Πολιτική

Για το οξυμένο πρόβλημα των δασικών χαρτών-ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Τα προβλήματα στην Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο οξύνονται, όπως και στα άλλα νησιά. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ;

198views

 

Για το οξυμένο πρόβλημα των δασικών χαρτών

 

Το ζήτημα των δασικών χαρτών παραμένει οξυμένο αφού στις 16 Μάρτη 2022 λήγει η προθεσμία αντιρρήσεων. Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει τις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε θέσει εις βαρών των μικροϊδιοκτητών, χωρίς να έχει επιλύσει τα σχετικά προβλήματα, με αποτέλεσμα λόγω και της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός να μην προλαβαίνει να καταθέσει τις προβλεπόμενες αντιρρήσεις. Βρίσκονται χρονικά και οικονομικά στρυμωγμένοι αδύναμοι να υπερασπιστούν το βιός τους.

Θυμίζουμε ότι με σωρεία «ανακριβειών» και «λαθών» πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν δασική βλάστηση σε ποσοστό που να χαρακτηρίζονται Α Δ ή Δ Δ, αλλά και εκτάσεις με σπίτια που έχουν οικοδομηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόμιμοι κάτοχοί τους έχουν κληθεί να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα με προσφυγές, ενστάσεις – αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δασικοί χάρτες που αφορούν στα Ιόνια Νησιά και αναρτήθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου του 2021 δεν αποτελούν εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της χώρας μας που αναρτήθηκαν προγενέστερα. Βρίθουν και αυτοί από ανακρίβειες και λάθη που αφορούν τον χαρακτηρισμό μικροϊδιοκτησιών, αγροτικών εκτάσεων κλπ. ως δασικών, μη λαμβάνοντας πολλές φορές υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κλπ.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οριστικοποιείται η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των μικρών κλήρων τους, δεκάδες χιλιάδες «ενοχλητικοί» για το επενδυτικό πεδίο μικροϊδιοκτήτες γης, μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι κ.ά., θα βρεθούν χωρίς την περιουσία τους ή θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις επιτροπές της Βουλής έχει εισαχθεί η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς. Το γεγονός αυτό όμως δεν αναιρεί καθόλου την ανάγκη της παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων.

Η συζήτηση και η ψήφιση στη Βουλή θα είναι μετά τη λήξη της προθεσμίας. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τους διασωθέντες αγρούς, έχει προϋποθέσεις και απαιτεί διάφορα δικαιολογητικά. Υπάρχουν αντιρρήσεις σε εκκρεμότητα που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού αν λήξει η προθεσμία δημιουργείται πρόβλημα και στους ενδιαφερόμενους και στους εργαζόμενους.

Ακόμα και όταν ψηφιστεί η ρύθμιση πάλι μπορεί να εγερθούν αντιρρήσεις για διαφορετικούς τώρα λόγους και σίγουρα θα προκύψουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες που θα χρειαστούν χρόνο για να ενσωματωθούν. Είναι σίγουρο επίσης ότι και αυτή η ρύθμιση δεν αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επισημαίνουμε ξανά τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες και τον τρόπο που αυτοί εφαρμόζονται. Για μας είναι καθαρό πως αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της «πράσινης» ανάπτυξης της Ε.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί με ευλάβεια η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως άλλωστε έπραξαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.). Έχουν στόχο να συμβάλλουν – μαζί με όλους τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους, που κατά καιρούς ψήφισαν οι κυβερνήσεις αυτές – στη διαμόρφωση «καθαρού επενδυτικού τοπίου» στην γη, ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της «κυκλικής» και «βιώσιμης» οικονομίας. Έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας για το χαράτσωμα των πολιτών και την τεράστια έλλειψη προσωπικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Προτείνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την Κυβέρνηση να δοθεί επαρκής παράταση για τις αντιρρήσεις τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου.

17.03.2022

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης ,Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α. Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Τα προβλήματα στην Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο

οξύνονται, όπως και στα άλλα νησιά. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ;

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μας στους χώρους Διαχείρισης Απορριμμάτων, στην Ζάκυνθο, επανερχόμαστε στο ζήτημα της ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και του λαού, για τους σχεδιασμούς του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.

Η εικόνα που αντικρίσαμε επιβεβαίωσε την εγκληματική πολιτική για το περιβάλλον, την υγεία και το χαράτσωμα του λαού που συνεχίζεται, παρά τα μεγάλα λόγια και τους οργανωτικούς επανασχεδιασμούς στους οποίους προχωράει η κάθε κυβέρνηση.

 

Συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο:

 1. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιμετωπίζονται ως μπαλάκι ανάμεσα στον νυν ΦΟΔΣΑ, στον πρώην ΦΟΔΣΑ και στον Δήμο, με τις συμβάσεις τους να λήγουν και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στον αέρα.
 2. Το παλιό κτίριο της ανακύκλωσης, εγκαταλελειμμένο, μετατρέπεται σε ερείπιο. Οι χώροι που λειτουργούσαν ως γραφεία είναι κλειδωμένοι την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους (γυναίκες -άνδρες) δεν υπάρχουν τουαλέτες.
 3. Από τον στόλο των περίπου 25 οχημάτων, βγαίνουν στη βάρδια μόνο 2, ενώ τα άλλα βρίσκονται ακινητοποιημένα με μικροβλάβες, παρά το ότι είναι σχετικά καινούργια.
 4. Στην περιοχή του Σκοπού, (παλαιός ΧΥΤΑ) έχει δημιουργηθεί ένα νέο τεράστιο, «βουνό» από σκουπίδια καταπλακωμένα, τα στραγγίδια των οποίων ρέουν ανενόχλητα στον υδροφόρο ορίζοντα και το γειτονικό ρέμα. Στην περιοχή υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος δεν λειτουργεί λόγω κόστους υλικών χρήσης.
 5. Στο Λίβα βρίσκονται χιλιάδες τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών, σχισμένα, με στραγγίδια ανεξέλεγκτα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, στα περισσότερα των οποίων έχει ήδη φυτρώσει βλάστηση.
 6. Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που προωθούν κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση «χρεοκοπεί», αφού Ιδιωτική Εταιρεία, είχε στο παρελθόν και συνεχίζει και σήμερα την διαχείριση και την λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και την μεταφορά των χιλιάδων τόνων δεμάτων με απευθείας ανάθεση, με τα αποτελέσματα που βιώνουμε.

Τις εικόνες αυτές συναντάμε σε όλα τα νησιά μας, ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς, ΧΥΤΑ Κέρκυρας, κ.λπ. για να επιβεβαιωθεί, ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Η δεματοποίηση, το «σαβάνωμα» δηλαδή συμπιεσμένων σκουπιδιών με πλαστικό περιτύλιγμα και η υπαίθρια εναπόθεση των δεμάτων ενόψει μελλοντικής διαχείρισής τους χρυσοπληρώθηκε από τα χρήματα του λαού.

Η «μεταφορά « απορριμμάτων, για να κρυφτεί το πρόβλημα χρυσοπληρώνεται από τα χρήματα του λαού. Εξοπλισμός και υποδομές που απαξιώνονται έχουν πληρωθεί από το λαό.

Η ανακύκλωση κινείται στο 5%, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ως επικερδής μπίζνα, που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. (η περίφημη «κυκλική οικονομία»).

Η κατασκευή και λειτουργία των (ΜΕΑ), Ζακύνθου, Κέρκυρας συνεχώς μετατίθεται αποτέλεσμα της εσωτερικής σύγκρουσης των διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και της δυνατότητας επηρεασμού που έχουν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Από την άλλη τα χαράτσια σε βάρος του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος καλά κρατούν, τα έχουν ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. που σε αυτό το ζήτημα ομοφωνεί.

Εντυπωσιακά υψηλό π. χ είναι το ύψος της εισφοράς που θα κληθεί να πληρώσει το 2022 ο δήμος Ζακύνθου (2.089.170 € σε σύνολο ετήσιου κόστους διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ 3.848.035 €, βλ. Πίν.5 και 7) εξαιτίας, κυρίως, της λειτουργίας του «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», κόστους 1.500.000 € (!).

Το χαράτσι ταφής 20 ευρώ / τόνο για την ποσότητα των σκουπιδιών που τελικά θάβεται και θα αυξάνεται κάθε χρόνο.

Καραδοκεί και το χαράτσι της «περιβαλλοντικής εισφοράς», που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε ισχύ.

Οι σχεδιασμοί έχουν ως βάση τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ η ολοκληρωμένη, ουσιαστική, ορθολογική ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν στη χώρα μας όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

 

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

 1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων σχετικά με τις Μ.Ε.Α., τα δέματα και την αποκατάσταση των ΧΥΤΑ; Τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι την κατασκευή των ΜΕΑ;
 2. Τι μέτρα θα πάρετε για να λυθούν τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα στην Ζάκυνθο και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής;
 3. Τι μέτρα θα πάρετε για την στήριξη της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση, όταν οι ΜΕΑ επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα απορρίμματα όπως τα πετάμε στον κάδο, χωρίς διαλογή, και από την επεξεργασία τους παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα που άλλα θάβονται και άλλα καίγονται;
 4. Πόση ήταν η απορροφητικότητα των ποσών του «επενδυτικού σχεδίου» για το 2021;
 5. Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί από τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν, ποια έργα αφορούσαν και τι έχει υλοποιηθεί από αυτά;

17.03.2022

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.

Leave a Response

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.