Κοινωνία

Αχιλλέας Παπαδιονυσίου : «Ένας αθόρυβος εξομολόγος στα ΜΜΕ»

218views

Αρθρο του Φιλόλογου-Συγγραφέα Φώτη Δημητρόπουλου για τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου στο περιοδικό //Πατρινόραμα//

 

Ο αγαπητός στους συμπολίτες Αχιλλέας Παπαδιονυσίου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Και παρ όλο που ταξίδεψε σε πολλές άλλες πόλεις, την Πάτρα δεν την εγκατέλειψε. Την αγαπά και δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να προβάλλει με τις δραστηριότητές του μέχρι τα πλάτη του κόσμου, ό,τι από την κοινωνική και πνευματική ζωή αξίζει να κοινοποιηθεί.

-Του Φώτη Δημητρόπουλου

Α. ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Είναι το παράδειγμα ανθρώπου που δεν αρκείται μόνο στο ζήν αλλά επιδιώκει το ευ ζήν. Και το αντιλαμβάνεται ως προσφορά. Και μάλιστα αφιλοκερδώς και ερασιτεχνικά. Γιατί επαγγελματικά αφού έδωσε εξετάσεις στην τότε Σχολή Προσωπικού ΟΤΕ ΑΚΑΙ , υπηρέτησε στον Οργανισμό μεχρι τον Ιούνιο του 2006.

Φαίνεται όμως πως αντιλαμβανόταν την επικοινωνία κάπως διαφορετικά απ’ ότι ίσχυε και ισχύει με τα δίκτυα του ΟΤΕ. Δεν του αρκεί η επικοινωνία στο ακουστικό του τηλεφώνου αλλά του καρφώθηκε η ιδέα ότι οι πολλοί πρέπει να μαθαίνουν την δράση, τις επιτυχίες, τη ζωή γενικά καταξιωμένων ανθρώπων στον τομέα των γραμμάτων, της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού προκειμένου να τους θέτουν ως πρότυπα βίου.

Και έβλεπε ότι σε αυτό βοηθούσαν οι συνεντεύξεις με προσωπικότητες, η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικά η πρόσκληση του κόσμου σε συμμετοχή του στα πολιτιστικά τεκταινόμενα.

Αρχίζει λοιπόν σιγά-σιγά να αναλαμβάνει τον συντονισμό διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων να αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις με φορείς και να γνωρίζεται με ανθρώπους του πολιτισμού. Αντιλαμβάνεται ότι πέρα από την καθημερινότητα του γραφείου και την προσφορά του ως υπαλλήλου ενός οργανισμού κοινής ωφελείας υπάρχει και ένας άλλος τομέας προσφοράς που του ταιριάζει περισσότερο. Ονειρεύεται ένα άλλο είδος δημοσιογραφίας, όχι το κυνήγι της είδησης, όχι το απλό ρεπορτάζ. Ίσως επηρεάζεται από κάποιους καλούς δημοσιογράφους που παίρνουν συνεντεύξεις από πολιτικούς. Αυτός όμως δεν βλέπει πολιτικούς. Αναζητεί επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου ως ένα σπάνιο είδος δημοσιογράφου, έμπιστο και αντικειμενικό που σέβεται τις θέσεις και τις απόψεις του συνομιλητή του.

Β. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Και πράγματι ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου δεν είναι ο επαγγελματίας δημοσιογράφος. Αρκείται να συναντά και να συνομιλεί με προσωπικότητες του πολιτισμού και της επιστήμης προκειμένου να παρουσιάσει το έργο τους και την προσφορά τους. Αυτές τις συνεντεύξεις τις ξεκίνησε το 1979 από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έναν σταθμό που παλαιότερα έδινε βήμα σε ανθρώπους της επαρχίας και είχε μεγάλη ακροαματικότητα Από το 1991, όταν για τα καλά μπήκε στην ζωή μας η οθόνη της TV και λειτούργησαν επαρχιακοί σταθμοί ξέχωροι από το υδροκεφαλικό Αθηναικό κέντρο, ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου χωρίς να εγκαταλείψει το ραδιόφωνο συνέχισε τις συναντήσεις του με προσωπικότητες (Ανοιχτές Σελίδες) από τους τηλεοπτικούς σταθμούς SUPER B, ACHAIA CANNEL και (από το 2006 TV Αχελώος. Τελευταία και από Σύρο και Dion.

Σε αυτές τις συνεντεύξεις ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου είναι ξεχωριστός. Δεν έχει καμία σχέση με τις πολυδιαφημιζόμενες των λεγόμενων τηλεοπτικών
αστέρων που η επιδίωξή τους είναι το πώς θα ανεβάσουν τα νούμερα της τηλεθέασης, μέσα από τα πυροτεχνήματα της χλιδής και νεοπλουτισμού της εμφάνισης, χωρίς να δίνεται σημασία στο περιεχόμενο.

Με τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου η κατάσταση είναι διαφορετική. Προβάλλεται το ωραίο στο χώρο της τέχνης και το πνευματικό επίτευγμα στο χώρο της επιστήμης. Επιδιώκει ο Αχ. Παπαδιονυσίου να προβάλλει πρότυπα προσωπικοτήτων με ήθος, θέλει να παρουσιάσει ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που αξίζουν να είναι και πρότυπα ζωής για τους νεώτερους. Μάλιστα κάποιες εκπομπές του έχουν μεταφερθεί και σε σχολικές τάξεις με την ευκαιρία διδασκαλίας ανάλογων μαθημάτων.

Για παράδειγμα αναφέρουμε συνέντευξη με τον αείμνηστο μεγάλο μας ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά που διάβασε σε γυμνασιακές τάξεις ο φιλόλογος Διονύσης Λειμονής ο οποίος τονίζει ότι επεδίωξε να γνωρίζουν οι έφηβοι τον μεγάλο άνθρωπο της τέχνης …και χάρηκαν την συνέντευξη σχολιάζοντας την διακριτικότητα και τον σεβασμό (του δημοσιογράφου) στην προσωπικότητα (του καλλιτέχνη).

Και νομίζω ότι τα παιδιά έχουν αλάνθαστο κριτήριο. Καταλαβαίνουν όπως και οι πάμπολλοι συνομιλητές του Αχ. Παπαδιονυσιου, οι οποίοι δέχονται να του εξομολογηθούν -στην πραγματικότητατα του έργου και του βίου τους, ότι ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου είναι ένας άνθρωπος που φροντίζει να προωθεί τον πολιτισμό με τρόπο αθόρυβο αλλά δυναμικό και ουσιαστικό , που είναι αγαπητός στο ακροατήριο του η στο κοινό που τον παρακολουθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές του, που είναι ευγενικός στις διαπροσωπικές του σχέσεις, που μπορεί να περάσει μηνύματα ήθους, αγάπης και πολιτισμού, που εμπνέει εμπιστοσύνη, που είναι καταπληκτικός και πολύ σπουδαίος άνθρωπος, όπως είπε και η δημοσιογράφος-συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του Ελληνικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Florida της Αμερικής, Ιωάννα Λαζάρου. Αυτό δεν είναι υποκειμενική άποψη ούτε της Ι. Λαζάρου ούτε και δική μου.

Γ. ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ…
Αναφέρουμε ενδεικτικά και επιγραμαμτικά γνώμες γνωστών και καταξιωμένων προσώπων για τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου.
1. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Χειρουργικής κ Δημήτρης Λινός είπε: Η συμβολή του Αχιλλέα Παπαδιονυσίου στην πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας μας είναι πολύ σημαντική. Του είμαστε ευγνώμονες.
2. Ο έγκριτος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Καλουδάς: Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου αποτελεί την ομορφη πλευρά αυτού του πολυβασανισμένου στους καιρούς μας μέσου.
3. Ο καταξιωμένος ηθοποιός Κώστας Καστανάς: Με απλό και ταπεινό τρόπο εξομολογεί τους καλεσμένους του. Διδάσκει ήθος με το ύφος του.
4. Η πρώτη γυναίκα πρύτανης και πρόεδρος του ΄΄Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη΄΄ Μαρία ΝεγρεπόντηΔελιβάνη: Εξαιρετικός άνθρωπος αντικειμενικός και ακέραιος σε όλες του τις δραστηριότητές του.
5. Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των ομοτίμων καθηγητών Στέλλα Πριόβολου: ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου συνδυάζει ήθος και ανήσυχο πνεύμα.
6. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και για πολλά χρόνια στο γραφείο του ΟΗΕ στη Αθήνα για Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ Παναγιώτης Καραφωτιάς: Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου είναι έντιμος-σεμνός και πρόθυμος να προβάλλει ό,τι θεωρεί αξιόλογο.
7. Η δρ της Ιστορίας της Τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μαράη Γεωργούση: Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου σπουδαίος άνθρωπος του Πολιτισμού, έχει μεγαλείο ψυχής, τόσο δοτικός, φιλότιμος, σεμνός και ειλικρινής συνειδητά. Ένα διαμάντι στην εποχή μας.
Θα μπορούσε να καλύψει κανείς με παρεμφερείς σκέψεις πολλές βέβαια σελίδες.

“Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου επιδιώκει να προβάλλει πρότυπα προσωπικοτήτων με ήθος, θέλει να παρουσιάσει ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που αξίζουν να είναι και πρότυπα ζωής για τους νεώτερους”

Δ. ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γιατί όμως εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο όσοι τον έχουν συνομιλητή;
Γιατί ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου κάνει το αντίθετο από εκείνο που κάνουν οι περισσότεροι των ραδιοτηλεοπτικών αστέρων όταν παίρνουν συνεντεύξεις. Δηλαδή ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου δεν προβάλλει τον εαυτό του, ούτε φαίνεται καν, αλλά τεχνηέντως βοηθά να αναδειχθεί το έργο και το πρόσωπο από το οποίο παίρνει την συνέντευξη. Κατορθώνει να ερωτά με τέτοιο απλό τρόπο για πράγματα επιστημονικά και στοχαστικά ώστε να απαντά ο συνομιλητής του εκλαικευμένα και απλά και να γίνεται κατανοητός στους παρακολουθούντες την συνομιλία. Και όταν κρίνει επαναλαμβάνει αναλυτικότερα τις ερωτήσεις του πάνω στο ίδιο θέμα ώστε χωρίς να θίγεται ο ερωτώμενος, επεξηγείται και απλουστεύεται η απάντησή του.

Πραγματικά ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου έρχεται στην θέση ανθρώπων που θέλουν να μάθουν, να αποκομίσουν και από την προσωπικότητα που έχουν μπροστά τους και γι αυτό παρουσιάζεται ως ο ορεγόμενος την μάθηση και όχι ως ο …παντογνώστης επί παντός επιστητού. Έπειτα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το ήθος που καλλιεργεί. Και αυτό το επιβάλλει στην συζήτηση. Όχι πυροτεχνήματα, όχι επιφανειακή προσέγγιση ενός θέματος, αλλά ουσιαστική διείσδυση στο θέμα που τον απασχολεί. Γι αυτό δεν στέκεται στην επιτυχία μόνο αλλά και στον αγώνα και στην πορεία μέχρι να φθάσει σ’ αυτήν ο ερωτόμενος. Δηλαδή τον εξομολογεί προκειμένου να καταδείξει ότι χρειάστηκε κόπο και μόχθο μέχρι να φθάσει στο επίτευγμά του. Και αυτό το προτιμούν οι προσωπικότητες είτε των επιστημόνων είτε των καλλιτεχνών και γι αυτό δέχονται να συνομιλήσουν μαζί του.

Ε. ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ας δούμε όμως έναν ενδεικτικό πίνακα
συνομιλητών του:
α) Ακαδημαικοί: Βασίλης Μαρκεζίνης, Δημήτρης Νανόπουλος, Θανάσης Βαλτινός, Σταμάτης Κριμιζής, Ανδρέας Τζάκης, Χρήστος Ζερεφός και άλλοι.
β) Ιατροί: Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Χρούσος, Δημήτρης Λινός, Στυλιανός Αντωναράκης, Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, Μαρία Αναγνωστούλη, Κώστας Χρυσανθόπουλος, Θωμάς Γκορίλας και άλλοι.
γ) Αλλοι επιστήμονες: Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη, Παναγιώτης Καραφωτιάς και άλλοι.
δ) Καλλιτέχνες: Στέφανος Ληναίος, Κώστας Καστανάς, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Σμαραγδής, Μαράη Γεωργούση, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός, Νίκος Μαμαγκάκης, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Κωτούλας Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Γαίτης, Δημήτρης Μυταράς, Δημήτρης Τηνιακός, Βάλλια Νελαβίτσκυ, Αγγελος, Πάρης Πρέκας , Αλέκος Αλεξανδράκης, Δημήτης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Έλλη Φωτίου, Σαράντης Καραβούζης, Απόστολος Γιαγιάννος, Σπύρος Πουλημμένος και άλλοι.

 

“Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου έρχεται στην θέση ανθρώπων που θέλουν να μάθουν, να αποκομίσουν και από την προσωπικότητα που έχουν μπροστά τους και γι αυτό παρουσιάζεται ως ο ορεγόμενος την μάθηση και όχι ως ο …παντογνώστης επί παντός επιστητού.”

ΣΤ. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Βέβαια ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου πέρα από τις συνεντεύξεις έχει και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως αναφέραμε. Υπάρχει πλήθος συνεργασιών και εκδηλώσεων με φορείς πολιτισμού και κοινωνικών δράσεων. Για παράδειγμα έχει οργανώσει ή συντονίσει μεταξύ
άλλων και τις εκδηλώσεις:
1.Διάλεξη του αείμνηστου διάσημου καθηγητή Κρίστιαν Μπάρναρντ.
2. Συνέδρια στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα Τουρισμός- Πολιτισμός και Ολυμπισμός-Τουρισμός-Πολιτισμός με παρουσία και χαιρετισμό του το τότε προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής αείμνηστου Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
3. Φιλανθρωπική Συναυλία κλασικής Μουσικής με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Τα έσοδα δόθηκαν στον Σύλλογο γονέων και φίλων παιδιών και εφήβων με αυτισμό και στην Ελληνική Ένωση για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
4. Ιατρική εσπερίδα με διεθνούς φήμης καθηγητές της ιατρικής.
5. Τιμητική εκδήλωση για τους αείμνηστους Λυκούργο Καλλέργη και Σταύρο Καλλέργη
6. Τιμητικές για την γιορτή της Γυναίκας και πολλές άλλες.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι εξέδωσε βιβλίο με 61 συνεντεύξεις προσωπικοτήτων 500 σελίδων το 2008 , μία έκδοση πολύ σημαντική γιατί τα γραπτά μένουν, scripta manen. Ο Αχ. Παπαδιονυσίου αφήνει με αυτόν τον τρόπο μια παρακαταθήκη αξιώσεων για όσους δεν είδαν η δεν άκουσαν κάποιες από τις εκπομπές του. Έχει κάποιος στην βιβλιοθήκη του τα λεγόμενα, τις απόψεις και τις εξομολογήσεις τόσων σημαντικών ανθρώπων και μακάρι να εκδώσει και 2 τόμο με νέες συνεντεύξεις.

Ζ. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Για όλα αυτά δικαίως έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από:
1.Πανεπιστήμιο Πατρών
2. Εύφημη μνεία Βραβείου Ιπεκτσί
3. Συνέδριο Φυσιατρικής Φυσιολογίας στο Αργοστόλι
4.Ουνέσκο, Γραφείο Πειραιά.
5. Βραβείο Οικόπολις
6. Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό.
7. Από την Ελληνική Ένωση για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα να είναι υγιής, και να συνεχίσει το έργο του. Τέτοιες προσφορές τις έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.!

Στο “Πατρινόραμα” που κυκλοφορεί στις 30 Δεκεμβρίου 2022 !

ΠΗΓΗ https://www.patrinorama.com.gr/

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.