Κοινωνία

Γιώργος Μεσσάρης: Δεν πάμε καλά… (για το φαινόμενο της παιδικής παραβατικότητας)

196views

Δεν πάμε καλά…

 

Το φαινόμενο της βίας ανάμεσα σε παιδιά έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει μείνει εμβρόντητη από τις εγκληματικές επιθέσεις παιδικών συμμοριών εναντίον κυρίως συνομηλίκων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2022 περίπου 600 παιδιά έπεσαν θύματα επιθέσεων από συμμορίες ανηλίκων, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση πάνω από 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος! Τελικά στοιχεία για το 2023 δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι η αύξηση αυτών των θλιβερών περιστατικών θα είναι ανάλογη!

Με άλλα λόγια κάθε μέρα σχεδόν δύο μαθητές πέφτουν θύματα επιθέσεων με στόχο τη ληστεία ή τον εξευτελισμό του θύματος.

Οι ανήλικες συμμορίες, σύμφωνα με την αστυνομία, με τη δράση τους διεκδικούν την επικυριαρχία σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάνουν βίαιες ληστείες για να αποσπάσουν χρήματα, ρούχα, κινητά τηλέφωνα από τα θύματά τους που ως επί το πλείστων είναι νέα παιδιά.

Τελευταίο θύμα του απαράδεκτου, θλιβερού και άκρα ανησυχητικού φαινομένου της παιδικής εγκληματικότητας είναι ένα 13χρονο αγόρι που δέχτηκε επίθεση από 3 παιδιά στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα, τη δεύτερη μέρα του νέου έτους.

Το παιδί είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα όταν οι τρεις ανήλικοι δράστες το ακινητοποίησαν, το κτύπησαν βάναυσα, του έκλεψαν ότι πολύτιμο είχε πάνω του και στη συνέχεια τον απείλησαν ότι αν πει κάτι στους δικού του θα σκοτώσουν αυτόν και την οικογένειά του!

Οι δράστες βιντεοσκοπούσαν το όλο περιστατικό, μάλιστα ανάγκασαν το θύμα να μιλήσει υβριστικά για δύο κορίτσια που δε γνώριζε. Στη συνέχεια ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο!

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους δράστες είναι… φίλος τού θύματος! Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις δράστες είναι συμμαθητές του! Το γεγονός αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο θρασείς και αδίστακτοι είναι οι ανήλικοι τρεις δράστες!

Ο πατέρας του θύματος σε δηλώσεις του, την επομένη της επίθεσης, τόνισε: «Το παιδί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, είναι σε σοκ… Είναι κλεισμένος μέσα… Σε αστυνομικό είπε ότι φοβάται για τη ζωή του. Ο αστυνομικός τον αγκάλιασε και τον καθησύχασε λέγοντάς του “μην ανησυχείς, τώρα έχουμε αναλάβει εμείς”…»

Όπως είναι φυσικό το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων προβληματίζει τους ειδικούς και την κοινωνία. Δράστες δεν είναι μόνο αγόρια. Έχουμε και περιστατικά βίας ανάμεσα σε κορίτσια κυρίως στους χώρους των σχολείων. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στην τηλεόραση μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα ανάμεσα σε κορίτσια!

Δεν είμαι παιδοψυχίατρος ούτε κοινωνιολόγος για να αποφανθώ μετά βεβαιότητας. Άποψή μου, όμως, είναι ότι για την ασέβεια, απρέπεια και τη βία των ανηλίκων ευθύνεται η χαλάρωση των ηθικών φραγμών από τη μία και η κυβερνητική αδράνεια από την άλλη. Μέρος βέβαια της ευθύνης φέρει και η οικογένεια.

Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η έξαρση του φαινομένου θα συνεχιστεί με τραγικές για την ελληνική κοινωνία συνέπειες.

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

Υ.Γ.: Ένα πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο είναι ό,τι η μέση ηλικία των συμμοριών ανηλίκων μειώνεται συνεχώς. Κάποτε μέλη τους ήταν 16χρονοι και 17χρονοι, σήμερα συλλαμβάνονται ακόμα και 13χρονοι!

 

  • ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Η βία των νέων παιδιών είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.