Κοινωνία

Γιώργος Μεταξάς: Οι Κεφαλονίτες των Αντιπόδων – 2

147views

Οι Κεφαλονίτες των Αντιπόδων – 2

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

Ένας από τους πρώτους μετανάστες κεφαλονίτικης καταγωγής ήταν ο Σπύρος Μπέννετ. Οι πληροφορίες, όμως, γύρω από τη ζωή του είναι λίγες.

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1832. Ο πατέρας του ήταν Άγγλος και η μητέρα του Κεφαλονίτισσα.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εικάζεται ότι θα πρέπει να ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1860.

Ο Σπύρος Μπέννετ είχε κάνει δύο γάμους. Με την Ann Jane Carroll και τη Mary Jane Ettock με την οποία είχε αποκτήσει 13 παιδιά! Την εποχή εκείνη, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρχαν τηλεόραση και κινητά… Τα ζευγάρια ασχολούνταν περισσότερο με την αναπαραγωγή του είδους…

Να σημειωθεί ότι το Γκάλγκονγκ βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ.

Ο Σπύρος Μπέννετ άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Μαρτίου του 1924 σε ηλικία 92 ετών.

 

ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ

ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ας έρθουμε, όμως, σε πιο πρόσφατες εποχές. Στον 20ο αιώνα.

Πάμπολλοι είναι οι Κεφαλονίτες που διέπρεψαν και διαπρέπουν στους Αντίποδες.

Επέλεξα έξη σημαντικούς συμπατριώτες μας σαν ένα δείγμα ατόμων που πρόσφεραν ή εξακολουθούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους αλλά και στη χώρα που τους δέχτηκε.

Πρόκειται για τους κ. Σπύρο Αλυσανδράτο, τον πρέσβη κ. Αθανάσιο Συνοδινό, τον κ. Γεράσιμο Κλωνή, τον κ. Κώστα Βατσκαλή και τους αείμνηστους Σερ Άρθουρ Τζωρτζ (Αθανάσιο Τζωρτζάτο) και Διονύσιο Κομινάτο.

Είναι γνωστό ότι οι Κεφαλονίτες έχουν τη μετανάστευση στο αίμα τους. Τίποτα δεν τους κρατάει στο όμορφο νησί τους. Από αρχαιοτάτους χρόνους ο Κεφαλονίτης αναζητούσε την περιπέτεια και τον πλούτο σε τόπους μακρινούς. Γι’ αυτό σε όποια γωνιά της γης και αν βρεθείς θα βρεις Κεφαλονίτη. Και η πρώτη σου διαπίστωση θα’ ναι ότι, παρότι μπορεί να ζουν για δεκαετίες μακριά από την ιδιαίτερή τους πατρίδα, δεν έχουν χάσει τίποτα από τη σπιρτάδα του πνεύματος που διακρίνει τους κατοίκους του όμορφου νησιού.

ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ

Ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ταξιδιωτικού ομίλου Consolidated Travel με έδρα τη Μελβούρνη.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους της Αυστραλίας και είναι ο 6ος πλουσιότερος Έλληνας.

Το «Global Top 100 AnalysisTravel Agents» ανέδειξε το γραφείο του ως το 46ο καλύτερο γραφείο στο κόσμο.

Η Consolidated Travel είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση διάθεσης αεροπορικών προϊόντων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος της Consolidated Travel ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας. Η εταιρία απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έφυγαν από την Κεφαλονιά προκειμένου να βρουν δουλειά στη Μελβούρνη.

Ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος άρχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1967.

Η φιλανθρωπική του δράση είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το 1976 υπήρξε χορηγός της κατασκευής του καμπαναριού του Αγίου Δημητρίου στα Μακρυώτικα Πυλάρου, στην Κεφαλονιά, το οποίο είχε καταστραφεί από τους σεισμούς του 1953. Επίσης έχει ενισχύσει την εξαιρετική Εθελοντική Ομάδα Πυλάρου, προκειμένου να αγοραστεί ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα, που ήδη προσφέρει υπηρεσίες στην πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών. Εξάλλου έχει ενισχύσει με βραβεία παιδιά της Πυλάρου, που είχαν αποφοιτήσει από το Λύκειο Σάμης και κατάφεραν να μπουν στο πανεπιστήμιο.

Μία ακόμα δωρεά του ήταν η προσφορά 150.000 δολαρίων, για την ανέγερση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Αξίζει να αναφερθεί πως στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, που κατεδαφίστηκε για να κτιστεί το πολυώροφο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, ο ίδιος παλιότερα νοίκιαζε χώρο σαν φωτογράφος ελληνικών γάμων και στη συνέχεια στέγασε το πρώτο ταξιδιωτικό του γραφείο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος επισκέπτεται συχνά το νησί της καταγωγής του, την αγαπημένη του Κεφαλονιά.

Γιώργος Μεσσάρης

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε λεζάντα φωτογραφίας της Κρατικής Βιοβλιοθήκης της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, αναφέρεται: «Ο Σπύρος Μπέννετ με τη σύζυγό του Ann Jane (πατρικό Carroll) έξω από το μαγαζί τους στην οδό Mayne στο Gulgong» (κωμόπολη της Νέας Νότιας Ουαλίας)…

Παιδάκια περιβάλλουν ομοίωμα του ζεύγους Σπύρου και Ανν Μπένετ στο Μουσείο της κωμόπολης Γκάλγκονγκ…

Ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος στο γραφείο του.

Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.