνάφειες/ατομική έκθεση ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΕΣ / ATOMIKH ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Με αφορμή την επέτειο πενήντα εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων δημιουργίας (1973-2023) του Κώστα Ευαγγελάτου, ζωγράφου, ποιητή, θεωρητικού τέχνης, performer θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ατομική έκθεση ζωγραφικών έργων του με τίτλο: “Διαχρονικές Συνάφειες”.
Τα εγκαίνια της τιμητικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 17:00
Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου με νεφελογραφικά φόντα στα οποία αναδύονται ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα καθώς και αιθέριες μορφές συμβολικής διάστασης. Οι μορφές συνδυάζουν αρχαικά και ρεαλιστικά περιγράμματα με υποβλητικές, έντονες και τολμηρές χρωματικές τονικότητες και αποχρώσεις αρμονικών συζεύξεων και διανοητικών συναφειών. Ορισμένα έργα έχουν παρουσιαστεί σε αναδρομικού χαρακτήρα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρκετά θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Στην πολυπρισματική διεθνή πορεία, εικαστική, λογοτεχνική, θεωρητική του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν γράψει κριτικά, αισθητικά, ιστορικά κείμενα και άρθρα διακεκριμένοι ιστορικοί της τέχνης, τεχνοκρίτες, εκπαιδευτικοί, εκδότες, λογοτέχνες, ερευνητές. Ενδεικτικές οι αναφορές και αισθητικές προσεγγίσεις από τους: Ευάγγελο Ανδρέου, Alush Avduli, Ανδρέα Αρτέμη, Βιβή Βασιλοπούλου, Άργύρη Βουρνά, Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού, Μαράυ Γεωργούση, Μαρίνα Γκόντα, Φαίδρα Ζαμπαθά- Παγουλάτου, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Κατερίνα Ν. Θεοφίλη, Δημήτρη Ι. Καραμβάλη, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Κώστα Καρούσο, Άννα Κελεσίδου, Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, Αντώνη Κομίνη, Λίτσα Λεμπέση, Στέλλα Λιάτου, Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα, Στέλιο Λυδάκη, Δώρα Φ. Μαρκάτου, Άννα Μαρκοπούλου, Μαρία Μελέντη, Νίκο Γ. Μοσχονά, Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Γιώργο Ν. Μοσχόπουλο, Κώστα Ε. Μπέη, Ελένη Μπίστικα, Σοφία Μωραίτη, Μάγδα Μυστικού-Καραπαναγιώτου, Ευαγγελία Νάκα, Σοφία Αράβου- Παπαδάτου, Μπία Παπαδοπούλου, Αννίτα Πατσουράκη, Λεόντιο Πετμεζά, Κώστα Α. Πετράκη, Μαρίνα Πίσπερη, Al. Poulin, jr, Θεοδόση Πυλαρινό, Γεράσιμο Ρηγάτο, Μεγακλή Ρογκάκο, Τάκκη Τόκκα, Ηλία Τουμασάτο, Δήμητρα Τσαλαμά, Άγγελο Φουριώτη, Κίμωνα Φράιερ, Μαριλένα Φωκά, Γιώργο Φωκά, Λεωνίδα Χρηστάκη, Χρύσανθο Α. Χρήστου κ.α.
Ο αισθητικός της τέχνης, λογοτέχνης-ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου επισημαίνει: Πενήντα χρόνια στο πολιτιστικό δημιουργικό μετερίζι. Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι γνήσιο γέννημα της τέχνης και της άλλοτε, στέρεης ακόμα, εποχής των ιδεών. Τον γνώρισα με την πρώτη του εικαστική εμφάνιση και έκτοτε τον ξαναγνώριζα σε κάθε επόμενο καλλιτεχνικό τόλμημά του, που έφερνε στο προσκήνιο το διαρκώς ανανεούμενο πνεύμα της φλογερής ευαισθησίας του. Πνεύμα ανένταχτο σε μια ασφαλή «τεχνοτροπία», ολοένα πιο διαφορετικό, πιο ξαφνικό, πιο έξω από καθιερωμένες αισθητικές «συμβάσεις», πιο μέσα – πιο βαθιά – στην προσωπική του αλήθεια. Κάτι τέτοιο ξεπερνά την τρέχουσα κριτική επειδή το έργο του καθ’εαυτό δεν εκφράζει παρά μια αιχμηρή κριτική στάση απέναντι στην περί της τέχνης κοινωνική αντίληψη. Ένα έργο, που θέτει τον προβληματισμό και ερεθίζει τον δαίμονα της σκέψης καθώς διατρέχει με επιδέξια πλαστικότητα το οπτικό πεδίο, αξιοποιώντας – ανάγνωθι: υποτάσσοντας στην αναγκαιότητα του ειλικρινούς αποτελέσματος – όλα σχεδόν τα πρόσφορα μέσα: τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σκηνικό δρώμενο, τον ποιητικό λόγο, την αισθητική θεωρία…Ο απολογισμός πενήντα χρόνων καλλιτεχνικής παραγωγής θα ήταν πραγματικά άπνοος και άνυδρος χωρίς την περιπέτεια του «όλου» της ζωής ενός πνευματικού ανθρώπου, που κατάφερε να φέρει την τέχνη και τη δράση στο συνάλληλο του σώματος της δημιουργικής αξίας. Της εικαστικής και της ποιητικής.
Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς αναφέρει σε κείμενο του: Ο διεθνής καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τις συνθέσεις του αναζωογονεί θέσεις και οπτασίες πλασμένες με φως και χρώμα, τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύπτει οντότητες και υδρίες πνεύματος, ανάτασης και διάδρασης, με έντονα ωστόσο γήινο παράστημα. Εξαϋλώνει τον εναρμονισμό της φύσης και επιτρέπει στο καλλιτεχνικό εαυτό του να εκφράζεται ασύμφωνα με τα κελεύσματα των καιρών που διανύει… Δεν ακολουθεί τύπους και πρότυπα, αλλά μια θετική γόνιμη οδό στην οποία δέχεται μηνύματα, τα επεξεργάζεται, τα φιλτράρει και τα εκτοξεύει με βεληνεκές, σε ακτίνες απόστασης από την τυποποίηση. Με πληθωρικότητα το αρμονικό παιχνίδισμα που διαφαίνεται στα έργα του δένει απαράμιλλα με την πλαστικότητα των σχημάτων, σε ένα λυρικό περπάτημα, στο οποίο η παραστατικότητα δίνει το μέτρο του άρτιου πάθους. Στο πέλαγος των αποκαλυπτικών συνειρμών και των τάσεων που επιφυλάσσει η ύψιστη τέχνη, του φανερώνει τα μυστικά, για ένα σαγηνευτικό ταξίδι με συνέχεια.
Ο Ακαδημαικός, Ιστορικός τέχνης, ομ. Καθ. Παν/μίου Αθηνών Χρύσανθος Α. Χρήστου είχε γράψει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης, έκδοσης ΠΟΔΑ, του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο Scriptorium στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων το 2010: Η καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ευαγγελάτου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Χωρίς να περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές έρευνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνεται για ένα καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος. Φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει να φτάσει σε σύνολα που προβληματίζουν τον θεατή και που σε καμιά περίπτωση δεν τον αφήνουν αδιάφορο, με την χρήση της ζωγραφικής του γλώσσας και την καθαρά ποιητική πνοή των διατυπώσεών του.
Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 14:00-17:00. και θα λειτουργεί έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023.
Ώρες επίσκεψης από 10:30-17:00.
Ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:30.
Είσοδος ελεύθερη
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(Είσοδος έκθεσης από Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2- 4)
*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.
add a comment